Дата и час: 19 Яну 2026, 02:25

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос относно приравнителни изипити
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 00:41 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,

Понеже уча право в Англия и както знаете системата е малко по-различна от тази в България, имам следния въпрос: След като (да се надяваме) завърша моя университет каква е точно процедурата ако искам да държа приравнителни изпити в СУ за да мога да практикувам в България и въобще дали е възможно да държа такива? По принцип съм питал и ми казаха, че е възможно но искам да знам със сигурност какво точно трябва да направя. Мерси предварително! :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос относно приравнителни изипити
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 00:51 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Ако имаш юридическо образование в страна-членка на ЕС (а Англия е такава) и ако си придобил правоспособност там, това по никакъв начин не те спира да практикуваш в България (макар че има известни ограничения.) Зависи разбира се и какво точно искаш да практикуваш, защото за всяка от конкретните професии, които се упражняват тук - нотариус, адвокат, съдия и прочее - се полагат допълнителни изпити за приемане в съответната колегия и придобиване на правоспособност за конкретната професия, които изпити са напълно отделно и последващи теоретико-практическия изпит, който ние полагаме за правоспособност тук.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 01:09 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Благодаря ти за бързия отговор! Основното ми притеснение идва поради факта, че правната система е различна (независимо, че Англия е в ЕС) и затова може би ще ми се налага да показвам и диплома от България когато си търся работа /като адвокат да кажем/? Освен това не съм сигурен, че получавам правоспособност въобще след като завърша в Англия, понеже и тук има допълнителни изпити след това за конкретните професии. Та като цяло възможно ли е да държа приравнителни изпити с цел да придобия диплома от СУ или ако е както ти казваш - директно да се готвя за тези теоретико-практически изпити?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 02:12 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Ами, виж сега, не знам как точно стоят нещата в Англия. Защото при нас уж с трите държавни изпита и с теоретико-практическия изпит после се добива правоспособност, но тя е само за работа в държавни учреждения и на позиции, за които се изисква юридическо образование. И все пак си е правоспособност. Адвокат, нотариус, съдия, прокурор и прочее просто имат допълнителна правоспособност с допълнителни изпити.

Според европейското законодателство (с което нашето се съгласува наскоро), каквато правоспособност имаш в Англия, такава имаш и в България, просто с известни ограничения (напр. чуждестранни адвокати не могат да извършват процесуално представителство пред върховните съдилища.) Това, че имаш английско образование, а не българско, по никакъв начин не ти пречи да се явиш на изпитите тук. Що се отнася до теоретико-практическия изпит пред мин. на правосъдието не знам как точно стоят нещата, защото не съм сигурна доколко той е свързан с университета. Относно изпитите за различните колегии - просто се явяваш на тях както всички останали.

Всички тези изпити обаче ще ти костват бая подготовка поради големите различия в правните системи. Но отделно от това, никой няма да те гледа, че дипломата ти е от английски университет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ]