Дата и час: 16 Яну 2026, 12:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Второ висше държавна поръчка
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 12:33 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,
завършила съм бакалавър в друг университет, държавна поръчка. Сега ще кандидатствам право в СУ, задочно обучение. Според чл. 91, ал. 5, т.2 от Закона за ВО:
"(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Средствата по ал. 1, т. 1 не се предоставят за издръжка на обучението на:
...
2. студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалификационна степен;"
Правото в СУ се води магистърска програма, но все пак е доста дълга магистърска програма (6 години за задочно обучение), не е както повечето магистърски програми - 1 или 2 години. Въпросът, който ме вълнуваше, когато прочетох това беше дали само няколко от тези години мога да се обучавам държавна поръчка, при положение, че вече имам завършен бакалавър или мога да запиша спокойно право държ. поръчка, защото е по-висока квалификационна степен? Това попитах в сектор "Магистърски програми" и ми отговориха, че Право няма платено обучение, да си кандидатствам пак на общо основание и да си плащам таксата като за държавно обучение.
Това е логичен отговор, предвид че в Правилника на СУ пише:
1.1. Лицата, завършили висше образование, субсидирано от държавата, и придобили образователно-квалификационна степен „магистър”, не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата, а само за обучение срещу заплащане.
Т.е. няма ограничение за хората, които са бакалавър. Но по тази логика, хората завършили магистратура, не могат никога да у4ат право в СУ, защото Право няма обучение срещу заплащане.!? Тъй като, аз съм само бакалавър, до тук добре, но питайки в други университети, ми отговориха, че ако искам да уча Право след завършен бакалавър, задължително трябва да съм обучение срещу заплащане (визирам ПУ и ВТУ), защото иначе съм щяла да наруша закона! Подчертавам закона, а не Правилника на Университета. Добре, сега какво излиза, че в СУ ми казаха, че ако подам документи за държавна поръчка не нарушавам закона, а в ПУ и ВТУ, че го нарушавам ....
В крайна сметка, дали ПУ и ВТУ не го нарушават като искат от мен да се запиша платено обучение, а не държавна поръчка или аз рискувам да го наруша, ако направя както ме посъветваха в СУ? :evil:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Второ висше държавна поръчка
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 23:00 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Законът стои НАД правилници, наредби и т.н. Те само го допълват.
Освен това, ти записваш не просто магистратура, а второ висше. Затова и учиш 6 години. В този смисъл не ти трябва звено с име "Магистърски програми", а трябва да си зададеш въпроса в Юридическия факултет.
Разликата между държавната поръчка и обучението срещу заплащане, поне тази, която явно те интересува, е в размера на таксата. Попитай в ЮФ каква е таксата в твоя случай. Бройките, които са държавна поръчка, са утвърдени, а всичко, което е платено, се приема НАД тези утвърдени бройки.
Това мога да ти кажа. Не питаш на правилното място и не задаваш правилния въпрос - това е.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 15:27 
В началото бе словото

Уважаеми дами и господа,

Бихте ли ми разяснили, откъде накъде бакалавърът придобил висшето си образование в ОКС-бакалавър по държавна поръчка като SAB-f , ще може да се обучава във ново висше образование, в ОКС-магистър,ползвайки пак държавната субсидия,а лице,което е придобило ОКС-магистър по държавна поръчка, съгласно чл. 91, ал. 5, т.2 от ЗВО не може да се обучава нито в същата окс,нито в по-ниска окс?

При извършване на своето разследване относно чл.91,ал 5 т.2 от ЗВО,аз констатирах дискриминационен мотив във самия чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО.Оказва се че студенти като мен,които са имали нещастието да запишат първо висше образование в ОКС-магистър(такива специалности са право,медицина,балканистика,славянска филология и още няколко, които се изучават 5 години) съгласно чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО нямат право да се обучават отново в ново висше образование по държавна поръчка,в същата или по-ниска ОКС- тоест нито в магистър,нито в бакалавър.По този начин такива студенти си остават със това си единствено висше образование, в ОКС-Магистър.Другите студенти обаче, (като SAB-f )които са имали щастието да запишат каквото и да е първо висше образование,в ОКС-бакалавър, по държавна поръчка,след дипломирането си, могат да запишат ново висше образование в окс-магистър и да ползват държавната поръчка отново.Оказа се, че никой не прави разлика между магистратура,която се учи между 1 и две години, и висше образование в ОКС-МАГИСТЪР,което се учи поне 5 години.

