Дата и час: 16 Яну 2026, 23:05

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Дискриминация по квоти в СУ - жалба
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2006, 14:51 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Комисията по дискриминация ще разгледа приема по квоти в СУ
14 Юли 2006
http://www.mediapool.bg

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа сигнала на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека - Пловдив, (АЕИПЧ) срещу Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" на открито заседание на 20 юли.

От асоциацията са потърсили становището на комисията по повод това, че всяка година университетът определя квоти за прием на момчета и момичета в специалност "Българска филология" - редовно обучение.

Според АЕИПЧ тази трайна практика в СУ създава дискриминационно третиране и на двата пола, както при кандидатстването, така и при класирането на кандидатите.

Момчетата са ощетени понеже за тях са определени по-малко места за прием. Момичетата обаче са злепоставени при класирането, тъй като влизат в университета с по-висок бал от мъжете.

По повод определянето на квоти за прием на момичета и момчета по-рано тази седмица ректорът на СУ проф. Боян Биолчев заяви, че това не в разрез с равнопоставеността на половете.

Според него така се защитава националният интерес, тъй като поради различието в интересите и уменията на мъжете и жените има опасност някои професии да се феминизират. Такива са филологиите и училищната педагогика, уточни той.

Конкретният сигнал, който АЕИПЧ е внесла за разглеждане, е за специалност “Българска филология”, но традиционно в СУ почти всички специалности имат определен различен брой места за момичета и момчета.

Това е практика не само в най-стария университет у нас, но и на по-голяма част от висшите училища в страната. От тази година Техническият университет въведе прием на студенти без квоти.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2006, 17:22 
(U+2205,∅)
Аватар

Все още съм на мнение, че полово разделение би трябвало да съществува. Проф. Боян Биолчев е прав, че това не е в разрез с равнопоставеността между кандидатите от различен пол.

Въпрос на интерпретация е тълкуването на Закона срещу дискриминацията и не мисля, че трябва да се абсолютизират някои положения, тъй като самият Закон е предвидил случаи, в които се допуска компромис, ако основанията за неравнопоставеност са достатъчно големи.

Един пример за това, че равенството не е общовалидна категория - хората с увреждания не могат да са равни на хората без такива - ето защо се допуска неравеството в законите, за да се гарантира същото това равенство между различните граждани... Правистите знаят за какво говоря. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2006, 17:56 
Вазов
Аватар

inaccessibility написа:
Все още съм на мнение, че полово разделение би трябвало да съществува. Проф. Боян Биолчев е прав, че това не е в разрез с равнопоставеността между кандидатите от различен пол.

Да. Всички знаем, че 2 и 2 е 4. :wink: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2006, 14:05 
Пишете, о, братя
Аватар

Абе все трябва да е има някакви квоти, иначе в хуманитарните специалности ще са само жени, а в техническите - само мъже.

То и сега си е почти така, остава да стане и съвсем :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2006, 14:51 
Стенограф
Аватар

и какво лошо има в това да са само жени и мъже съответно? кой каквото си може...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2006, 16:23 
Легендарен флуудър

:shock: И кво реши таа комисия? Както казва един от строителите на съвременна България: Те нашите комисии все нещо се разкомисват... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2006, 21:06 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
twiggy написа:
и какво лошо има в това да са само жени и мъже съответно? кой каквото си може...

Лошото е,че нещата са навързани и когато свикенш да учиш само с момчиета да речем,да робатиш само с момичета,въобще да се развиваш сред момичета,хем социалните контакти ще страдат,хем няма да си достатъчно продуктивна,ккато би било в смесен екип :!: Ето ти и примерче,педагогиките са почти изцяло феминизарани и какъв е резултата-някои преподавателки толерират девойките които обучават,следвоталено тези девойки влизат в по добри специалности и прочие и кръгът просто се затваря...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 00:02 
Легендарен флуудър

