Има търсене, но няма предлагане
http://nabludatel.info
Вчера се спрях на една будка и помолих за "Нестле Лайън". Нямаха. Попитах за "Сникърс". Нямаха. Помислих малко и попитах за "Морени макс". Пак нямаха. Не си купих нищо друго, защото в съзнанието си имах определена идея какво търся.
В неделя ще се спра пред избирателната урна. Там разликата е, че съм запознат предварително какво имат и какво нямат да ми предложат. Но да предположим, че не знам какво предлагат, но знам какво търся.
Не ми се искаше да украсявам написаното с тази снимка, но по стечение на обстоятелствата се наложи*
Е, без учудване, в неделя и пред избирателната урна ще разбера, че "Сникърсът" не е "Сникърс", "Нестле-то" не е "Нестле".
Досещате се, че както не си купих "Сникърс", защото нямаха, така няма да избера нито един от кандидатите в неделя, защото не отговарят на търсеното от мен.
Повечето от читателите тук са интелигентни (съдейки по коментарите и статистиката) и запознати със законите за търсенето и предлагането. Когато предлаганият предмет, стока или услуга не отговаря на търсения от теб, тогава е по-вероятно да не го купиш.
В неделя и аз няма да си купя нищо.
Но за разлика от магазина тук поне ще покажа недоволството си от предлаганите "стоки". Ще участвам в изборите, защото съм политически мислещ и обществено активен. Въпреки че гласът ще е за никого.
Гласът ми ще се отчете, защото смятам, че е важна статистиката колко човека знаят какво търсят, но то не им се предлага. Целта на недействителния бюлетин е да покаже, че има индивиди с политическо самосъзнание и мисъл, но няма идея или лидер, които да ги привлекат на своя страна.
Да ме прощават онези, които смятат, че с повишаването на избирателната активност помагам на едини или друг кандидат, но само губещите ми се струва, че се опасяват от това. Да, може би е математически доказано, че по-високата избирателна активност помага на някого, но не ми се иска да мисля за това и акцентирам другаде.
През седмицата един куп приятели и познати се изредиха да ме убеждават да гласувам за по-малкото зло, т.е. срещу статуквото, въпреки очертаващата се загуба да десните. Е, не мога да го сторя.
Нима трябва да проституирам със себе си, като на първи тур подкрепя Беровнов, а на втори Първанов, защото той ще е по-малкото зло от Сидеров? Не, не бих си позволил.
Та моят съвет е, ако не ви допада никой от "предлагащите се", не гласувайте на пук, за по-малкото зло, както ще направят доста от вас. Покажете, че сте активни, нека се отчете гласът ви. Държа да отбележа, че не бойкотирам, просто няма за кого да гласувам.
А към тези, които направят горното, да подкрепят Беронов на първи тур, а Първанов на втори (респективно Сидеров), имам следния въпрос. Въобще бихте ли го направили? Първанов или Сидеров ще изберете на балотажа? И с какви аргументи?
Знаете ли кое ме кара да мисля така? Това, че дясно мислещите няма да си останат по домовете на втория тур, а ще подкрепят все някого. Едни заради страха да не спечели Сидеров, а други заради ненавистта си към Първанов. Пожелавам лек избор!
------------------------------------------------------------------------------------------
*държа да отбележа, че нямам нищо общо с партията, която е изработила горния плакат или с някоя друга