Ето я обаче и разликата-МАГИСТРАТУРА Е :

1.профилиране и задълбочаване на подготовката в съответствие с придобитата специалност на образователно-квалификационна степен "бакалавър";

2. допълнителна широкопрофилна и интердисциплинарна подготовка за придобилите висше образование на образователно-квалификационна степен"бакалавър" или "магистър" по друга специалност.

И в двата случая(1,2) магистратурата се изучава от 1 до 2, 2 и половина учебни години, и съответно за този период е допустимо да се ползва държавна субсидия, стига разбира се, магистратурата да е по държавна поръчка, а не по платена поръчка.

А окс-МАГИСТЪР е:
подготовка след завършено средно образование по специалности, за които се предвижда обучение само за придобиване на образователно- квалификационна степен "магистър";

В този случай ОКС-магистър се изучава 5 г. за редовно и 6 г. за задочно обучение, и съответно е допустимо
държавната субсидия да се използва за тези 5 или 6 г, стига обучението да е по държавна поръчка, а не в платена поръчка.

За съжаление, настоящият чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО не се е съобразил с гореспоменатата от мен разлика между магистър и магистратура, и по тази причина е законосъобразно засега лице, което е придобило първо висше образование ОКС-бакалавър по държавна поръчка, да си запише и второ висше образование в ОКС-магистър вместо магистратура, и под предлог, че се обучава за получаване на по-високата степен-магистратура, да си получи ново (второ) висше образование по държавна поръчка.Накратко казано юристът придобил висше образование по специалност право по държавна поръчка, не може да се обучава отново по държавна поръчка за придобиване на второ (ново) висше образование в ОКС-бакалавър, но икономистът бакалавър, придобил висшето си образование икономика по държавна поръчка в бакалавърска степен, може да се обучава във ново висше образование- в ОКС-магистър, например в специалност право.Така икономистът бакалавър ще стани и магистър по право, ползвайки отново държавната поръчка, а юристът няма да може да стане бакалавър по икономика отново ползвайки държавната поръчка.

Така обаче, тези студенти като икономистът-бакалавър (и SAB-f ) , ще придобият ново висше образование под предлог, че се обучават за получаване на по-високата степен- в магистратура, и ще имат две висши образования във държавна поръчка,а студенти като мен ще си останат само със единственото си висше образование, окс-магистър в държавна поръчка.Така българската държава дискриминационно субсидира първата категория студенти,а втората категория като мен си остават с единственото си висше образование - ОКС-магистър в държавна поръчка.Признавам, че студентите от първата категория, като SAB-f ,които имат придобита ОКС-бакалавър, имат право да получат и по-високата степен ОКС-магистратура,в държавна поръчка.Само че,поради недъзи в ЗВО,тези студенти не са длъжни да кандидатстват за придобиване на ОКС-магистратура,в държавна поръчка само в своето професионално направление,в това в което са придобили вече окс-бакалавър,а са свободни да изберат в която си искат специалност,която е ОКС-магистър, да кандидатстват.Например, студент придобил окс-бакалавър по икономика,може и често се случва, да кандидатства в специалност право,която е с окс-магистър, отново ползвайки, разбира се държавната поръчка.ЗВО до този момент позволява това, защото чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО обхваща хипотезите за същата или по-ниска окс,а не и по-високата ОКС.Така в нашия казус, икономистът-бакалавър ще използва за втори път държавната поръчка за нови 5 години, и ще придобие и ОКС-Магистър в специалност право.Такъв студент ще е използвал два пъти държавната поръчка,за две висши образования, в две отделни професионални направление(икономика и право)и ще има преимущество спрямо такива като мен, пред пазара на труда.Отново признавам, че е справедливо бакалавърът да придобие и окс-магистратура отново в държавна поръчка,но-само във същото професионално направление,в което той вече е придобил окс-бакалавър.Например бакалавърът по история да придобие окс-магистратура в държавна поръчка само в специалност история,бакалавърът по българска филология-само в окс магистър отново в българска филология,бакалавърът педагог-в ОКС-магистратура по педагогика и т.н.Ако иска да придобие окс-магистратура в друго направление(например бакалавър педагог да придобие окс-магистратура по икономика)да си го плати със свои средства,без да използва субсидията от държавния бюджет за нови 5 учебни години.Претендираната от мен изначално съдържаща се дискриминация в чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО вероятно е забелязана и от законодателя ,защото в ЗАКОНОПРОЕКТЪТ на ЗВО е предвидено че

,,Лицата,които са придобили ОКС-бакалавър в държавна поръчка могат да се обучават по държавна поръчка в ОКС-магистър,като държавната субсидия е само за 2 семестъра,независимо от продължителността на обучението''.

