Дата и час: 19 Яну 2026, 01:19

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Вълчев иска да назначава ректорите
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2007, 12:50 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Цитат:
Ректорите да се назначават от министъра на образованието, а не от общото събрание на висшето училище, предлага Даниел Вълчев в нова стратегия за висшето образование. В момента съществува абсурдната ситуация председателят на общото събрание на ВУЗ-а да е работодател на ректора, тъй като го назначава, а ректорът да е работодател на председателя на общото събрание, тъй като е преподавател във висшето училище, обясни пред "Стандарт" зам.-шефката на комисията по образование в НС Снежана Гроздилова.
Тя уточни, че идеите на министъра ще бъдат тествани в събота на среща на ректорите във Варна. Важно е да се чуе мнението на професионалната общност, уточни депутатката.
От 2004 г. се обсъжда идеята образователният министър да има думата при определянето на ректорите, но такова нещо не е залегнало в стратегията за развитие на висшето образование, каза пък Татяна Калканова от парламентарната комисия по образованието. Министърът да бъде шеф на ректорите - това е една работна идея, която ще обсъдим със самите тях и няма да вземем никакво такова решение без тяхно знание и участие, коментира зам.-министърът по висшето образование Ваня Добрева.
Целта на стратегията е не да налагаме авторитарно управление на вузовете, а да направим процедурата по избора им на ръководство и тяхното управление максимално прозрачни, допълни тя. Идеята на образователното министерство е добра, коментира ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов. Какъв работодател и шеф е този, който бива избиран от служителите си, попита той.

Боян Биолчев, ректор на СУ: Не сме малоумни, да ни надзирават
Да бъда назначаван от министъра на образованието е нещо, което не може да ми се случи. На мен са ми предлагали много длъжности, но съм отказвал назначение, защото това би ограничило академичната ми свобода. В целия свят има настоятелства по университетите, но там има и пари. Ние имаме остра нужда от допълнително финансиране. Освен платеното обучение, трябва да разполагаме и с университетски имоти. Ако ми назначат настоятелство, сякаш ще надзирават дом за малоумни. Посочете ми общественици или бизнесмени в България, които да не изпитват патологична ненавист към университета. Как да очакваме те да взимат решения за негово добро?
Не слагаме ръка върху вузовете

Ваня Добрева зам.-министър на образованието:
В никакъв случай не желаем да поставим вузовете в зависимост от образователното министерство. Това, че шефът на академичния съвет е едновременно началник и подчинен на ректора, е недомислено. Затова ние държим на срещата да обсъдим подробно с представителите на университетите този проблем и да стигнем до най-доброто решение. Имаме някои работни идеи, но нито една от тях не е окончателна.

Източник: в. Стандарт
08-03-2007

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ]