Дата и час: 18 Яну 2026, 21:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос към "Старите пушки" на Университета.
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 10:25 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте. Имам един лекичък въпрос към "Старите пушки" на Софийския Университет или с други думи казано - второкурсници и нагоре. В последно време си лафя с един "бивш" съученик, който също като мен е приет в Софийския, само че е задочно и е от 9 Септември, т.е. вече от 3 дена учи. Та да се върна на темата, лафя си с него и тъй като и двамата сме от неособено голям град (Плевен), го разпитвам за живота в София, живота в СУ и т.н. И едно от нещата, които ми каза и леко ме обезпокои е, че СУ е много слабо охраняван и практически, всеки си влиза и излиза, без да бъде спрян от някого. Каза ми, че доста наркомани и крадци влизат и, както логично се досещате, има доста кражби и т.н. Лично ми разказа за един случай, в който някаква бабичка влязла и започнала да събира по 1лв. "уж" за някакви деца със социални проблеми, а накрая е излязло, че ги е събирала за себе си... Та въпроса ми към по-големите е, вярно ли е това, което казват хората? Имали ли сте проблем, с нещо откраднато и как се справяте с такива ситуации? Убеден съм, че не само аз се вълнувам от тази тема. Благодаря предварително.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос към "Старите пушки" на Университета.
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 10:40 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Ами да, като в повечето училища, университети и т.н. административни сгради, има си една охрана която седи на входа и от време на време проверява студентски карти/ книжки. Иначе с кражби и т.н. се оправяш като на улицата. Нещата по джобовете или в раницата, гледаш да не си ги оставяш без надзор. За тая жена... предполагам не даваш пари на всеки просяк по улиците. Като цяло не откривам смисъл от темата, защото ситуацията е нормалната за България.

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 10:42 
Белодробна маниачка..
Аватар

Благодарил (а): 738 пъти.
Никога не съм се замисляла за такова нещо, нито ми е правило впечатление. Колкото се краде по училищата, толкова и там, вероятно..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 10:58 
а fragile wreck on a storm of emotion...
Аватар

Благодарил (а): 384 пъти.
Първо, няма как достъпът на университета да стриктно контролиран - тъй като лекциите са свободно посещаваеми. Тоест, всеки един рандъм човек от улицата има право да посещава еди коя си лекция на еди коя си специалност и никой не може да му попречи. Охраната проверява за студентски книжки/карти след 17:30ч, абсолютно всеки един. Тоест след този час в уни не може да влезеш, ако не се легитимираш като студент (пропускала съм лекции заради това).

Второ, кражби, наркомани и просещи хора има и по улиците на София. Ако това те притеснява, то по-добре избери по-спокоен град за образованието си :lol: Вярно, че не им е мястото в университета, но както казах, всеки един има право да посещава лекции. Сега друг е въпросът дали наистина това се случва.

Трето, ако си пазиш нещата, не се подвеждаш по разни благотворителни кампании и пр. това по никакъв начин няма да ти пречи или пък да ти прави впечатление. А и аз, след три години в Ректората, подобни неща не съм видяла...

Едит:// На общежитие ли възнамеряваш да живееш, защото там посочените от теб проблеми са в пъти по-срещани от тези в Ректората? :mrgreen:

There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...

Вяра чете... и от време на време пише...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:17 
В началото бе словото
Аватар

Нито съм от София , нито ще съм втори курс, ама съм от по-малък град и тези неща се случват постоянно , така че съвсем логично е да се случват тези неща и в София, независимо дали е СУ или не. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:30 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
Никога не ме е впечатлявало нивото на сигурността. Просто не си оставям нещата без надзор и не съм имала проблеми. Пък това с просяците и псевдокампаниите не ме учудва особено, предвид че в стола в Ректората идват да се хранят възрастни хора и някои от тях може би откриват възможност да изкарат някой лев допълнително. Ама наистина, докато си в София, трябва да свикнеш да си пазиш нещата, така че в СУ не е нещо страшно в това отношение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:31 
В началото бе словото

Благодаря за така изчерпателните отговори. И да, в общежитие ще съм.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:59 
Паисий
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Faith_no_more написа:
Охраната проверява за студентски книжки/карти след 17:30ч, абсолютно всеки един. Тоест след този час в уни не може да влезеш, ако не се легитимираш като студент (пропускала съм лекции заради това).

Моите впечатления са, че контролът е по-засилен, ама пак можеш да си влезеш.

и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 12:33 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 193 пъти.
е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа... Всички учебните заведения, болници, библиотеки, театри и т.н. са обществени сгради - на входа си има охрана/портиери, ама те не са вездесъщи. Няма смисъл да се притеснявате за глупости, нивото на сигурност си е еднакво ниско навсякъде, а и много по-вероятно е да ви пребъркат в блъсканицата в автобуса откото докато дремете в някоя зала в университета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 12:39 
В началото бе словото

slighter написа:
е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа... Всички учебните заведения, болници, библиотеки, театри и т.н. са обществени сгради - на входа си има охрана/портиери, ама те не са вездесъщи. Няма смисъл да се притеснявате за глупости, нивото на сигурност си е еднакво ниско навсякъде, а и много по-вероятно е да ви пребъркат в блъсканицата в автобуса откото докато дремете в някоя зала в университета.

Ами да ти кажа, в Гимназията, в която аз учех, доста трудно можеш да влезеш, ако не си ученик...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 13:15 
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
Аватар

Благодарил (а): 151 пъти.
slighter написа:
е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа...

Ааа, в моята (софийска) гимназия искаха да въвеждат влизане с отпечатъци, така че подценявай контрола в някои затвори, пардон, гимназии :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 20:08 
В началото бе словото

Може ли темата да се запази и да се използва за задаване на други въпроси от страна на първокурсниците към 'старите пушки'? Ще ми се, тъй като чета предимно неволите и притесненията на кандидат - студентите от минали години, а след това, след приема им, няма споделени отзиви и впечатления за начина на живот, учене...
Мерси

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 21:33 
Постоянно присъствие
Аватар

Благодарил (а): 88 пъти.
През пролетта имаше кампания за обновяване на служебните карти на преподавателите.

За кражби само съм чувал и то много рядко.

Понякога се случва се да се вмъкват разни търговци, предлагащи най-често екскурзии или билети. Отпращат се лесно, а в последните години Ректорът издава заповеди за спирането им още на входа.
Няколко пъти са идвали да ми продават билети за опера, като още с влизането си започват да ми нареждат колко било хубаво ... :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 21:58 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Когато аз бях първи курс във факултета се крадеше доста. Но беше вътрешен човек, защото все ставаше, когато имахме сборни лекции с другите специалности и проблемът беше в нашия (първи) курс. Като се разчу и няколко души останаха без телефони или портмонета, всички почнахме да си пазим нещата повече и кражбите спряха.
Та... мисълта ми е, че никъде не си застрахован.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]