Mondscreen написа:
Добре, обясни ми лично според теб, защо има семейства, които от поколения са лекари, адвокати, инженери, банкери, финансисти, счетоводители и т.н. Защо точно такива семейства са добре известни и уважавани сред колегите си? Според теб всички Ротшилд ги е влечало банкерството или всички Рокфелер са умирали да продават петрол от най-ранна детска възраст? Аз смятам, че моят свят е доста по-реален, защото е доказано, че нещата стоят така. Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
Всичко, което си изброил, са частни фирми. На тях не им се меся, да си назначават когото искат. Същото и за частните болници. Но да злоупотребяваш с обществени средства е съвсем различно. Мислиш ли, че е редно някой да го назначат за съдия/прокурор защото е син на еди кой си? Затова и в държавните структури има конкурси, за тях има закони.
Ако една частна фирма наеме некадърни хора загубите са си за нея. При държавните нещата не стоят така. Говорихме за болници-ако толкова искаш да назначиш детето си в някоя, ами отвори частна, където да се разпореждаш както намериш за добре. А не на гърба на данъкоплатците да ореждаш живота на децата си за сметка на другите по-добри кандидати.
Mondscreen написа:
Мислене от рода на "Аз съм по-добър от него, ама го взеха на работа защото майка му е съдружник във фирмата" е лузърско, отървете се от него.
Колко житейски опит има и на колко места са/не са те назначавали, че да правиш подобни обобщения?
Mondscreen написа:
Добре, обясни ми лично според теб, защо има семейства, които от поколения са лекари, адвокати, инженери, банкери, финансисти, счетоводители и т.н. Защо точно такива семейства са добре известни и уважавани сред колегите си?
Надявам се не защото за сметка на държавата са злоупотребявали и са отнели шанса на другите.
За да защитаваш подобна теза трябва или да си (морално) заблуден, или да имаш лична изгода. Да не би да имаш роднини юристи на които разчиташ или греша?