Дата и час: 16 Яну 2026, 21:15

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Последен семестър магистратура
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 11:10 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
В повечето магистратури последният семстър е заделен за писане на дипломна работа и няма лекции. Интересува ме какъв точно е статусът на студента по време на този семестър, запазва ли студентските си права, плаща ли семестриална такса и т.н.?
Също така ми е интересно може ли защитата на дипломната работа да се отложи примерно с една година, а по време на последния семестър да се замине за чужбина. Трябва ли да се прави някакво формално прекъсване на годината или просто заминаваш и отлагаш защитата? Надявам се някой да е наясно и да отговори.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Последен семестър магистратура
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 12:22 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Мисля, че на всички въпроси отговорът е Да.НО за да не те подведа питай в канцеларията все пак.Правилата се менят ежемесечно :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 11:09 
В началото бе словото

Надявах се на въпроса за таксите отговорът да е "не" :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 11:38 
В началото бе словото

Точно на този въпрос отговорът е ДА :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 12:48 
В началото бе словото

Напълно ли е сигурно? :( Преди време ми бяха казали обратното и, въпреки че не ми се вярваше, се надявах все пак да е така. В крайна сметка в последния семестър няма курсове, за какво да се плаща...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 13:59 
В началото бе словото

Ами, аз поне плащам, но това в друг университет :roll: Затова казах да провериш, но обикновено се води като семестър, точно за да плащаш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 14:53 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Така, доколкото разбирам казусът е следния -
има трисеместриална магистърска програма, в която в последен, трети семестър единствената "задължителна" дисциплина е подготовка на дипломна работа.
Това Е редовна дисциплина, за която се дават кредити. Освен това, това че е единствена задължителна, не означава, че не могат да се записват изборни.
Семестъра е редовен, студентските права се запазват, ако е държавна субсидия - държавата ти изплаща съответния дял (тоест ниска такса за общежитие, право на карта за градски транспорт.... карта за БДЖ и така нататък).

shore написа:
Напълно ли е сигурно? :( Преди време ми бяха казали обратното и, въпреки че не ми се вярваше, се надявах все пак да е така. В крайна сметка в последния семестър няма курсове, за какво да се плаща...
- Винаги можеш да запишеш изборен курс. Това е все едно да кажеш "ама аз имам само Алгебра 7 => нямам курсове, за какво да плащам?". Имаш си задължителна дисциплина и тя се казва "Изготвяне на дипломна работа" ;) За нея си плащаш.

Въпросът на мен ми се струва малко излишен, но това е защото в моя факултет (ФМИ) има и бакалавърски програми, които са 8 семестриални, но последния семестър има само една задължителна дисциплина и тя е "Подготовка за държавен изпит".
Това обаче не те спира да записваш изборни дисциплини, или да взимаш изпити от предходни години.

По-интересния въпрос е колко след семестриалното завършване може да отлагаш защита на дипломна работа. Тук историята (и закона) мълчи. Всичко зависи от факултета. В моя факултет (ФМИ) има случаи на хора, защитили дипломни работи години след семестриално завършване (където години е 5-6 +) - но това естествено не е официална информация, която който и да е би си признал. Интересното е, че доскоро бях сигурна, че има официално, черно на бяло сроковете (които бяха от типа на следващите 5 възможни дати, .... примерно) - но сега не мога д анамеря правилника. Ще съм много благодарна, ако някой знае къде е.
Аз лично съм разпитвала в отдел "Студенти" и там също съм получавала уклончиви отговори.
Този въпрос не е за "Административни въпроси", а за конкретен факултет - там биха те насочили хора от самия факултет. ;)

Относно студентската бригада - стига да успееш да си вземеш визата. :) Напълно сериозно ти го казвам това - включително познавам хора, които са кандидатствали за студентска бригада след като са завършили магистратурата си, одобрили са ги както организацията в БГ, така и организацията в Щатите, така и хората в посолството... Въпрос на късмет е... реално погледнато.

Успех :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 15:37 
В началото бе словото

Моята магистърска програма се водеше 3 семестъра, когато я записвах, но впоследствие се оказа, че и в трите имаме курсове и дипломната работа ще се пише в 4-ия. Сега в сайта на университета никъде не се споменава колко семестъра са, но в справочника отпреди 2 години ясно е записано, че са 3. Както обикновено, пълен хаос в СУ :lol:
Мерси за отговорите :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2010, 15:42 
Драска само дивани
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
shore написа:
Моята магистърска програма се водеше 3 семестъра, когато я записвах, но впоследствие се оказа, че и в трите имаме курсове и дипломната работа ще се пише в 4-ия. Сега в сайта на университета никъде не се споменава колко семестъра са, но в справочника отпреди 2 години ясно е записано, че са 3. Както обикновено, пълен хаос в СУ :lol:
Мерси за отговорите :)

Няма причина в последния семестър да е задължително да има само подготовка на дипломна работа.
Във ФМИ има трисеместриални магистърски програми, в които последния семестър има освен подготовка на дипломна работа и "нормални" дисциплини.
Още повече, че никой не те задължава към момента, в който седнеш да оформяш документация (и то официално!!!) с преподавател за подготовка на дипломна работа, да си взел(а) всичките си изпити. Единственото условие е, към датата на предаване на дипломната работа да си си взел(а) изпитите и събрал(а) кредитите - включително можеш да местиш дати на изпити в първия ден на сесията, за да се вместиш в сроковете.
Не мога да разбера защо фактът, че имате други задължителни курсове в трети семестър трябва автоматично да значи, че програмата е станала 4-семестриална. За коя магистратура става въпрос и кой е ръководителя й?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ]