Дата и час: 16 Яну 2026, 19:32

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Дискриминация ли е забраната за носене на религиозни символи?
да 31%  31%  [ 15 ]
не 67%  67%  [ 33 ]
не мога да преценя 2%  2%  [ 1 ]
Общо гласове : 49
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 17:53 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Трай там, hazel-чо.Нямам намерение да пиша каквото и да било.
Ти почна с големите словоизлияния.Много я използваш "Атака".
Трай и не ми се обяснявай повече.

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 17:59 
Гутенберг
Аватар

Паган написа:
Много я използваш "Атака".

Само веднъж я е споменала..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 18:03 
Легендарен флуудър
Аватар

И в двата поста я споменава.

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 18:04 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
hazel написа:
И точно лъсва това тука - не дискриминация да им махаме забрадките, това било законно, ама като някой мюсюлманин ти скочи на синджирчето с кръстче веднага викаш "опа, дискриминрат ме". Не е ли така? Какъв е този двоен стандарт? Или ако ще се забрани да се забрани за всички или за никой.

България е христянска държава според конституцията и не е нормално всеки да си развява религиозния байряк наляво и надясно.Изповядващите други религии трябва да се съобразяват с официалния закон на страната ни, а и забрадките само ще предизвикат различност от останалите,която ще доведе до нетърпимости възможни проблеми,всички знаем колко жестоки могат да са младежите в това отношение.Както ние правим компромиси с мюсюлманите в случая така и те трябва да се съобразяват с нас,защото и без това сме граждани на една държава :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 18:12 
Пишете, о, братя
Аватар

Айде и аз да се намеся в спора.
И започвам с малкото уточнение, че такова животно като "официална религия" според българското законодателство не съществува.
Толерантен съм към всички религии, макар и да не възприем някои от възгледите им.
В конкретния случай обаче не може да става дума за дискриминация, защоно:
1. Въпросното училище си има парвилник, вкойто е записано каква точно е униформата.
2. Двете момичета са се съгласили с този правилник, следователно трябва да го спават и да носят точно споменатата в правилника униформа
3. Носейки униформа различна от приетата от училището, те проявяват дискриминация спрямо другите, неспазвайки правилника на училището.
Толкоз, ако не са били доволно може да атакуват правилника на училището, с който обаче са се съгласили при приемането им в училището.
А пък новините на турски език нама да ги коментирам, първо прочетете ЗРТ /закон за радиото и телевизията/ в частта национално радио и национална телевизия, ака не бъркам чл.51. На и те са си напълно зокнни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 18:21 
Гутенберг
Аватар

Новините на турски може да са законни, и нищо против турците нямам, но не мисля, че е редно да има новини на турски. За мене няма значение, че са на турски, и на френски да бяха, пак щях да мисля така. Защото не ми се струва редно по националната телевизия на България да има новини на какъвто и да е друг език.

А за забрадките, добре това не е ли нещо като..шапка..макар и тъпо да звучи, но е така. Ако им е студено или горещо, униформата забранява ли зимата да носят шапка и лятото - също, заради слънцето? Или си има униформени шапки за тия случаи. :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 18:25 
Гутенберг
Аватар

Stark написа:

България е христянска държава според конституцията и не е нормално всеки да си развява религиозния байряк наляво и надясно. Изповядващите други религии трябва да се съобразяват с официалния закон на страната ни

А не е ли точно според конституцията свободата на вероизповеданията, свободата да имаш каквато си искаш религия?

Аз съм на принципа, всеки да си живее, както намери за добре, ако това не пречи на другите. В случая мен не ми пука как се е облякла Пенка или Драганчо. Ако ме бие или ми крещи, докато спя, или ако ме кара да се чувствам чужденец в България, да, пречи ми. Но това, че някой ходи със забрадка, не ми пречи, не ме кара да се чувствам чужденец в България.

