Съгласна съм с Дид, това са просто стандарти на живот. И аз познавам (или знам) богати хора, които не си знаят парите и за съжаление винаги ще има безумно богатите и безумно бедните. Вие/ние, ако имахме 27 000 долара, евро, лева и ни бяха излишни, може би бихме ги дали на някого в нужда, но много хора не биха го направили.
А и скъпите вещи се носят от хора, които не си броят парите. Никой не спестява пари, за да си купи бентли. Тия чанти Бъркин, както и всичките му там от неговото обкръжение стилисти, моделисти и всякакви исти, правят стоките си за тези хора. Не за нас или за съседното село. И като не си знаят въпросните купувачи парите дават 30 бона за чанта, дават и още 1 милион за благотворителност и грехът им е изкупен (ако това го възприемате като грях).
И аз ще разкажа една история лична. По стечение на обстоятелствата и различни линии на познанства ми бяха подарени (буквално) два чифта обувки и нарочно ще спомена марките, за да си направите сметка какви обувки бяха - едните бяха заветното Долче, другите - Ферагамо. Първите ги върнах (няма да ви обяснявам надълго и нашироко как и защо, не бяха подарък с повод, а достигнаха до мен и т.н. демек не съм толкова нагла да връщам подаръци

), защото бяха нещо кошмарно грозно, въпреки че бяха МАРКАТА, а другите си ги запазих. Ако ги видите, никога не бихте казали, че са скъпи, интересни или каквото и да било - най-обикновен сандал. И въпреки че ако ги бях продала, щях да си платя семестъра за университета (не за СУ

), аз ги запазих и лятото възнамерявам да ги нося. Първо, защото предполагам, че никога в живота си няма да имам възможността да си купя подобен чифт обувки. Второ, че дори и да имам възможността, не бих дала толкова пари за обувки, които ще стъпват по кал, дъвки и в най-добрия случай друга мръсотия. Трето, защото като ги сложа се чувствам готино въпреки че не съм дала и една стотинка за тях. Защо пък да не се поглезя??
Поуката от интересната ми история е, че като човек се чувства добре с чанта за 50 милиона - нека си я носи. Ако те кефи, си носи и чанта за 5 лева. По-скоро да си гледаме щастието, удоволствието и удовлетворението, а не как може да се пръскат пари за глупости. Който има - нека пръска, който няма - .. те и те пръскат, така че всеки да си прави сметка на собствените възможности