Мдамз, ако си се отстранил от темата ще санкционират... Много зависи и от построяването на увода ти, от тезата, която си доказал... Vintersorg, аз се притеснявам още от 15ти, каква ще ми е оценката! А на теб колко ти излезе есето? Моето е 3 страници с дребен шрифт, колкото трябва и да е едно есе, но нека да не забравяме, че това е литературно есе! Написах всичко, което знам относно двата цитата, ама знае ли човек! В този свят единственото сигурно нещо е смъртта!
Ето и някои от критериите за оценяване от ИУ-Варна и от Шумен, предполагам, че оценяването в СУ ще е подобно, ако не и същото :
-Отличен
Писмената работа доказва убедително, че кандидат-студентът основно и детайлно познава художественото творчество на автора, свързано с поставената тема и спецификата на жанра. Проблемите са последователно и логично изяснени. Личи умение за аргументация, композиционно изграждане и използване на литературоведска терминология.
Показана е висока езикова култура.
-Много добър
Личи задълбочено разбиране на поставената тема и умение за правилно и аргументирано интерпретиране на художествените факти. В литературните знания има известни пропуски.
В писмената работа е показана езикова компетентност, но са допуснати незначителни правописни и пунктуационни грешки.
-Добър
Темата е разработена без необходимата изчерпателност и аналитичност. При тълкуването и не личи умение за собствена интерпретация на литературните факти, а се възпроизвеждат стандартни и чужди модели.
В писмената работа е проявена добра езикова култура, няма груби стилистични, правописни и пунктуационни грешки.
-Среден
Показано е задоволително познаване на литературните факти. Темата е развита схематично и повърхностно, има съществени пропуски. Литературните творби са преразказани, липсват умения за анализ.
Допуснати са сериозни стилистични, правописни и пунктуационни грешки.
-Слаб
Писмената работа показва категорично, че кандидат-студентът не познава творчеството на автора, свързано с поставената тема, не умее да създава аргументативен текст и подменя поставения в темата проблем. Допуснати са груби грешки по отношение на литературните факти. Изложението е хаотично, липсват логически връзки.
Не е проявена езикова и стилистична компетентност.