Всъшност това е и отговорът на въпроса на SAB-f -,,В крайна сметка, дали ПУ и ВТУ не го нарушават като искат от мен да се запиша платено обучение, а не държавна поръчка или аз рискувам да го наруша, ако направя както ме посъветваха в СУ''

Именно това подготвяно изменение в ЗВО ще принуди ВУЗ-овете да искат такива студенти като SAB-f да си плащат новото, второ висше образование със свои средства,само че дотогава такива студенти като SAB-f, ще са се възползвали от възможността да придобият ново висше
образование, ползвайки разбира се, държавната субсидия и за второто си висше образование.

Със първоначално поставеният си въпрос, aз се обърнах към доста държавни служители, но НИКОЙ не успя да защити действащия чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО от моите обвинения ,в изначално съдържаща се дискриминация в тази разпоредба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 18:06 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
RIMSKI_IMPERATOR написа:
Уважаеми дами и господа,
...

с тва патетично обръщение - в парламента.. :wink:
с въпросите - също.
или към Пенчев - http://www.ombudsman.bg/form
успех..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2012, 17:06 
В началото бе словото

RIMSKI_IMPERATOR, здравей. Първото нещо, което искам да ти кажа е, че не съм икономист, завършила съм Международни отношения. 'Отново признавам, че е справедливо бакалавърът да придобие и окс-магистратура отново в държавна поръчка,но-само във същото професионално направление,в което той вече е придобил окс-бакалавър.' Тоест аз съм в същото професионално направление - в СУ се водят и двете в Юридически факултет. :) Тоест благодаря ти, че признаваш, че е справедливо да имам право на окс-магистратура. :) Другото е, че исках да знам, ако не може да запиша държавна поръчка, да си плащам - да се записвам платено обучение. Но знаеш ли какво ми отговориха в СУ, многократно, може би 6 пъти звънях вече, на различни хора от СУ? (Detritea, точно в Юридическия факултет ми отговориха веднъж, че мога да запиша държавна поръчка. А за каква такса говориш като няма платено обучение Право в СУ - това ми казаха от ЮФ). А в СУ - казаха ми, че такова нещо като платено обучение Право в СУ няма, и че след като съм бакълавър да си кандидатствам за държавна поръчка, защото имам право по закон. RIMSKI_IMPERATOR, ТЕ ВУЗОВЕТЕ ОЩЕ СЕГА СИ ИСКАТ ПАРИЧКИТЕ, БЕЗ ДА Е ГЛАСУВАН ТОЗИ ЗАКОНОПРОЕКТ (казаха ми, че и първите 2 семестъра ще си ги плащам аз, с което ме прецакват)!Т.е. излиза, че ако променят закона и излезе, че нямам право на повече от 2 семестъра държавна поръчка в окс 'магистър', то няма да имам въобще право да уча Право в СУ, защото няма опция платено обучение. Което е абсурдно. Тоест и аз бивам дискриминирана в момента от ПУ и ВТУ - да не получа полагащите ми се семестри държавна поръчка за магистратура въобще. Надявам се ме разбираш, и аз не харесвам закона. Искам да е ясно колко семестъра имам право да ползвам по държавна поръчка, а не да ходя да се ровя и разпитвам по 20 пъти. Също така ми се иска и в СУ да има Право платено обучение, за да си знам, че имам опция да уча там каквото и да стане със закона. Но няма. Надявам се, че все пак, ако променят закона ще пуснат и Право платено обучение в СУ. А това до колко законът е над правилниците на университетите реално е голям въпрос - ако законът беше над тях в действителност, нямаше да имат право да ми искат толкова пари, предвид , че в момента по настоящия закон имам право на Право държавна поръчка. Юристи ми казаха, че университетите били автономни и колкото и да разпитвам наляво и надясно, имали право да го правят това. Тъй че май законът е над тях само на хартия ....
Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2012, 23:15 
В началото бе словото

Цитат:
А това до колко законът е над правилниците на университетите реално е голям въпрос - ако законът беше над тях в действителност, нямаше да имат право да ми искат толкова пари, предвид , че в момента по настоящия закон имам право на Право държавна поръчка.

