Дата и час: 16 Яну 2026, 14:47

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Няколко въпроса.
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 12:13 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте! В момента съм 2-ри курс студент. Уча геология, но бих желал да се запиша в СУ и да изучавам физика. Харесаха ми 2 специалности. Едната е Астрофизика, а другата е Теоритична физика.
Та, интересува ме, какво представляват по-точно специалностите. В смисъл, предметите, които се изучават, някакви мнения на студенти в тези специалности.. Общо взето, интересува ме, заслужават ли си или само имената са им "лъскави", така да се каже.. От това, което прочетох в сайта на СУ ми се сториха доста интересни и двете.
Също така, ще е възможно ли да ми кажете с какви балове се е влизало в предишни години? Искам да знам горе-долу към какво трябва да се стремя, защото определено ще положа кандидат-студентски изпит и общо взето на него ще разчитам повчко.. Дипломата ми е горе-долу добра, в смисъл по математика и физика оценките ми са 5-ци, но на матурата оплесках малко нещата. Та, всякаква информация е добре дошла! :)

Благодаря Ви!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Няколко въпроса.
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 21:15 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
Здравейте Schrodinger,

На правилното място сте попаднали. :salute:

Точните имена на специалностите, които изглежда Ви интересуват, са "Астрофизика, метеорология и геофизика" и "Квантова и космическа теоретична физика". И двете са много сериозни. "Лъскави" са както отвън, така и отвътре. :D
С теоретична физика можете да се занимавате сериозно, ако изберете също и специалност "Физика".

Информация можете да намерите на страницата на Физически факултет:
http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html (трябва да "отидете" малко по-надолу).

Учебните планове можете да намерите така:
- от главната страница щракате "Студенти" (вляво);
- на отворената страница щракате "бакалавърска степен" (най-горе);
- в появилата се страница премествате надолу и ще видите "Учебни планове".
Не мога да дам линк, защото той е все един и същ.

Сигурен съм, че има информация и за баловете, но търсейки отгоре-отгоре не можах да открия. През следващите дни ще се заинтересувам и ще отговоря.

Желая Ви успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2012, 14:36 
В началото бе словото

Благодаря!
Аз също не успявам да видя с какви балове се е влизало в предишни години.. Уви, рових из форума, но откривам за други специалности, но не и физика.. :S

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2012, 22:00 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Нека го кажем така.. Ако не можете да влезете, няма смисъл да влизате изобщо :) Разбира се, зависи какви са целите Ви, но ако целта е да се научите на нещо, то твърдението ми е вярно. Влизането е лесно, по-трудното е самото учене след това. Държа да отбележа, че поне при моята специалност (Физика), обучението по математика е на доста високо ниво. Под доста високо разбирам, че дори със прилична подготовка в математическа гимназия, пак си е учене. Курсовете по физика, които сме имали до сега не са на особено ниво (т.е. от нас не се изисква твърде много, за да изкараме 6-ица), но все пак мнението ми е малко субективно, завършил съм профил Физика в гимназията.

Пак казвам, баловете не са толкова важни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2012, 23:10 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
Schrodinger написа:
Благодаря!
Аз също не успявам да видя с какви балове се е влизало в предишни години.. Уви, рових из форума, но откривам за други специалности, но не и физика.. :S

Ако положиш изпит по физика и изкараш 3ка си вътре (и в 2те специалности). Във ФзФ хората държали изпит по физика са с предимство, т.е. кандидатът с 3ка на изпит по физика е с предимство пред този с 6ца по математика. Аз съм първи курс АМГ и влезнах с 5.50 от дипломата по физика и 3.50 от матурата по математика (в случая за оценка от дипломата по математика ми се взима оценката от матурата). Бях приет 1во желание на 1во класиране и имах доста голям аванс при положение, че имах бал около 16 при максимален 24. Освен това имаше много незаети места и голяма част от специалностите във факултета не се напълниха...Общо взето влизането е елементарно.

Учил съм една година в ТУ (енергомашиностроителен факултет). Сравнявайки 2та университета (тоест 1вите курсове на 2та универсиетата) смятам, че нещата, които учим сега са по-леки отколкото в ТУ (учат се еднакви работи), изпитите се взимат по-лесно и от повече хора. Присъствието на лекции и упражнения е препоръчително, но не и задължително...заверки и проверки няма (докато в ТУ се мъчихме, като грешни дяволи за заверки). Математиката е малко тегава...но трябва да се учи, максимата "това няма да го уча, защото няма да ми трябва" не важи.
От един месец имаме и специализиран курс - Астрономия. Много съм доволен...преподавателите са съвестни и се стараят да ни научат. Лекциите и упражненията ги получаваме в електронен вид (powerpoint), а по време на часа слушаме лекцията и говорим с преподавателя, а не правим диктовка...да повторя- доволен съм :D . Имаме възможност и за посещаване на специализирани семинари (в ФзФ е пълно с покани за всякакви семинари, презентаци и т.н.).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 18:18 
В началото бе словото

@kvg, искам да вляза да уча физика, защото ми харесва науката. Тоест, имам желание да го изучавам това нещо. Притеснението ми беше, да не би да ми е нисък балът. Както казах, по диплома по физика и математика имам 5-ци, но матурата леко я оплесках и изкарах около 4 и 50-60.. Нещо подобно.. Общо взето, слаба работа.. :S
Когато завърших гимназия, също исках да изучавам физика, но тогава "не ми позволиха". Тоест, родителите ми не бяха съгласни с изборът ми. :|

@amd, благодаря за полезната информация! :)

П.П: Забравих да споделя. След малко по-голямо ровене успях да открия миналогодишните балове. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 09:26 
В началото бе словото

Здравейте,
Не мисля, че въпроса заслужава цяла нова тема и пиша тук.
Искам да запиша АМГ , но на предварителния стана един гаф и обърках елементарни неща в 2 задачи, за което много ме беше яд. Работата стана така ,че имам 3ка на изпит по математика, макар да можеше да бъде 4.
Всеки ми казва, че "изкарваш 3ка и си вътре" , но реално нямам човек, който да познава някой от ФзФ ,а просто на база предположение :) .
Бих се явил на редовния , но е възможно да се случи така, че да бъде невъзможно да дойда за него до София. Според вас как ще се случат нещата ? Мислите ли, че с тази тройка ще успея да вляза.

Благодаря предварително. Лек ден !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 18:14 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
dimitarbg написа:
Работата стана така ,че имам 3ка на изпит по математика, макар да можеше да бъде 4.
Всеки ми казва, че "изкарваш 3ка и си вътре" , но реално нямам човек, който да познава някой от ФзФ ,а просто на база предположение :) .
Бих се явил на редовния , но е възможно да се случи така, че да бъде невъзможно да дойда за него до София. Според вас как ще се случат нещата ? Мислите ли, че с тази тройка ще успея да вляза.

Димитър, има много варианти да не се класираш, макар че според мен ще успееш и с 3ка. Проблемите са следните
- местата за АМГ са малко и ако са решили едва "Х+1" (където "х" е броя на местата...за тази година не намирам инфо, но 2011/2012 имаше 24 места) човека да кандидатстват тази специалност работата става дебела. Аз както писах в темата влезнах с 3.50 (специалността дори не се напълни тази година...имаше 8 незаети места).
- във ФзФ хората държали изпит/матура по физика са с предимство пред тези кандидатствали с математика (т.е. ако има дори "Х" човека с 3ки на изпита по физика, които искат да влизат в спец. АМГ - отпадаш, дори и да имаш 6.00 на изпита по математика.

Все пак си мисля, че няма да има голям наплив от кандидати...макар че 24 места са адски малко, за да се прогнозира :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 11:02 
Вазов
Аватар

Благодарил (а): 269 пъти.
Аз имам лекции във физическия и мога да ти кажа, че хора почти не се забелязват, така че два ли ще ти е много трудно да влезеш, а и съм чувала че бройките не се заемат до край. В моята специалност (Биология и химия) имаше 20 обявени места, заети бяха 18, от които имаше едно момиче, което никога не видяхме и след сесията сме 15 броя. Шестима искат да запишат тази година медицина... та исках да кажа, че 24 места ми изглеждат достатъчни :) Успех!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 20:01 
В началото бе словото

Благодарил (а): 4 пъти.
Здравейте!

Може ли някой да сподели как стоят нещата в специалност "Физика" /задочно обучение/? Интересувам се, тъй като тази година смятам да я запиша като втора специалност. Не знам дали някой има опит с подобна ситуация, но все пак искам да попитам дали според вас оценка от досегашното академично обучение 5,64 и оценка от изпита по физика 4,50 ще бъдат достатъчни, за да ме приемат. Също ме интересува каква е степента на натоварване при задочното обучение. Идвам от езикова гимназия с хуманитарен профил, в момента се обучавам във Философски факултет и специалността ми няма почти нищо общо с математиката, която не е от основните ми таланти, но успях да се справя прилично с изпита по физика след изключително кратка подготовка. Все пак този изпит не беше особено труден и очаквам материалът, който ще се изучава в самата специалност, да е доста по-тежък от задължителната гимназиална подготовка. Ако можете да споделите личните си впечатления, това ще бъде от голяма полза за мен.

Благодаря предварително!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 22:04 
Постоянно присъствие
Аватар

Здравейте Monini,

Предполагам, че успехът Ви ще е достатъчен за да ви приемат "Физика" задочно.