Ми хората, които ходят с расти или с плетените растафариански ямайски шапки какво, пречат ли? :?: Това си е избор на облекло. Лична работа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 19:07 
От дъжд на вятър
Аватар

Offtopic:

Optimist написа:
levi nathan написа:
Забраната на всякакви религиозни и антирелигиозни символи не е дискриминация защото важи за всички. Има, обаче, и доста по-лоши неща от дискриминацията - налаганият конформизъм, например. Друг въпрос е, че носенето на каквито и да е явни символи е (в етичен аспект) проява на лош вкус.

Само не разбрах защо да е проява на лош вкус("носенето на каквито и да е символи")?Това е лична свобода,а понятието "лош вкус",съгласете се, си е размито понятие...

1. Да, размито понятие, но повечето хора биха се съгласили, че е проява на лош вкус да се съобщава на всеки срещнат: "Аз съм такъв, принадлежа на тази религия/(суб)култура, потребявам/ценител съм на еди-какво си и т.н.". А точно това правят носените символи; вербално или визуално, съобщението стига до адресата.
2. Чрез носенето на символа човек може да показва принадлежност към някаква група (конформизъм); а може и да се разграничава от останалите - или на принципа на противопоставянето (кучето лаещо чуждата глутница, както при шовинизма) или показва, определя индивидуалността си, която, обаче, е нещо различно от съответната на символа идея; в опита си да посочи своето Аз чрез символа, човек всъщност поставя единичното и собственото на своята индивидуалност в една плоскост с общата и абстрактна идея. Така зад нея се скрива индивидуалното, а човек свежда себе си до плакат, реклама на външната, чужда нему идея.

edit: Получава се и аксиологичен парадокс. Три супени лъжици абсент за който го открие :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 19:15 
най-голем
Аватар

bvz написа:
[b][color=darkblue]Айде и аз да се намеся в спора.
И започвам с малкото уточнение, че такова животно като "официална религия" според българското законодателство не съществува.
Толерантен съм към всички религии, макар и да не възприем някои от възгледите им.
В конкретния случай обаче не може да става дума за дискриминация, защоно:
1. Въпросното училище си има парвилник, вкойто е записано каква точно е униформата.
2. Двете момичета са се съгласили с този правилник, следователно трябва да го спават и да носят точно споменатата в правилника униформа
3. Носейки униформа различна от приетата от училището, те проявяват дискриминация спрямо другите, неспазвайки правилника на училището.
Толкоз, ако не са били доволно може да атакуват правилника на училището, с който обаче са се съгласили при приемането им в училището.

:thumbright: :thumbright: :thumbright:

Toва е! Мисля, че всичко друго, дето го изприказвахте, е безсмислено!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 19:21 
Да живей словото
Аватар

Stark написа:
България е христянска държава според конституцията и не е нормално всеки да си развява религиозния байряк наляво и надясно.Изповядващите други религии трябва да се съобразяват с официалния закон на страната ни, а и забрадките само ще предизвикат различност от останалите,която ще доведе до нетърпимости възможни проблеми,всички знаем колко жестоки могат да са младежите в това отношение.Както ние правим компромиси с мюсюлманите в случая така и те трябва да се съобразяват с нас,защото и без това сме граждани на една държава :!:

Конституцията е категорична какво може и какво не може да правят вярващите, независимо от тяхното вероизповедание:
Конституция на Република България написа:
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.

(2) Религиозните институции са отделени от държавата.

(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

Друг е въпросът, че тези, от които зависи спазването на принципите на Конституцията и останалите закони, си затварят очите и реално осъществяват малцинствена дискриминация, съчетана и с верска такава в някои региони на страната. Просто тази държава е гнила отвътре, защото сред определени кръгове цари чувство на ненаказуемост, и същите тези кръгове умишлено разпалват вражди, създават общности и тем подобни, с единствена цел политически и финансови облаги. Иначе вярвам, че повечето хора по природа са миролюбиви и толерантни същества, като създаването и поддържането на каквито и да било видове напрежение са им чужди, докато не дойде я БКП, я разни орли и соколи, я някой друг...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 19:25 
Пишеща машина
Аватар

Офтопик: Кое е това училище с униформата? Американския колеж ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 19:30 
В началото бе словото
Аватар

В случая става въпрос за смолянската гимназия по икономика. А иначе американския колеж не е единственото учебно заведение в българия в което има задължителна униформа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 21:12 
Летящите Пръсти
Аватар

Христо, хубаво е, че цитира извадка от Конституцията. Трябваше някой да го направи.

