.
http://nabludatel.info
Разсъждения в есеистичен вид за Лявото и Дясното. Вие мислите ли, че могат да работят заедно в полза на обществото, а не в негов ущърб, както най-често се получава?
-------------------------------------------------------------------------------------------
Поредната среща между Лявото и Дясното се осъществила съвсем скоро, в началото на булевард Брюксел. Не се били виждали отдавна. Последната им подобна среща била преди много години в края на булевард Москва. От тогава досега минало много време.
Носели се слухове, че и двете вече се били променили. Слухове се носели, но факти липсвали. Преди този момент те все пак осъзнавали едно - че вървят в една и съща посока, но карат различни коли, слушат различно радио, четат различни вестници и най-важното имат различни приятели.
Забелязали не на последно място, че и двете живеят на една планета. Освен това са съседи в Младост, Дружба и Люлин; ползват едни и същи услуги - возят се понякога в претъпкан автобус, понякога в лимузина; работят една и съща работа - в тесен офис или в широко предприятие; хапват една и съща храна - понякога полуфабрикати, понякога в ресторант или пък пица на парче; но по някакво стечение на обстоятелствата не се понасяли и винаги си правели сечено.
От това, разбира се, страдали най-вече техните приятели
Техните приятели били много и различни. Всеки разбирал живота по своему. Приятелите и на Лявото, и на Дясното имали една характерна черта - често били нетолерантни към различно мислещите. Освен тази черта имали и положителни общи черти, но характерът им бил темпераментен и въпреки приликите, пазели дистанция помежду си, която с времето прерастнала в пропаст.
За това виновни, разбира се, били не само приятелите, но и самото Ляво и Дясно с държанието си. Та да се върнем в началото на булевард Брюксел. Тогава лявото попитало:
- Братле, накъде си? - а Дясното отговорило:
- Направо съм, а ти?
- И аз съм направо. Ние май винаги сме в една посока, но все пукаме гума по странен начин. Защо не вървим заедно?
- Не знам, нали така сме свикнали от край време, отвърнало дясното.
- Мислиш ли, че е поправимо?
- Едва ли, щом досега не сме седнали на една кола, няма и да седнем.
...
- Ама нали така вредите на приятелите си - казал неочаквано случаен минувач.
Редно е да споменем, че случайните минувачи тук обичали да се месят в чужди разговори. По някаква презумпция се считало, че
всички случайни минувачи били компетентни във всички области
най-вече политика, жени и футбол, та затова сега този минувач не подминал чуждия разговори.
- Добре де, запитало Лявото, по принцип ли не можем да вървим заедно или имаме действително разминаване във възгледите.
- Май ще е второто, казало Дясното.
...
- Второто глупости, казал друг случаен минувач, едни и същи сте си, като две капки вода, но интереса ви клати феса.
Разговорът продължил дълго. До приключването му се намесили още много случайни и неслучайни минувачи, но накрая се изпокарали още повече и враждата между Лявото и Дясното и техните приятели се задълбочила значително.
Минало известно време и няколко от познатите ни случайни минувачи се спрели край остатъците от Лявото и Дясното. Та тези случайни минувачи заварили нашите стари приятели на същото място - в началото на булевард Брюксел.
Около Лявото имало малко повече приятели, а около Дясното почти нямало и ситуацията била като след самолетна катастрофа без оцелели
Единият от минувачите бил песиимист и казал:
- Братле, дали няма да се получи както в края на булевард Москва?
Другият с прикрито чувство за несигурност отвърнал:
- Не знам, надявам се, че макар и с триста зора, поне един булевард ще изминем без да катастрофираме!
И тук някъде се намесил още един случаен минувач, който натъртил:
- Те ако не катастрофират, ние ще ги блъснем със сигурност...
Спречкванията от типа "Този тротоар е моя, но и другия не си го давам" между нашите главни герои Лявото и Дясното продължили, от което разбира се страдали най-вече техните приятели...