marto_ написа:
Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
От друга страна историята също ми върви /горе долу; не толкова силно като географията/, а БЕЛ-а ми е супер. Знам, че всяка година излизат супер много прависти, но ако съм добър в това, което правя, ще успея.
Та обобщено се чудя да избера лесното влизане със съмнително бъдеще или малко по-трудното влизане и учене със малко по-перспективно?
ПС: Мисля да се пробвам да замина да работя в САЩ след като завърша; имайте го и това в предвид.
Някакси се чувствам длъжен да оставя и аз своите 5 стотинки по темата. Доколкото географията има нещо общо с туризма, то историята и литературата нямат нищо общо с правото. Ако историята ти е интересна и ти върви, това не значи, че същото ще се пренесе и върху правото. Обратното също е вярно. Ако посочените предмети не ти вървят, може пък правото много да ти потръгне.
Относно перспективите... Не знам, какви са перспективите в туризма (предполагам клонящи към никакви), но, ако запишеш право с идеята, че ще ти даде по-добри перспективи в живота, ще се разочароваш. Малко са специалностите, които оправдават очакванията на студентите - информатика и производните й, скандинавски и разни "екзотични" филологии. Правото не е такава.
Съветът ми е да не обосноваваш такова важно решение в живота ти на това, което пишат хората тук. Прецени, кое ти харесва повече, проучи възможностите за реализация и си реши сам за себе си. Изначално ниските очаквания за университета и реализацията ти в последствие са ключови за удовлетвореността ти от образованието изобщо