Ето нещо като за начало. Не забравяйте, че в книгата се говори само за web-програмиране и не се включват desktop разработките, на които мисля, че ще се наблегне в университета.
Някои от проблемите, които СИ засяга и са разгледани в книгата, са:
-Планиране и реализиране на проект за web приложение;
-Повторно използване на код;
-Стандарти за писане на код;
-Конвенции за именуване (на променливи, функции и т.н.);
-Разделяне на кода на части;
-Използване на стандартни директорийни структури;
-Документиране и споделяне на функции, създадени вътре в организацията;
-Имплементиране на контрол на версиите;
-Прототипиране;
-Разделяне на логиката от съдържанието.
Това, което аз разбрах е, че СИ се занимава предимно с организационна дейност. Това означава, че работата на специалиста започва много преди да е започнала работата по създаването на съответното web приложение - става въпрос за проучвания дали приложението ще има успех, дали има търсене и т.н. Това обяснява защо в специалността СИ се изучава подробно и икономика.
След проучванията започва планирането - това пък си е точно работа на програмиста и в повечето случаи се прави на хартия, а не на компютър, свързана е със съставянето на доста алгоритми, на разделяне на работата на модули, които ще се пишат от кодерите. По-нататък СИ се занимава със съгласуване на действията между кодерите/програмистите, оптимизации, избягване на евентуални проблеми и т.н. Естествено, за да вършиш всичко това трябва ти самият да си много навътре със синтаксиса и семантиката на съответните езици, на които се пише приложението.
На кратко може да се каже, че СИ си е шефска специалност (8)) и излезналите от нея специалисти по закон не могат да взимат заплата, по ниска от 600-700 лева. Тук идва проблемът, че в България работодателите умишлено избягват наемането на подобни специалисти, за да не плащат огромни заплати. Но това да не ви плаши, след 5 години нещата сигурно ще са доста по-различни, пък и ако не може тук, на запад 100% ще ви вземат.
Надявам се на някой да съм му бил полезен. Ще се видим скоро във ФМИ.