Дата и час: 16 Яну 2026, 20:46

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Любов, романтика и възрастова разлика
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 08:26 
The bombardier
Аватар

Благодарил (а): 125 пъти.
Напоследък забелязвам много двойки, в които единият е значително по-възрастен от другия. Какво ви е мнението за такива връзки? Има ли нещо ненормално? Каква разлика в годините е прекалена (5 години, 10, 20, 30, 40, 60)? Вие бихте ли пробвали (ако вече не сте)? Ако сте - как беша, какви проблеми и неочаквани радости преживявахте? Изобщо, какво значение има възрастта, ако младите (единият от които не е чак толкова млад) се любят?

Моите наблюдения са такива: това мъжът да е по-възрастен е клише. Приема се за съвсем нормално и на никого не му пука. Обратната ситуация обаче, когато жената е по-възрастна, е значително по-необичайна и като цяло на такива двойки се гледа с известна насмешка. Още повече, че в главите на повечето хора такава връзка може да бъде само сценарии на евтин неприличен филм, а не нещо сериозно.

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Любов, романтика и възрастова разлика
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 09:30 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
aма ти не си си казал личното мнение, а си обобщил общите клишета.
:|

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 09:41 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Едно от най-красивите и симпатични момичета, които познавам, вече 2 години излиза с по-младо момче и изглежда по-влюбена от всякога. Не съм забелязал никой да ги взема с насмешка. Някъде бях чел, че като цяло такъв тип връзки, в които момичето е по-възрастно са много по-устойчиви.

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 09:46 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Грам не ми дреме за възрастовата разлика. Мъжът, когото обичах толкова много, че не мога да го изкажа с думи, беше по-голям от мене с 14 години и 5 месеца. Изобщо не ми пукаше. На него му беше проблем в началото, защото мислеше, че съм едва ли не дете и не искаше да ми "обърква живота". Вместо това, го подреди по прекрасен начин.
Последният ми приятел беше по-голям от мене с почти 8 години - изобщо не усетих(ме) разликата, честно казано.
И сега, когато отново съм сингъл, си давам сметка, че на първо четене си спирам погледа на мъже, които са видимо и чувствително по-големи от мен (така като гледам, 15-20 години). Естествено, ясно ми е това за остаряването, за това, че мъжете живеят средно по-малко от жените и въпреки това бих се изненадала, ако се събера с човек на моята възраст (или по-малък от мен).

И не, не мисля, че имам daddy issues, просто се чувствам много по-...точно и правилно край по-възрастни от мен. Като се почне от бабите в квартала едно време и се свърши с мъжете край мене. :)

Познавам и мъже с по-големи от тях жени. Единият пример е приятелка на баба ми, която имаше прекрасен брак с мъжа си, който беше по-малък от нея с 8 години. Много, много се обичаха. Той почина преди 13-14 години, но беше страхотен човек и още, когато се срещнем с нея, задължително го споменаваме в разговора. И се вижда, че много й липсва.

Другият пример е много особен, там разликата е само едно от особените неща в съответната връзка. Иначе самата разлика не е особено фрапираща, жената е по-голяма от мъжа с около 5 години.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 09:51 
Форумно зомби
Аватар

Благодарил (а): 739 пъти.
Според мен си зависи от човека, но от моя скромент опит съм видял, че момичетата на моята възраст и нагоре са ми по-интригуващи и представляват по-голямо предизвикателство спрямо тези, които са по-малки от мен. Даже след като съм имал две турболентни връзки с момичета, които са по-малки от мен (съответно с една и с две години), останах с един скапан предразсъдък. Осъзнавам, че е тъпо това и затова тук се измъквам с аргумента, че нещата са субективни и място за изненади винаги има :) Сега съм на 23 и принципно не бих тръгнал с момиче, което е под 21. Горната граница по никакъв начин не мога да я определя, защото жените в 20-те си години почти никога не започват връзки с някого, който е по-малък на възраст от самите тях... Но би ми било много интересно :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 09:56 
The bombardier
Аватар

Mondscreen, колко по-младо е момчето? При 2-3 години разлика те са си почти връстници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:00 
Паисий
Аватар

Lord написа:
Mondscreen, колко по-младо е момчето? При 2-3 години разлика те са си почти връстници.

