repi-s-lychec написа:
В крайна сметка важното е да пишеш така, че в каквото и настроение да е квестора, оценката да ти стигне. Далчев не ми е любимец, но пък представете си например тема върху Яворов(всеобщия любимец) - та той горкия толкова е писал, че на мен 5 часа няма да ми стигнат само за да обхвана всички аспекти на творчеството му - от реализъм до символизъм, от любовни до философски произведения. Така че ликувай народе - който каже, че Далчев е труден може само да си яде ушите, щото просто го е мързяло да прочете 10 стихотворенийца и да помисли с главата си. А и формулировката на темата - въпреки, че много хора твърдят, че е неясна - си е много благодатна - ако тия хора са чели малко повече произведенията, са щели да запомнят, че "тук времето превръща бавно във прах безжизнен сякаш всичко" и т.н. А относно любими автори, силни ученици и тем подобни - всичко е толкова относително, може да си най-големият мозък и да спечеш на изпит. Пък две еднакви работи по литератра - хмм, и с правописните грешки ли? Няма какво да говориме за обективност и адекватност - сигурно има и "богопомазани", на мен не ми пука, щото до момента поне не се чувствам ощетена. С други думи - няма полза от оплакване и търсене на вината във връзкари и квестори - в крайна сметка кривите краставици никой не ги е изправил и най-важното е не какво правят другите, а какво правиш ти.
И аз , макар че обожавам повечето поети, Яворов би ми дошъл доста в повечко
А за Далчев си абсолютно права - аз въобще не съм учила никаква тема за него, но за сметка на това съм чела стихотворенията му по няколко пъти и ги намирам изключително близко до моето психическо и душевно състояние само дето съм по-весел човек, де! Та, на изпита имам 5.50 като подготовката ми е само четене на поезията му и няколкото изречения, казани от учителката ми в училище... Цялата тема си я измислих намясто и съм доволна