Stark написа:
Как мислиш ще стане кандидатстването с един език в СУ-тогава ще отпадне значението на другите езикови гимназии и всички ще се натискат за тези с интензивно изучаване на английски.И как мислиш един осмокласник ще си прави планове за студентство

Моята идея е да се кандидатства с един език за дадена специалност, не с един за всички. Примерно как индологията може да се кандидатства само с английски. Който иска да следва това, ще седне и ще се готви като няма друг начин или просто няма да се яви!
Пък по отношение на осмокласниците ... Там повече мисля трябва да поемат отговорността учителите. След като бъдат запознати с правилата за кандидатсване само с един език, ще бъдат задължени да подготвят учениците си. Задължени заради доброто име на гимнзията и своето, а те доста дължат в днешни дни на тях, защото доброто име и етикета "елитна гиманзия" привлича учениците. Ако някой ученик излезе от гимназия и се яви на изпит по език и изкара слаба оценка, след като в дипломата си да кажем има пълна 6ца, това няма да говори добре за качеството на преподаване в дадената гимназия. Следователно учителите ще се стремят да преподават по-добре, ще бъдат по-реалистични в оценяването на учениците, което пак е от плюс за тях. Така те няма да излизат с илюзията, че знаят някой език, а ще са наясно с възможностите си и няма да рискуват да кандидатстват за специалности, където нямат големи шансове.
В днешни дни осмокласниците са доста по-ориентирани от повечето дванадесотокласници, мен ако питаш, и знаят доста добре какво искат.
Предложи нещо друго ти самия. Аз се опитвам на да намеря отговор на въпроса: Какво трябва и как трябва да бъде променено, за да може като се явяват на изпит ученици от уж елитни гимназии и получили стабилно образование да не получават масово двойки.

Не знам къде се корени точно проблемът, дали в нас или в преподавателите, в оценяването или остарялата ни образователна система, но отказвам твърдо да повярвам, че повечето двойките получени на изпита по немски са реални и заслужени, както и останалите ниски оценки.