Ако наистина се иска равнопоставеност - решението е 50 на 50.Доказано е,че мъжете и жените просто са напълно различни човешки същества и физически и умствено.Момичетата по-лесно заучават и "разтягат локуми",докато момчетата разсъждават по-добре и мислят логически по-качествено.Това не се отнася за всички мъже и жени,естествено съществуват изключения.Не искам да обиждам момичетата,ама от какво са недоволни?При положение,че в живота както и да го погледнем имат повече възможности за избор.Например в облеклото и аксесоарите.Жените носят и панталони,а мъжете(нормалните) не носят рокли и поли.Също така жените могат да носят шапка с козирка примерно,докато на мъжете няма да им отива воал например.Да не говорим,че голяма част от момичетата използват мъжки парфюми и какво ли още не.Така,че мили дами вземете се замислете кой има повече привилегии и свободи,кой има ПО-ГОЛЕМИ квоти в СУ и тогава ламтете за справедливост.Щото ако трябва да е справедливо трябва бройките да са по равно.Някой вероятно ще пита защо да не се влиза по успех?Ами горе си пише - мъжете и жените са напълно различни биологични организми,а противоположностите се привличат !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 09:34 
Стенограф
Аватар

ми носи женски неща щом се чувстваш ощетен :) а да твърдението че има разлики в интелектуалните способности на мъжете и жените не почива на никакви доказателства изследвано е 100 пъти. и понеже не ти харесва да има квоти в СУ защо вместо да се поставят нови такива 50/50 не се махнат. знам че сега ще кажеш че ако се махнат ще влизат само момичета защото са зубрачки а изпитите изискват само безумно заучаване на факти и възпроизвеждането им но такава е системата кво да направиш? и на мен не ми харесва но пък в края на краищата не може да мине и без човек да научава никакви факти как ще кандидатсва някой примерно история без да знае определено количество информация то там няма нещо за схващане просто трябва да четеш и да знаеш и да можеш да си изложиш мислите в свързан текст а не да заграждаш с кръгче готови отговори.

Stark едва ли социалните контакти ще пострадат много от университета все пак ти не прекарваш там всичкото си време. как има техникуми в които има само момичешки или момчешки класове? нищо им няма. в мойто училище пък учителките "толерираха" повече момчетата ние бяхме кажи-речи равна бройка

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 11:16 
Легендарен флуудър

Ако искаш справедливост - 50 на 50,казах го вече.Тея неща с интелектуалните способности не съм си ги измислил аз,а се правят редица изследвания.Ако не си доволна проблемът си е твой.Просто напоследък част от жените са станали кати циганите - дадеш им пръст,а те ще ти отхапят ръката.Пак повтарям,че не говоря за всички жени !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 11:49 
Tick Tick Tick
Аватар

Благодарил (а): 423 пъти.
twiggy написа:
Stark едва ли социалните контакти ще пострадат много от университета все пак ти не прекарваш там всичкото си време. как има техникуми в които има само момичешки или момчешки класове? нищо им няма. в мойто училище пък учителките "толерираха" повече момчетата ние бяхме кажи-речи равна бройка

Правичката да ти кажа,като гледам програмите на повечето специалности,бая време си прекарваш в унито,ако си се заел сериозно разбира се.Колкото до "еднополовите" техникуми-абе има им,то ако им нямаше нищо един от двата пола би бил излишен,но да не задълбаваме.Колкото до твоето училище-явно е частен случай,говоря принципно :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 15:44 
Стенограф
Аватар

THE_PARASITE написа:
Ако искаш справедливост - 50 на 50,казах го вече.Тея неща с интелектуалните способности не съм си ги измислил аз,а се правят редица изследвания

да де именно изследванията сочат че няма някакви кой знае какви разлики. физически има но резултатите от най-различни задачи не показват разлика просто е така :dontknow:
а 50 на 50 не е справедливост :D справедливо е да няма квоти

знам че не говориш за всички жени има и такива и такива (както и сред мъжете) и аз не поставям всички под общ знаменател но въпроса е принципен

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 22:10 
Легендарен флуудър

Аз много добре разбирам на къде биеш и излагам моята теза с най-подходящите аргументи.Ни най малко не искам да се карам с теб за това.Аз не съм женомразец или нещо такова.Просто мисля,че твърдението за дискриминация при повече квоти за момичетата е смешно !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ]