Съжелявам ако повтарям думите на някой - не съм чел цялата тема.
Според мен въобще цялата система за приемане е сбъркана. Аз мисля, че въобще не трябва да има кандидат-студентски изпити, а да се приемат хората по диплома, НО за това трябва яко да се стегне средното образование.
В момента нещата стоят така. Децата си ходят на училище (и то не винаги), където почти на нищо не ги научават и си изкарват си лесни шестици (и то далеч не всички). И като дойде време за кандидатстване в унито айде на уроци 1 година предварително по 1000 и отгоре лева. Уроците обикновено си се водят от същите учители в средното образование, а учениците взимат материала от самото начало. И така язък за загубеното време в училище, например по история или литература, защото то не ти е от никаква полза опре ли до кандидатстване. А средното образование е под всякаква критика. Брат ми, който е с 6 години по-голям, учеше например нещата по математика в 8 клас, които аз уча в 10-ти.
Така си е и изгодно - тъпите хора (нищо лично, нали

) се управляват по-лесно; то си е доказано. А и малко екстра пара капе от частните уроци и таксите за изпити.
Аз предлагам да е точно обратното. Средното образование да е много качествено, така че ако имаш 6 наистина да знаеш за 6 и накрая ще излизат хора, ако не друго поне с добра обща култура. И ако наистина си залягал над учебниците когато му е било време - в училище (а не като си на 18 години да учиш тепърва) да си влизаш автоматично. Но никой няма да го позволи както вече казах.
Що се отнася до чужбината - то само образованието да ни беше скапано...