|
НЕРЕДОВЕН, с много от твоите позиции съм съгласен. Разбира се, че на никой българин не му харесва да се чувства чужденец в собствената си държава, но едно е да те дискриминират за това от коя националност си, а друго - на релгиозен принцип. Убеден съм, че на никой не му харесват "новините на роден език", "туристите" от Анадола и т.н. На мен също не ми харесват. И винаги съм се възмущавал от провокациите на българските граждани от турски произход (това е точния термин, а не турци, рязани, фесове и т.н.).
Аз си признавам, че не знам дали този конкретен случай не е с цел за провокация. Но не забравяй, че тук обвързваш две неща, които са много различни - религия и народност. Мюсюлмани са не само турците, но и иранци, иракчани, индонезийци и т.н. Знаеш, че ние и гърците изповядваме обща религия, но май не се долюбваме много-много по исторически причини. Аз лично считам, че не става въпрос за поредния конфликт българи-турци, а за междурелигиозен конфликт. Но явно някой има интерес да го обърне на борба между народи.
Да, можеш да ми извадиш пример с Франция, където има забрана да се носят религиозни символи на обществени места. И какво се получи? Негрите и арабите от крайните квартали опожариха Париж, вследствие на нажежената обстановка. В Германия забраниха на учителките-мюсюлманки да носят забрадки на работното място. И какво стана? Само наляха масло в огъня. А настроенията в цяла Европа към мюсюлманите е подобно на атакоидите тук. Овце, какво да ги правиш, като са толкова задръстени.
Вярно е, че в България да си от малцинствата е рай и че много им се позволява, ама запитваш ли се дали и ти нямаш пръст в това? Аз си зададох въпроса. Защото определено всеки от нас има някакви предрасъдъци към турци, цигани, евреи и др. Важното е да се издигнем над тях и да не позволяваме те да ни ръководят. Този случай е една такава възможност. Да покажем, че сме толерантни, а не разни азиатци от Анадола, за каквито ни смята цяла Европа. Хайде да покажем, че наистина сме европейци, които считат другите за равни и не се поддават на разни провокации на белокоси фюрери.
Важно е някой да направи първата крачка. Не виждам обаче как това ще стане от страна на малцинствата, които наистина живеят охолно и не биха се лишили от предимствата си. Тогава ние да направим първата и най-проста крачка - да спазваме законите. Пример - не си си платил тока, няма значение българин, циганин, мюсюлманин или христиЯнин, сори майкъл, дърпаме шалтера. Да, ама за да стане това, трябва воля. А на онези в НС явно им липсва такава. И естествено, та нали ДПС осигуряват подкрепата, пък и е по-лесно да събереш гласове с кебапчета и бира, а не с реални програми и идеи.
Да се върна към настоящия случай. Трябва да се търси някаква мярка и да се преценя, кое може и кое не може. При нас всичко е обърнато на свободия, лутаме се от една крайност в друга, което е грешно. Представи си, че им махнем всички права на малцинствата. Тогава какво би станало? Поне за мен би се получила нова Югославия. Хубаво ли ще ти е тогава? На мен - не. Така че важното е преди всичко да запазим етиката, която винаги оцелява за разлика от реваншизма.
Хора обичайте се, а не се мразете!
П.С. Признавам, че винаги бъркам, когато пиша "христиЯнство" и вероянто си прав, защото съм завършил в Пловдив бившата руска гимназия. Ама ако обръщаме дискусията на час по граматика, по-добре да спрем, защото няма смисъл от такива спорове. Другаде му е мястото.

|