Не разбрах кое от това изречение те притеснява? И аз имам право да се ОПИТАМ да запиша магистратура държавна поръчка направление Филология, но имам и право да кандидатствам и платено. Твоето изказване звучи горе-долу като "Частният университет е противозаконно сдружение с цел печалба (или там както се води), защото ми иска пари за нещо, което мога да го получа и от държавата". Всъщност частният университет ти предоставя още един избор да се обучаваш, но срещу заплащане.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 12:18 
В началото бе словото

ПУ и ВТУ частни университети ли са, аз до колкото знам не са? Но ако е така, значи греша. Ясно е, че при частните университети въпросът стои по друг начин.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 13:54 
В началото бе словото

Частните университети предлагат само обучение срещу заплащане. Държавните университети предлагат обучение И срещу заплащане. Обучението срещу заплащане е това, за което говорим, нали? Ти казваш, че е противозаконно държавен университет да ти предлага обучение срещу заплащане - да или не? Защото това прочетох аз. Ако искаш да си сигурна, че няма някой изведнъж да реши да ти иска повече пари - запиши в ПУ или ВТУ и проблемът е решен, но имай предвид, че студентите в държавните университети могат да се възползват пълноценно от екстрата "заварено положение" - ако си приета държавна поръчка, ще останеш такава поне до взимането на бакалавърска степен по Право. Такава всъщност не знам дали въобще съществува в България, така че вероятно ще си завършиш пълния курс ДП.
Законът НЕ забранява на държавните университети да предлагат и обучение срещу заплащане.
Това, което СУ прави, е част от правилника му, и по моему не е против закона, а само го допълва, както казах. Предполагам, прочела си правилника за прием на студенти и магистри в СУ и конкретно в ЮФ. Не мога сега да си спомня, но мисля, че имаше един момент, че магистратура в ЮФ на практика не може да учи почти никой от който и да е друг факултет. Твоето право, имай предвид, не е обикновена магистратура.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 15:47 
В началото бе словото

САБ-ф Здравей,

Казусът с икономиста го дадох напълно произволно,МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ, не съм искал по никакъв начин да те обидя.Ти сте завършила специалност международни отношения,за което те ПОЗДРАВЯВАМ,а аз се дипломирах съвсем скоро по специалност право.До 2010 г включително, бакалавърът придобил висшето си образование в държавна поръчка, имаше право след това, да си завърши каквото си избере-магистратура по държавна поръчка, или направо ново висше образование в окс-МАГИСТЪР,пак по държавна поръчка.Във вторият случай аз твърдя, че е налице дискриминация между бакалаври,завършили първо висше образование окс-бакалавър по държавна поръчка и магистри,завършили първо и единствено висше образование по държавна поръчка.В предишното си обяснение съм се аргументирал защо.Колкото до твоя казус-можеш да се обучаваш в ОКС-МАГИСТРАТУРА, и да си ползваш държавната субсидия за 2-та семестъра, във висше образование което е два семестъра,т.е. в магистратура,a за ново висше в ОКС-МАГИСТЪР, каквото се явява правото, вече университетите започнаха да правят проблеми, заради очаквания нов ЗВО.Така че ти не си дискриминирана от ВТУ И ПУ, просто защото искаш да се обучаваш в специалност, която не е 2, а е 10 семестъра за редовно, и 12 семестъра за задочно обучение,а ТЕ се страхуват, че ако те приемат по държавна поръчка, ще се наложи след влизането на новия ЗВО ,те да ти плащат държавната субсидия вместо държавата чрез МОМН.След като няма платено обучение по право в СУ,можеш да запишеш право В ПУ или ВТУ,или където си избереш.СУ може да те обучава в специалност право, но само ако е готов да поеме финансирането на обучението ти, след влизането на новия ЗВО,т.е.СУ да плаща за твоето обучение и да не получава нищо от МОМН за теб.Колкото до:

А това до колко законът е над правилниците на университетите реално е голям въпрос - ако законът беше над тях в действителност, нямаше да имат право да ми искат толкова пари, предвид , че в момента по настоящия закон имам право на Право държавна поръчка. Юристи ми казаха, че университетите били автономни и колкото и да разпитвам наляво и надясно, имали право да го правят това. Тъй че май законът е над тях само на хартия ....

трябва да знаеш, че МОМН с ножицата, като отреже субсидията на такива студенти, които се обучават в нарушение на чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО,и тогава нека университета да е ...автономен.....като започне да плаща за обучението на такива студенти той самият, в следващ такъв случай бързо-бързо ще се съобрази с чл.91,ал.5,т.2 от ЗВО.Университетът може да си играе на автономен само ако е готов да изгуби държавната субсидия за съответния студент,но за съжаление май-май никoй от държавните университети не иска това.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 17:17 
В началото бе словото

RIMSKI_IMPERATOR, Ами дори и да се страхуват ПУ и ВТУ, аз в момента имам право на 12 семестъра обучение държавна поръчка по сегашния закон, така го тълкуват в СУ и аз съм съгласна с тях. Страхът на ПУ и ВТУ от проектозакона и приемането му не им дава право да ми отказват, защото държавата ще изплати 6-те години, ако се приеме закона, не те. Аз ще съм в заварено положение, както подчерта и Detritea. Ако беше прочел нейния/неговия пост, щеше да видиш това. Тези два университета го правят не от страх, а за печалба. Друг е въпросът вече кой правилно тълкува закона. От СУ вече ми обясниха, че имам право да се запиша държавна поръчка, както и много други хора, които вече карат 4-5ти курс и са второ висше окс-магистър държавна поръчка, които ми писаха вече на лично съобщение. Ще попитам отново, когато отида да си подавам документите. Надявам се, че отговорът ще е за пореден път същия в СУ. След като те са го направили не виждам какъв е проблемът да си кандидатствам в СУ и да се надявам да вляза преди да променят закона. После, ако не ми признаят заварено положение, ще си плащам след 1вата година останалите семестри. Пък каквото сабя покаже ... Стискайте палци!

Последна промяна SAB-f на 01 Мар 2012, 18:15, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 17:43 
В началото бе словото

Detritea, нещо не си ме разбрал/а. Не казвам това,нямам нищо против платеното обучение, казвам, че ако по закон имам право на нещо, университетът няма право да ограничава достъпа ми. Казвам, че е противопоказно държавен университет да ми предлага платено обучение, когато имам право на същото държавна поръчка по определена специалност! Идеята е, че всички университети тълкуват по различен начин закона. Въпросът ми в началото беше кои университети го тълкуват правилно. Оказа се, че това е СУ. А в случая дори и да не е обикновена магистратура Правото, то не е орегламентирано отделно в закона, затова влиза към общите орегламентирани случаи за магистратура. В закона е проблемът, аз какво да направя, че не са орегламентирали как стои въпросът с окс-магистър. Чела съм правилниците за прием, но нищо конкретно не видях за ЮФ. Ако си видял/а нещо такова ще съм ти благодарна да ми дадеш линк. :) Стискай палци да вляза тази година и да си остана в 'заварено положение'.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2012, 18:37 
В началото бе словото

Аз пък мисля, че и в СУ, и в другите тълкуват закона правилно. Самият закон в момента е написан по такъв начин, че може да се чете и така, и иначе точно заради разликата между обикновена "над/изграждаща" магистратура и пълен курс на обучение. Просто при правото няма такова нещо като ИЗграждаща магистратура. Това е все едно да изучиш римското право, някоя по-съвременна обяснителна дисциплина и няколко "права" и да получиш степен "магистър по право". В този смисъл - и ти, и римлянина сте прави - ВТУ и ПУ го правят И за да играят на сигурно нормативно, И за да печелят пари. И в единия, и в другия случай законът се явява все вратичка в случая със специалност Право.
Успех :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 15:06 
В началото бе словото

