Halef написа:
Интересното е, че тази част от източноправославните, коите са приели исляма тук в София (повечето са жени) го живеят и изпълняват доста по-стриктно от доста от нас, които сме родени мюсюлмани. Аз си го обяснявам с това, че те най-сетне са намерили спокойствие в душите си и се чувстват сигурни. Ние не натрапваме исляма, а казваме само истината, която вие в източнотоправославие не може да я намерите, защото нещата доста се размиха. Може да погледнеш и статистика на това как се движи броя на новоприелите ислям западноевропейци, повярвай ми нито някой им плаща, нито ги заплашва. Просто хората търсят смисъла на живота и истината. Така, че не сме отхапали ничия ръка всичко си става естествено.
Да бе да, туй пък въобще
не е нито проислямска пропаганда, нито оскърблние срещу християнската религия, нито обидно празнословие спрямо всеки средноинтелигентен човек!!!
А това за "мира в душите" и "ние казваме само истината" е просто... (сам слагам цензура, како Модератор, няма да те товаря излишно). Пропагандата за набиране на нови "правоверни" и прочие вероотстъпници никога не ми е била приятна, въпреки учтивата й форма в случая.
Това, че във Франция и Германия негрите, турските гастарбайтери и алжирците се тълпят в джамиите с джапанките си или че тук, в културно и духовно умиращата ни родина се намират такива, които да изменят на вярата, запазила ни като народ от (съвпадение, нищо повече) ужаса на "мирния ислям", не влияе по никакъв начин на мнението ми. А то е, че в една дори прекалено толерантна и ХРИСТИЯНСКА страна като нашата така нареченото "общество на покорните" (щото ислям значи "покорство") трябва да оценява нашите отстъпки и да не насилва прекалено всяко нещо. Всеки има конституционно право да си изповядва свободно каквото иска, но вкъщи! На улицата и в обществото традицията е християнска и е най-малкото невъзпитано и грубо да се парадира демонстартивно с друга. И нека не се намесва темата за Светата БПЦ, защото не клирът и догмите правят вярата, и човек може да не знае една молитва като хората, но да е искрен, пък!