raduslaf написа:
Когато един кандидат твърди, че "работата му не е за толкова", а за повече, той фактически твърди, че е по-добър по литература от проверяващите, което, съгласете се, е не смешно, а не знам какво.Значи аз очаквам 4.50, но получавам 3.50 и какво правя тогава?Казвам:"Бе тия луди ли са?!Аз написах за повече, те не са ме оценили правилно!"Значи съм сигурен колко слаби са тия хора и колко съм могъщ аз по литература!Ма защо направо не ни дадат ние да си проверяваме не знам....

Така ще каже човек който действително не мисли,че и е малко-много арогантен
Понеже оценяването е в границите от 2 до 6 е нормално да се направи справка с учебници и учители горе-долу какво може да се очаква спрямо на написаното като се извади една 1 за корекция.Такъв е правилния метод на очакванията за всеки който не страда от раздути илюзии и самочувствие.Така директно отпадат приказките "Бе тия луди ли са".
Поне при мене каквито и да са очаквания за НЯКАКВО оценяване отпаднаха още когато започна да се говори,че доста хора си знаят оценките предварително.А и знам какво съм писал
Още повече,че познавам човека който се занимава с вкарването на кандидат-студенти.Не мога да отрека,че не съм получил оферта.Даже за мене щеше да е само за 1000 лв.,даже на заем срещу отработване в последствие.Ама явно наистина съм кръгъл глупак или идеалист щом отказах.
Сега не искам да кажа,че всеки приет е влезнал по тоя начин

Просто тоя път са май повече...даже един от деканите в Тракийския университет в Стара Загора каза " при тази криза в образованиета се появиха знайни и незнайни отличници".Просто когато такива са повече,останалите кандидатстващи остават в статистиката.
А другата причина е в липсата на точни критерии за оценяване.Разликата в тези на средното образование и тези на ВУЗ-овете е голяма (но така би трябвало да бъде) и разминаването в оценяването е видно.Но точното ми мнение е,че самите проверяващи не знаят какво точно да проверяват и се получава разминаване с написаните в конспектите критерии.И кандидат-студентската кампания се превръща в тото.