Много е глупаво да се записваш да учиш нещо просто за да имаш висше образование. И аз самата бях доста объркана по отношение на специалностите, но поне бях убедена, че искам да уча нещо с хуманитарна насоченост. Записах Българска филология, беше ми второ желание и сега, точно година по-късно, когато завършвам първи курс, не съжалявам и грам за това стечение на обстоятелствата. Това е моята специалност и няма да спра да повтарям колко съм доволна! Доставя ми истинско удоволствие да ходя на лекции и упражнения - повечето преподаватели, с които съм имала щастието да се срещна досега, са истински професионалисти, вдъхновени и мотивирани!
В БФ има две направления - езикознание и литературознание. Езикознанието са всички точни дисциплини в изучаването на езика - морфология, синтаксис, фонетика, граматика. Развиват логическото мислене и по мое мнение това е чиста математика

Литературознанието е друга работа - яко четене. От първи до четвърти курс се изчита огромно количество литература - от Античността до наши дни. Това изключително много разширява общата култура и мирогледа. Забрави назубрените анализи на текстове от гимназията. В университета се учиш да мислиш и изследваш, да преследваш и ровиш за информация.
Общо взето филологията, както казва един чудесен преподавател, е аристократична наука. Аз лично съм много доволна от това, което уча. И това е най-важното. Недей да избираш специалност, преследвайки пари и успех. Те идват сам и като естествен плюс към удоволствието от това да се занимаваш с нещо, което ти е приятно и го правиш от сърце!
Желая ти успех каквото и да решиш