Дата и час: 19 Яну 2026, 17:15

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Разговори...
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2008, 02:31 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,
Казвам се Магда и аз съм от Полша. Аз съм студентка по българската филология и търся някого, който може да ми помогне с български, защото че моят български не е най-добър. :? Ако има от Вас някой който иска да поговори малко с мен или да попише ще бъда много благодарена за контакт тука или magda_k@mail.bg .
Разбира се че, ако някой од вас учи полски можем да говорим също и на полски :)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Разговори...
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2008, 18:17 
В началото бе словото

Здравей,Магда. Проблемът ти с българския език ми е много познат. Аз също съм чужденка, от Украина съм.И вече от 6 години живея в България. В началото ми беше много трудно да се справям с българския,но го научих много бързо благодарение на постоянното общуване с българи и четенето на български книги.Естествено,изучавах и граматиката.Сега пак имам известни проблеми с езика,основно стилови грешки,когато се опитвам да напиша съчинение,например. Правя някакъв невероятен микс между украински,руски и български,но ще се оправя,да се надяваме :lol: ... А ти от колко време си в България?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2008, 08:48 
В началото бе словото
Аватар

Бих искала да добавя, че вие, на които българският език не е роден сте много по-грамотни и се справяте много по-добре от доста голяма част от българите.Това личи от съобщенията, които сте написали.
Бих искала да помогна, ако мога и с каквото мога, така че пишете тук или ЛС.

Желая успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2008, 12:27 
Per noi niente e mai normale!
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
svetlinka,

аз като филолог малко ще те светна и ще ти обясня, че по принцип чужденци, които учат български, създават впечатлението, че са по-грамотни, защото те изучават само книжовния език. На нас, на които си ни е майчин, си го говорим както си го знаем в нашата среда:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2008, 15:27 
В началото бе словото
Аватар

INTERFEN

Благодаря ти за осветлението.

Аз говоря по принцип и не за отделни случаи или пък отделни среди.Говоря най-вече за грамотността като цяло и по-конкретно за граматиката.
Нямам предвид говора, нито диалекти, нито сленг.Имам предвид факта колко малко хора процентно могат да пишат граматически вярно, да се изразяват смислово вярно и като цяло нямат елементарни познания по български език, които "бай дъ уей" се добиват още в началното училище. Дори нямам и намерение да споменавам изключителното неуважение към езика ни, да не говорим за елементарни познания по литература.
Така че още веднъж ти благодаря за язвителния коментар и ако имаш съмнение относно общата ни грамотност като цяло, съм готова да направим една статистика, макар и не дотам професионално. (не че до сега малко такива статистики са правени от изявени професионалисти)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 10:41 
Аватар

Първо, изразявам безкрайното си съжаление, че не си ме разбрала добре.

Аз не казвам, че грамотността сред българите не е ниска, а ти обяснявам защо чужденците създават впечатление, че са по-грамотни :) И съгласи се, че колкото и да учиш книжовен език в училище, диалектите, сленга, обикновената разговорна реч оказват голямо влияние и трудно могат да бъдат преодолени и пренебрегнати :)

Тук всъщност проблемът е друг - дали става за разговорна реч или за писмено изразяване. Според мое лично мнение в обикновена среда човек може да си говори както си иска ;) аз например с професор от СУ мога да говоря по един начин, а с баба ми на село по друг :) + това говоренето с човек на неговия език е уважение към човека - така например аз обожавам да говоря на родопчанин на родопски диалект и на македонец на македонски.

За изразяване в писмена форма, както и зачинът на изразяване в училище, университета, в ефир - тук нещата са наистина трагични. Исках да ти обясня в кое се корени проблемът:

1. Един българин, на когото българският е майчин, никога не се замисля кое време да използва, дали да членува или не и т.н - всичко си върви подсъзнателно.

Ето например Магда пише "... по българскаТА филология". Тя като чужденец, още повече, че в нейния език няма членуване, се престарава и в случая неправилно членува. Един българин едва ли може да допусне подобна грешка. Разбира се в случая нищо лично към Магда, просто използвам като пример случая. Моите адмирации за Магда :)

2. Българският е изключително труден дори и за българите. Пак повтярвам - българският има над 70 диалекта. Развоят на носовки, ерове, ятова гласна и т.н. е различен в различните диалекти. Асимилацията, дисимилацията, редукцията и др. създават огромни затруднения.

В трудността на българите да се изразяват и пишат на книжовен език не пренебрегвам и факта, че заинтересоваността е ниска, както и че в училище нещата не са съвсем наред.

3. Чужденците учат само книжовния и затова се стараят да спазват всички правила.

Светлинке, обянсявам ти защо много малко българи не се справят добре с книжовния, а чужденците се справят по-добре. АЗ НЕ ТИ КАЗВАМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ЦЯЛО СА ОСОБЕНО ГРАМОТНИ !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 17:25 
В началото бе словото
Аватар

Съжалявам за дискусията, в която се превърна до някъде невинният ми коментар - не съм целяла да задълбочавам темата, нито пък конкретно в този случай съм задавала някакъв въпрос, въпреки че ти благодаря за разясненията (пък и нали (и) за това са форумите :P ) Та относно въпроса "защо чужденците са по-грамотни книжовно" си напълно прав и доста изчерпателен. Относно въпроса "защо българите са в доста голяма част доста неграмотни" - да изказваш много неоспорими факти, но пък аз имах предвид по-скоро качеството на образованието ни и нехайството на самите хора като цяло. Така че темата, която отворихме е доста обширна и създава доста въпроси, както и има различни "нюанси". Това, което по-скоро ме подразни в предишния ти коментар беше желанието ти "да ме светнеш като филолог", или по-точно самият израз. Всички сме филолози, може би не толкова добри, колкото би ни се искало, но все отбираме по нещо :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 20:55 
Аватар

е това да те светна като филолог си беше за ташака, признавам... аз обичам да се самоизтъквам :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 21:21 
Аватар

ето малко неграмотна работа

Прикачени файлове:
jenski_pazar.jpg
jenski_pazar.jpg [ 28.85 KiB | Прегледано 1005 пъти ]

Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 21:24 
В началото бе словото
Аватар

:mrgreen: :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2008, 21:27 
PIOUS GORGON
Аватар

Превърнали сте темата в нещо друго.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2008, 19:23 
В началото бе словото
Аватар

Темата се казва "разговори" и макар да е започната по един начин не виждам нищо лошо в това нещата да се развият в друга посока, останала съм с впечатлението че целта на форумите е точно тази - хората да обменят информация и/или да си дискутират по разни теми.

Съжалявам ако по някакъв начин съм нарушила реда на нещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2008, 16:05 
PIOUS GORGON
Аватар

Темата беше започната от Магда с определена
цел. Постигната или не. Просто напомням, не
се чувствай засегната, Светлинка! Заформилата
се дискусия е интересна, може да се пренесе в
специална тема и така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2008, 21:47 
Пишете, о, братя
Аватар

Магда, ако е още в България, може да се възползва от моите услуги (филологически разбира се :lol: ), скайпа ми е kiba3x, това и за мен ще е добра трениравка, защото лятото май ще преподавам на чужденци, така че изгодата ще е взаимна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2008, 20:20 
Аватар

Не знам дали е в България, обаче последно я засякох, че е в Познан (Полша) :lol: Е и аз предлагах услуги, ама тя не се възползва... което всъщност е напълно нормално :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща