Така .. ако за богомилите "би трябвало да говори за голямата им важност и принос към православната и християнската култура като цяло.", то съм готова да ти се извиня публично,стига някой човек,занимаващ се с история да те подкрепи, Boromir
Действията им, /както и тези на атака/ имат за цел да разклатят и предизвикат смут в българското общество. Специално за тях-говорейки срещу царя / Петър/ са отрицателно и деструктивно явление!Изказванията им са в пълен противовес на действителноста,а общото с атака е това,че не предлагат никакви реалноприложими методи за подобрение на обстановката в страната.Въпреки че всяват анархизъм, цар Петър никога не предприема гонения спрямо тях. Защо ли? Защото и те, както атака са набирали все още сила, а и обстановката тогава е биа такава,че външните проблеми са били много по-неблагоприятни и нетърпящи отлагане.

Сега за Калоян и Йоан Асен II.. Доводите ми за Калоян са същите,както и за Петър. Неуспешните войни на Борил с унгарци, латинци и..сърби май бяха

засилват соц. недоволство,в следствие на което масово се разпространява ереста на богомилите.Лично аз намирам тук още една прилика с АТАКА. Мисля,че антиеретическия събор в Търново и Бориловият синодик говорят достатъчно що за явление са богомилите.Не смятам да се впускам в подробности..а и май вече отегчавам с приказките си.
И двете възникват в момент,когато вътрешно/външнополитическата обстановка е напрегната,когато бг общество изживява криза и е податливо на провокации,когато хората не намират вяра,надежда и опора в институциите. Предлагат и проповядват неща, които само дестабилизират положението.

айде стига толкова