HTMU>SU, да, да даваш пари за образование винаги е основателно! Винаги съм била съгласна с това. Това за правистите е супер. Вероятно наистина преподавателите там са мотивирани да обучават качествено, което е доста добре за университета. Именно така трябва да бъде.
Обаче за аниматорите нещата не стоят така. Като завършиш тази специалност, ставаш режисьор на анимационни филми. Този бизнес в България е повече от слабо-развит. Почти всичките ни наистина добри аниматори отдавна са напуснали страната и създават наистина качествени неща я в Канада, я в Щатите (за случаи там съм чувала най-много, със сигурност има и в Европа). Но за да идеш там, трябва да си наистина добър, адски амбициозен и късметлия до някаква степен. Друг е въпрсът, че може да не искаш да напускаш България - аз не искам. Все още съм идеалист и искам да давам труда си тук, да създавам неща за хората тук, но ако следвам анимация държа да работя точно по специалността си, рискувам да остана гладна. Сега може да не ни пука толкова, но истината е, че е страшно когато все нещо ти липсва, а родителите няма да са винаги до теб да помагат. Сега е времето,в което трябва да помислиш затова, защото когато завършиш университета, ще е леко късничко.
Не говоря за несметни богатства - през тази година в която не учих, а работих, разбрах че за да живееш добре без притеснения в България (изключвам мутренския начин, както и продаването при жените), трябва да работиш в икономическата сфера. Банки, лизинги, застраховки и т.н. - там се взимат добри пари. Но също видях що за общество е тяхното - което е в пълен разрез с моите разбирания. Вярно е, че тепърва ще идват и нови възможности, но никога нищо не е сигурно. Сега правим най-важния избор, затова не смея да заявя твърдо НБУ - не знам дали след втората година ще мога да си платя таксата. Колкото и да ми се иска да не мисля за тези неща, няма как да ангажирам наште да цакат по 2 бона годишно, без да съм 1000% сигурна че ще мога да поема поне част от тая сума. Ето защо за мен НБУ е малко рисково начинание.