Така, доколкото разбирам казусът е следния -
има трисеместриална магистърска програма, в която в последен, трети семестър единствената "задължителна" дисциплина е подготовка на дипломна работа.
Това Е редовна дисциплина, за която се дават кредити. Освен това, това че е единствена задължителна, не означава, че не могат да се записват изборни.
Семестъра е редовен, студентските права се запазват, ако е държавна субсидия - държавата ти изплаща съответния дял (тоест ниска такса за общежитие, право на карта за градски транспорт.... карта за БДЖ и така нататък).
shore написа:
Напълно ли е сигурно?

Преди време ми бяха казали обратното и, въпреки че не ми се вярваше, се надявах все пак да е така. В крайна сметка в последния семестър няма курсове, за какво да се плаща...
- Винаги можеш да запишеш изборен курс. Това е все едно да кажеш "ама аз имам само Алгебра 7 => нямам курсове, за какво да плащам?". Имаш си задължителна дисциплина и тя се казва "Изготвяне на дипломна работа"

За нея си плащаш.
Въпросът на мен ми се струва малко излишен, но това е защото в моя факултет (ФМИ) има и бакалавърски програми, които са 8 семестриални, но последния семестър има само една задължителна дисциплина и тя е "Подготовка за държавен изпит".
Това обаче не те спира да записваш изборни дисциплини, или да взимаш изпити от предходни години.
По-интересния въпрос е колко след семестриалното завършване може да отлагаш защита на дипломна работа. Тук историята (и закона) мълчи. Всичко зависи от факултета. В моя факултет (ФМИ) има случаи на хора, защитили дипломни работи години след семестриално завършване (където години е 5-6 +) - но това естествено не е официална информация, която който и да е би си признал. Интересното е, че доскоро бях сигурна, че има официално, черно на бяло сроковете (които бяха от типа на следващите 5 възможни дати, .... примерно) - но сега не мога д анамеря правилника. Ще съм много благодарна, ако някой знае къде е.
Аз лично съм разпитвала в отдел "Студенти" и там също съм получавала уклончиви отговори.
Този въпрос не е за "Административни въпроси", а за конкретен факултет - там биха те насочили хора от самия факултет.

Относно студентската бригада - стига да успееш да си вземеш визата.

Напълно сериозно ти го казвам това - включително познавам хора, които са кандидатствали за студентска бригада след като са завършили магистратурата си, одобрили са ги както организацията в БГ, така и организацията в Щатите, така и хората в посолството... Въпрос на късмет е... реално погледнато.
Успех