Нека си припомним, че Конституцията стои над наредбите за униформи, в което и да било училище...

Проблемът се преекспонира безкрайно много, за да се измести общественото внимание от истинските проблеми в София - в началото и в страната - впоследствие и, за да се политизират споровете около самия проблем.

А освен Конституция и наредби, има и морални закони, които за всеки един са различни...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2006, 22:08 
най-голем
Аватар

[quote="alhimikat"
Проблемът се преекспонира безкрайно много, ..., за да се политизират споровете около самия проблем.

[/quote]

Дам, даже прекалено се политизира, което не е единствен случай и е повече от тревожно в момента. Всички тези зачестили случаи като палене на джамия, поругаване на плоча на български войвода, забрадки, митинги, чудеса...всичко това е едно подстрекателство към етнически размирици, от които ние адски много ще загубим...и което е по принцип нетипично нещо за българина...

Кофти! Тъй че проблемът като цяло съвсем не е малък, а трябва да ни покаже една огромна удивителна! :idea: :idea:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2006, 07:56 
В началото бе словото

Хах , ама Вие си мислите ,че сме далеч от гражданската война , която сполетя Югославия? Смятам никой не е толкова глупав да плаща данъци , за да може някоя многодетна майка , българка от ромски или турски произход да пафка цигарки и мъжа и да се налива с алкохол , а децата изпратени на бригада по улиците или просят или крадат, за да оцелеят. Аз затова ли давам 1/3 от заплатата си ? Къде отиват тия пари? Crematory написа,че всякаква показност на дрънкулки , забрадки и т.н. е пълна глупост. И всички тия църкви , свещеници кръстчета , дрън дрън.... Нали знаете притчата за Мойсей , брат му - Арон и златният телец и 10-те божи заповеди. Ами в едната се казва Не си прави кумир и никакво изображение на това що е горе на небето , долу на земята или под нея.... не му се кланяй и не му служи. Е тогава от какъв зор ще целувам ръцете на разни свещеници , ще ходя на църкви да обикалям или ще си кича дома с икони. И пак да се върна към исляма. Няма друга толкова показна религия и с толкова антихуманни възгледи като нея. Нито християни , нито будисти , шинтоисти , прижърженици на конфуцанството или която и да било долна секта не крещят като обезумели рано сутрин.Не се молят по 5 пъти на ден , като по този начин имат правото да отсъстват от работа , докато нормалните другорелигиозни личности работят здраво. И изобщо по някакъв начин Религията ни се съобразява с нас , единствено при Исляма , привържениците му се съобразяват с нея. И това ,че според Корана им е забранено да ядат свинско и да консумират алкохол изобщо не ги спира да го правят, обаче като стане дума за 30-минутна молитва при която ще се отбие малко време от работа и изведнъж стават много набожни, което в общи линии ме навежда на мисълта ,че вършат и се съобразяват само с това което им оттърва. Нормално в Европа да ги приемат като цигани . Всички европейци и най-вече французите са крайни националисти. И нас така ни възприемат и така ще продължават да ни възприемат , докато ръководният орган в политиката ни се върти около 1 човек от турски произход , който никога няма електорат да спечели властта, но вече 3 поредни мандата е участник в управлението , с който няма как да не се съобразяват. Както и да е. Аз не съм националист и няма да остана (надявам се ) в тази новоизграждаща се турско-ромска република. Да не говоря за циганията която се чува от всяка кръчма. Незнам кой е по-циганин ние или ромите. По-голямата част от населението ни слуша т. нар. поп-фолк който си е жива цигания и му се радва, т.е. ние живеем по тяхната свирка. Нямам какво повече да кажа.
П.С. Колега, Руската гимназия те оправдава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Турчин иска задължително носене на забрадки в БГ!

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в България

Don Horhe

37

569

15 Яну 2009, 21:47

rueva Преглежда последните мнения