От гледна точка на обема на изучавания материал степента на натоварване при задочното обучение е подобна на редовното. От друга страна часовете за лекции и семинарни упражнения са два пъти по-малко.

Що се отнася до математиката, тя е един от важните инструменти на физиката и през първите две години ще я изучвате сериозно. Не е нужно да имате талант за да успеете, но ще трябва да отделяте достатъчно от свободното си време за самостоятелни занимания. Последното се отнася и до изучаването на физичните дисциплини. Само със слушане просто не става.

Познавам философи, които са завършили физика. На Вас пожелавам да станете физик, завършил философия! :D

Успехи и в двете начинания!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 14:23 
В началото бе словото

Благодарил (а): 6 пъти.
Само да вметна, че ако искате да се справяте добре, е нужно доста добро (даже отлично) познаване на математиката от училище. Аз съм записан редовно обучение (където часовете са повече) и преговори на училищен материал не сме правили.

Имаше един факултативен курс, който не си спомням как беше озаглавен, води го Петър Чолаков и преговаря основните неща по физика и математика от училище.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 16:21 
В началото бе словото

Още веднъж благодаря за отговорите. Ще се възползвам от възможността да задам още въпроси.
Dr Dulcamara написа:
От друга страна часовете за лекции и семинарни упражнения са два пъти по-малко.

Доколкото знам, всички лекции в СУ са открити, така че се надявам програмата ми да ми позволи да посещавам поне някои от редовните лекции. Не съм наясно обаче как стои въпросът с редовните лабораторни практикуми. Имам ли право да посещавам и тях, дори да е само като наблюдател?
kvg написа:
ако искате да се справяте добре, е нужно доста добро (даже отлично) познаване на математиката от училище.

Ако трябва да приемем, че оценката ми от дипломата за средно образование е подходяща за измерване на познанията, то те са отлични. Там пише 5,50. Естествено, не пренебрегвам факта, че става дума само за задължителна подготовка, а и този, че 5,50 в дипломата на един ученик обикновено не отговаря на 5,50 в дипломата на друг. Така че ми е трудно да определя нивото, на което съм.
kvg написа:
Имаше един факултативен курс, който не си спомням как беше озаглавен, води го Петър Чолаков и преговаря основните неща по физика и математика от училище.

Предполагам, че необходимост от подобен курс ще имам, но не успях да го открия в учебния план на специалността, както и в избираемите курсове/точно факултативните курсове не забелязах да са изброени никъде/. Възможно е да е към "Обща физика", която според сайта на Физически факултет "предлага курсове за нефизици", но по-подробна информация не видях да има. Ако намерите нещо по въпроса, моля, споделете го!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 18:23 
Постоянно присъствие
Аватар

Да, можете да посещавате редовните лекции и семинарни упражнения, никой няма да Ви спре, очаквам да Ви насърчат. Ще Ви бъде от голяма полза.

За задочните студенти хорариумът на лабораторните упражнения е по-малък, но е близък до този на редовните. Нещата са по-особени, защото броят на студентите в групата е ограничен от броя на опитните постановки. Много често за всяка дисциплина има по една непълна група и предполагам, че преподавателят няма да възрази, ако Вие правите извънредно упражнение. Най-накрая дори при пълните групи често има отсъстващи. Неудобството в този случай е, че няма да знаете, кое упражнение ще правите, а това ще попречи на предварителната Ви подготовка.

Предполагам, че отличната Ви училищна оценка по математика е добро начало. Въпросният подготвителен курс е "Основни понятия на механиката" (3 часа седмично). Там преподавателят прави и кратко, но ясно повторение на основните неща от училищната математика, които ще са Ви нужни. Ако желаете мога да опитам да прикача тук някъде учебната програма.

"... да е към "Обща физика", която според сайта на Физически факултет "предлага курсове за нефизици" ... "
Това не е за Вас, защото Вие ще бъдете физик. :salute: То се отнася за студенти със специалности в други факултети, които имат физични курсове в програмата си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 12:35 
В началото бе словото

Dr Dulcamara написа:
Ако желаете мога да опитам да прикача тук някъде учебната програма.

Да, това би било полезно.

Dr Dulcamara написа:
Това не е за Вас, защото Вие ще бъдете физик.

Ще се постарая да стана, но в началото на обучението ми със сигурност още няма да имам необходимите знания и умения, за да се нарека физик. :) Освен това, доколкото успях да разбера от написаното в този форум, да завършиш Физика се оказва доста трудно начинание и не се отдава на голяма част от студентите, които са влезли в специалностите от Физически факултет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Английска филология и няколко въпроса...?

в ФКНФ

Animassacre

13

1697

10 Авг 2012, 23:00

Kuln Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Първи курс - няколко въпроса

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в ФМИ

Сашо

15

1581