SAB-f-,, RIMSKI_IMPERATOR, Ами дори и да се страхуват ПУ и ВТУ, аз в момента имам право на 12 семестъра обучение държавна поръчка по сегашния закон, така го тълкуват в СУ и аз съм съгласна с тях''-
ЕстестВено, че ще си съгласна със СУ,защото ти дава възможност да ползваш
отново държавна поръчка за ново(второ)висше образование,но ако беше завършила някоя специалност като славянска филология, от която
излизаш директно магистър?Тогава чл.91,ал.5,т.2,от ЗВО щеше да засегне и теб, и тогава едва ли щеше да твърдиш гореизложеното.
Не бъди сигурна и че ще си в ,,заварено''положение,защото не знаеш как действа МОМН в подобни случаи,за разлика от мен.Колкото до следното,,много други хора, които вече карат 4-5ти курс и са второ висше окс-магистър държавна поръчка''- това е станало защото никой не се е сетил да атакува чл.91,ал.5,т.2,от ЗВО,който е дискриминационен,по причини,които аз споделих в първия си пост.За твое НЕЩАСТИЕ, тази разпоредба ВЕЧЕ е атакувана пред КОМИСИЯТА ПО ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯТА.И не само там ще бъде битката,ако въобще има такава-ще бъдат СЕЗИРАНИ в най-скоро време и медиите за дискриминацията, позволяваща на бакалавър по държавна поръчка, да си придобие и ново,второ висше образование в магистър, пак по държавна поръчка,а лице,завършило единствено висше образование в ОКС-МАГИСТЪР,да си остане само с това си образование.Разбира се ти можеш да се надяваш на БЛАГОРОДСТВОТО на СУ,че ще ти поеме субсидията
ако от МОМН откажат да платят за теб на СУ,но.......Още мнооого като теб(БАКАЛАВРИ ) ще поискат да се обучават в СУ през тази УЧЕБНА ГОДИНА по начин,сходен като твоя, и едва ли СУ, ще е склонен да им плаща потенциално отказана субсидия от МОМН.
Колкото до,,Тези два университета го правят не от страх, а за печалба''-погледни условията на платено обучение в ПУ и ЮЗУ за специалност
право задочна форма на обучение(а и не само тези специалности) и ще видиш кой е ИСТИНСКИЯТ печалбар.Освен това няма никаква логика
СУ да си тълкува чл.91,ал.5,т.2,от ЗВО по изгодния за теб начин, и да си приема такива бакалаври по държавна поръчка,а от МОМН да им
плащат субсидиите.След като СУ иска да си приема такива бакалаври-добре, но да си им плаща от своя бюджет,а не да си получава субсидиите от МОМН,за тях.Ще призная и още нещо-пред КОМИСИЯТА ПО ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯТА е подадена жалба с много неприятни за МОМН въпроси,като само един от въпросите е този,който аз засегнах пред вас,в първия си пост.Така че скоро очаквам да се
ПРЕКРАТИ тази дискриминационна и порочна практика, бакалавърът да си го приемат във второ висше образование-в магистър, пак по държавна поръчка, а магистърът да си остава само с това си единствено висше образование.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 17:08 
В началото бе словото

Само една забележчица, която може да не е актуална вече, но за моя випуск, влязъл да следва 2005, беше - ВТУ вади специалисти Славянска филология в ОКС бакалавър, а не магистър, и аз съм завършила точно това, точно там. Не знам как е СФ в ПУ. Не знам дали мога да потърся отговорност от ВТУ за това заблуждаване. Разликите в обучението не са малки и в крайна сметка, доколкото разбрах от колеги в СУ, те са двойна специалност - БФ и СФ, а ние от ВТУ сме БФ с леко засилено изучаване на чужд език и чужда литература.
Извинявам се за лекото лирическо отклонение от завършил славист, но мисля, че трябваше да спомена, а и говорим за тълкуване на разни закони.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2012, 18:43 
В началото бе словото

Надявам се Комисията по защита от дискриминацията да си свърши скоро работата и да имат все пак хората като мен право на поне два семестъра държавна поръчкав окс-магистър, което и да е орегламентирано, защото така ще бъде справедливо.
Хубав ден

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Специалност История -изпити,второ висше (25.05.2005)

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в Студенти - АРХИВ

TheMarto

44

5276

03 Окт 2006, 22:08

ARAHNE Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. философия - задочно, второ висше (23.08.2005)

в Студенти - АРХИВ

mischle

1

764

23 Авг 2005, 22:18

got Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Втора специалност - второ висше при ХИМИЯ

в Студенти - общ форум

strahotniq

2

524

13 Сеп 2010, 07:21