|
hazel, съгласен съм с теб по отношение на написаното за комунизма, само с нещо не мога да се съглася и това е твърдението, че българите "чакат наготово" държавата да се погрижи за тях и само се оплакват от правителството. Сигурен съм, че ще се съгласиш с мен, че държавата е абсолютно абдикирала откъм всякакви задължения, а хората с пълно право се оплакват от нея. Ще ти дам пример със здравеопазването, всеки има право на качествено здравно обслужване, но такова има ли? Няма! Образованието на ниво ли е? Не! Учениците стават все по-неграмотни, а интелектуалното равнище пада все повече, а България, от заемаща челните места по интелигентност в света, беше задмината от държави като САЩ (представяте ли си, тъпите янки?!). За сигурността да не говорим, мафиоти се стрелят по центъра на София все едно са в Дивия Запад. Държавата прибира всевъзможни данъци, а пари за заплати на учители, лекари и т.н. няма, обаче за депутатски мерцедеси пари има. Детските градини, болници, ясли за малки деца, училища, домове за сираци спортни зали и площадки тънат в девета глуха, обречени на забрава. Толкова ли много искаме? Това не ни ли се полага като на граждани на една европейска страна? В Англия, Франция, Германия, Швейцария, Испания така ли е? И там ли комунизмът ги е научил да "лежат на гърба на държавата"? Не мисля. Какво е отношението към младите там? Същото ли? Съмнявам се. Там хората чудят ли се как да си платят тока и телефона, а водата, а парното, а данък смет, а жилищните такси? Там извънредният труд заплаща ли се допълнително? Частниците следят ли се от съответните органи? Изплащат ли им се редовно заплатите? Можеш ли да се оплачеш ако те обслужат некомпетентно? Трябва ли да бутнеш рушвет, за да ти обърнат внимание в болницата? Българите сме всичко друго, но не и мързеливи. Тук хората нямат стимул за работа. Ей това сме наследили от социализма. Работиш, не работиш, заплатата и стажа си текат. Как един учител да си гледа сериозно работата, ако му дават 250 лв заплата, а разни келеши му се "качват на главата"? Че то едни маратонки струват 100 лв. Не съм ли прав? Това чакане за помощ от държавата ли е? Колко студенти работят и защо? Едно време имало ли е такова нещо? На запад българските студенти работят, но чуждестранните? И ако работят какво точно? Сервитьори, бармани? Много българи работят на повече от едно място. Много голяма част са безработни, защото в София безработицата е почти нищожна, но в провинцията например тя достига ужасяващи размери. И кой е виновен? Хората ли? Те какво могат да направят за увеличаване на работните места, за поевтиняване на битовите услуги, на храната (защото някои нямат дори за това в разните села), с какво могат да си помогнат те. Доколко е възможно да се въведат нови технологии в производствените цехове? Та някои не могат данъците да си платят, какво остава за модернизация. Селското стопанство е пред пропаст с тенденция да става все по-лошо. Данъци, данъци, данъци и пак пари няма. Винетки има, обаче дупките по пътищата могат да погълнат автомобил. Какво ви е дала на вас държавата, а вие колко давате на нея (такси, данъци, човешки ресурси и т.н.), как се отплаща тя? Предоставя ли ни хубави условия за труд, за образование, за живот? Кой на кого тежи, хората на държавата или държавата на хората, кой на кого прибира средствата? Как може да твърдиш, че чакаме тя да ни носи на гръб? Паразитизмът не е присъщ на българина, който въпреки всичките си недостатъци е на първо място ЧОВЕК. Той обича родината си въпреки всичките и абсурди и всичко, което му причинява. Ние сме страхотен народ със страхотен дух, който просто не е насочен във вярната посока. Мисля, че младите хора като нас ще променят нещата и ще покажат на "европейците", че ние заслужаваме по-добро отношение и повече уважение, защото сме били в Европа много преди тях.
П.С. hazel, не се обиждай, просто си казвам мнението.
_________________ VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
|