Luvitzata написа:
Dr Dulcamara, аз лично смятам, че са еденици тези от новоприетите студенти на физическия, които наистина са подготвени за такъв тип работа! Вие не сте ли на това мнение? ...
Да, имате право, но само до известна степен. Кото цяло, изследователската работа е много високо квалифицирана, но от друга страна тя се състои от множество отделни дейности, някои от които не изискват, кой знае какви знания. В една група (колектив) хората се занимават с това (или поне се стремят към него), което умеят най-добре. Така един студент, дори само в първи курс, ще може да върши нещо, да се чувства полезен, да упражнява на практика притежаваните вече и придобиваните във факултета знания, ... ще има възможност да види "цялатата своя картина", преди да се е научил да "рисува".
Luvitzata написа:
... има желание да се развие точно в тази област. Но това означава ли ,че е подходящ за работа без самите Вие (преподавателите) да сте сигурни в основните знания на кандидата? ...
Подходящ е. Не е нужно да бъдем сигурни в нищо, свързано със знанията и интелекта. Нали част от работата ни е да обучаваме.

Човек ще намери своето място според способностите си, квалификацията си и желанието да се развива. Единствено някои качества/недостатъци могат да бъдат пречка. Несериозното отношение е сред най-честите проблеми в този смисъл.
Luvitzata написа:
... Може би ще кажете, че хората които не се чувстват сигурни просто няма да изявят желание, но не бих се съгласила, понеже попринцип има хора, който нямат самочувствието, че биха се справили с работата, но се оказва, че точно те имат качествата и знанията, за да свършат най-добре възложените им задачи ...
Този "разговор" е насочен до голяма степен към по-плахите. Нямам никакви съмнения в техните способности. Това са много различни неща, но първото пречи да се изяви второто.
Luvitzata написа:
... Да, аз имам желание. Но Вие сигурен ли сте, че само желанието е достатъчно? ... Само като погледнем броя на студендите след 2 курс и мисля, че ни става ясно, колко са "оцелелите" или имащи реалното желание да се занимават с това. ...
Желанието е предпоставката, то е ирационалната част, следва мотивацията и т.н. Тези неща са необходими, но все още не са достатъчни. По-нататък почти всичко зависи от Вас самите. Според мен, причината за многото "загинали" е в липсата на желание и мотивация, а не в способностите и интелекта, или в "нечовешките усилия", които трябва да бъдат полагани. ( Да не забравяме и мързела

)
Luvitzata написа:
... Мисля, че е най-добре (от 1 курс) новоприетите да имат по-голяма увереност в това, че наистина биха могли да се реализират в тази област, като им се даде старт с практика в тези програми ПОНЕ след 1 курс.
Може би, факултетът е донякъде длъжник на студентите си по отношение на възможностите за реализация. Няма никакви пречки да се започне и по-късно.