Дата и час: 17 Яну 2026, 16:05

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Икономика в СУ или Екоикономика в УНСС?
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 11:50 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Трябва да избирам между тези две специалности... Казаха ми, че в УНСС можеш да запишеш и 2ра специалност, например Право, от 2ри курс... Какво бихте ме посъветвали?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 11:55 
От дъжд на вятър
Аватар

В СУ също имаш право на втора специалност(поразгледай сайт-а за да видиш подробности относно механизма на записване на втора такава)...
Личното ми мнение (пристрастна съм към Алма Матер, държа да отбележа) е, че Икономиката ти дава по-широка база знания , но е и по-обща. Екоикономиката от друга страна, тепърва се развива, но и предричат голям бъдещ успех. Хубавото в УНСС е,че първите две години ще учиш идентични предмети и ще вземаш същите изпити, както всички останали икономически специалност.
От мен толкова- дано ти свърши все някаква работа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 12:12 
От дъжд на вятър

чуждите пристрастия изобщо не трябва да те бъркат. Су едва ли е точното място за икономически дисциплини, това не е личното ми мнение, а констатация на много мои преподаватели, просто ако запишеш в су сама/сам ще се убедиш. От друга страна тая специалност в унсс не е от супер престижните, но е вярно, че първите години ще получиш една много стабилна основа, добро икономическо образование. Мисля че единственият плюс на су е езика - френски/англ., но в специалност като икономиката нз колко се държи на езика при положение, че в едно МО в су езиците са мн зле. Държа да подчертая, че нямам си никва идея какво бих предпочел на твое място, само изложих фактите...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2006, 13:48 
Драскач
Аватар

И аз да се включа - виж в УНСС това е нова специалност и не се знае какво ще е нейното ниво, но мисля че след като я въвеждат ще се постараят да я издигнат на едно добро ниво. Иначе е вярно че първите две години ще получиш една много добра основа като старт, а през последните две ще учиш по-тясноспециализирани предмети. От друга страна както каза Atlantis по горе Икономиката в СУ пък ще е по-широкоспектърна, но избора си е твой :roll: Трябва обаче да знаеш, че в Екоикономика не се изучава език, т.е. трябва да претеглиш плюсовете и минусите на двете и да решиш сама за себе си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:16 
В началото бе словото

В другите специалности в УНСС учи ли се англ и съответно втори чужд език? Може ли да се запише право като втора спец?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:27 
Летящите Пръсти

Правото е магистърска програма и затова не може да се записва като второ висше

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:37 
От дъжд на вятър

Цитат:
В другите специалности в УНСС учи ли се англ и съответно втори чужд език

езици в УНСС се учат в МО, МИО и Икономика на Туризма. Учат се два езика, който иска може и трети :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:38 
Писаружяк
Аватар

Моето лично мнение е Икономика в СУ (не карам никой да се съобръзява с него, защото далеч не е компетентно, просто казвам какво мисля). Аз имах горе-долу сходната дилема. Приеха ме в УНСС Икономика на туризма - Английски език. В СУ не бяха излезнали резултатите, но знаех, че е много голяма вероятността да ме приемат Икономика и много се чудех какво да направя. От една страна специалността в УНСС много ми харесваше, но от друга за мен СУ си е СУ (пак лично мое мнение). Така, приеха ме Икономика в СУ. Реших, че ще се запиша в СУ, но сега се появи нова дилема - дали да се запиша или да чакам 2ро класиране (за Информатика не ми достигаше 0.30 и знаех, че вероятността да влезна на 2ро класиране е много голяма). Чудех се кое ще е по-добре - Информатика или Икономика. В крайна сметка подадох за 2ро класиране, приеха ме Информатика и се записах. Доволен съм от избора си, но честно да си призная и Икономика да беше останало пак щях да съм доволен. Според мен (и не само) Икономика в СУ е много добра специалност. Говорих с едно момиче от моето училище, което завърши 1ви курс Икономика в СУ тази година и тя ми каза, че било много добре всичко. Имали лекции на Английски (или по макро или по микроикономика, не мога да се сетя по какво). Относно това дали се учело хубаво език, тя ми каза, че зависи от теб. Там в университета никой няма да ти налива знанията с фуния в главата. Колко ще научиш зависи само и единствено от теб. Стопанския факултет към СУ имали бизнес клуб, чрез който можеш да си намериш работа като завършиш и въобще може да ти бъде от полза. Освен това във факултета има и Сократ-Еразъм за тези, които ги блазни чужбина, така че според мен тази специалност има доста предимства. Добри отзиви за специалността съм чувал и от други места. Аз бих избрал СУ пред УНСС, но както казвам това е лично мой избор и никой не е длъжен да се съобръзява с него.
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:54 
От дъжд на вятър

аз изобщо не кандидатствам с математика/икономика, но всичките ми познати като ги питам що не се записахте в су ми отговарят,че щом са приети в унсс су не им трябва. Някои дори не се явиха на математиките в су. Просто за икономика местата са три- УНСС, Свищов, Винс. Има класация на висшите заведения в БГ, предлагащи икономическо образование и според нея су е извън челните 3-4 позиции... А тея приказки, че СУ си е СУ, хич не минават вече, просто щото софийски отдавна не е Университета на България по всичко и за всичко. Тва е жалка история... днешно време нещата постоянно се менят и всеки вуз трябва да се приспособява, да се развива, унсс успешно се вписва във визията за модерния европейски университет, Софийския изостава и по тоя показател

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:58 
Писаружяк
Аватар

Аз малко или много съм пристрастен, защото СУ си го искам отдавна.
Просто мнение...

Последна промяна sedrik на 22 Авг 2006, 12:03, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 11:58 
Да живей словото

Благодарил (а): 3 пъти.
Като ти се учи Икономика се записвай в УНСС. Все пак в СУ са силни други дисциплини. ;)
И в УНСС можеш да запишеш втора специалност след първата или втората година мисля, но ти трябва висок успех. Първите две години се учи едно и също и пак при висок успех можеш лесно да се прехвърлиш. ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2006, 20:42 
В началото бе словото
Аватар

всяка си има предимства... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 12 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Финанси в УНСС само с математика и икономика ????

в КСК 2004-05-06

vigour

6

1460

08 Апр 2006, 11:00

senex Преглежда последните мнения