Така е, но зависи и от конкретната възраст. При 20 и 17 (какъвто е случаят), нещата са по различни отколкото при 30 и 33 примерно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:00 
My kinda heaven
Аватар

А, и още нещо - всички, които са ми били тръпка, останала нереализирана, задължително (ама абсолютно задължително) са били поне 10 години по-големи от мен. Май 20 години над моите е бил пределът за мъж, когото съм харесвала, но не е речено, че някой с година-две отгоре е автоматично аут.

И е вярно, че в различни периоди възрастовата разлика звучи по различен начин. В примера ми от по-горе аз бях на 19, а той - на 33. Ако бях на 14, а той - на 28, би звучало много различно. Също и ако бях на 30, а той - на 44 (поне нямаше да ги има тия скрупули в началото).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:07 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 248 пъти.
хората са го измислили и са го разписали в тъй наречен закон... 18 ли беше долната граница? за горна май не се споменава...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:09 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Аз виждам възрастовата разлика като проблем единствено когато тя обуславя съществени различия в погледа върху живота и целите в него. Защото ако има тръпка и привличане, всичко е наред, но какво се случва, когато мъж на 25 се хване с жена на 35, която на всичкото отгоре тепърва иска да има деца? Не може да го чака него да порасне. Не може да създава семейство през главата му. Тяхната връзка е без бъдеще.

Братовчедка ми, от друга страна, е с мъж, който е с близо десетина години по-голям от нея, но разликата във възрастта те дори не я усещат. В интерес на истината, 5-месечната им дъщеря в момента вдига вой в съседната стая. В тази връзка, май ми е време да ходя при нея да я нагушкам, че само след седмица пак си заминава и не се знае кога ще я видя отново.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:16 
The bombardier
Аватар

Zritel, 14 е долната граница, но лицето трябва да разбира "свойството и значението" извършваното. Ако става дума за брак - 16 години е минимумът, но трябва разрешение на съда.

Силви, ако хипотетичният 25-годишен младеж иска същите работи, не виждам особен проблем. :D

Но е факт, че разни младежи (и момчета, и момчета) могат да вгорчат доста живота на по-възрастните си половинки, които мечтаят за деца и семеен уют с тях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:20 
Паисий
Аватар

Хах, познавам и такъв случай. Един колега, младо и умно момче, излизаше с няколко години по-възарастно момиче. Каза, че щом му е заговорила за деца, просто е станал и си тръгнал. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:22 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Lord написа:
Силви, ако хипотетичният 25-годишен младеж иска същите работи, не виждам особен проблем. :D

Именно. Ако искате същите работи, кеф да ви е на душата. Понякога хората не отговарят на възрастта си. Понякога по-възрастният партньор изобщо не се е засилил към стабилност, семеен уют и групови ваканции по испанските плажове. Понякога по-младият партньор не го влече нощният живот и всевъзможните нови преживявания, от които не ти остава време името да си кажеш.

Затова казах, че възрастовата разлика е проблем само когато обуславя фундаментални различния в това какво двамата искат от живота. Не че тези различия не могат да съществуват и по отношение на двойка, в която и двамата са на едни и същи години.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 10:47 
My kinda heaven
Аватар

MidwinterSun написа:
Затова казах, че възрастовата разлика е проблем само когато обуславя фундаментални различния в това какво двамата искат от живота. Не че тези различия не могат да съществуват и по отношение на двойка, в която и двамата са на едни и същи години.

Предлагам да затваряме темата, Силвето каза всичко, така като гледам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 12:39 
Кин Арад
Аватар

Благодарил (а): 334 пъти.
Аз лично не бих се чувствала окей във връзка, където партньорът ми има голяма възрастова разлика с мен (повече от 2-4 години в двете посоки); не че съм предубедена, просто роля играят различията в светогледа, за които MidwinterSun спомена. At the end of the day, според мен това е (почти) всичко, което определя дали нещата ще се получат в дългосрочен план или не.

Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща