Търговецът на кристал написа:
Да, тука съм.
Определено си падам по Шопен, също де що има Щрауси (без Рихард). И адаша му Вагнер не мога да понасям. Иначе кой друг харесвам...Чайковски - Първия коннцерт и Италианското капричио (ах, да, Италианското капричио). По принцип предпочитам операта пред симфоничната музика (аз това и уча) - Верди (Макбет, Дон Карлос, Аида, Риголето, Трубадур, Силата на съдбата, Травиата...още има, дето ги харесвам, сега ми бягат), Пучини (Тоска и Бътерфлай. Турандот в момента я разучавам, не ме грабна от раз, Бохеми не са ми много присърце, не мога да я почувствам), Росини, Бизе, Гуно, Моцарт (само "Сватбата на Фигаро"). Мда. Май стига толкова.
Като изпълнители харесвам Еторе Бастианини, Аполо Гранфорте, Шерил Милнс (само в ролята на Скарпия, като Родриго в Дон Карлос не струва), Франко Корели, Рената Тебалди, Джоан Съдърланд и Мария Калас. Не харесвам Анна Мофо и Чезаре Валети, също и Фишер-Дискау. От българите: Райна Кабаиванска, Гена Димитрова (мир на душата й), Светлана Донева, Надежда Кръстева, донякъде Камен Чанев, макар че и той, както и Коста Андреев напоследък много разпяват, Свилен Николов има голямо бъдеще. И на последно място, но не и по значение - единственият и неповторим баритон Стоян Иванов, от чийто талант Бог реши, че има по-голяма нужда, отколкото ние, хората и който ми липсва дяволски, дяволски много.
Толкоз стига ли? Радвам се, че има и друг, който слуша класика в тоя форум, може да тръгне лафа. Ако ти трябват записи, само свиркай.
И аз се радвам да намеря съмишленици, макар че както гледам сме на коренно противоположни позиции; не съм особено голям фен на операта, но определено предпочитам Р. Щраус и Вагнер, и честно казано доста ми харесва гласа на Фишер-Дискау, но както се вика no offence

.
Шопен ми е на второ място по любимост наедно със Шуберт. Тези хора са просто гениални! Нямам големи претенции към изпълнители от няколкото изпълнения на пиано концертите на Бетовен несъмнено най-добрите (според мен) са на Клаудио Арау и Роял Концертгебау с диригент Хаитинк. Също ми допадат Йено Йандо (или как там му се транскрибира името) и Вилхелм Кемпф. За записите същото важи и за теб. В data.bg има темичка за линкове и обмен на класика ето ти линкче:
http://forums.data.bg/viewtopic.php?t=2 ... 7%E8%EA%E0
Имаш ли си любима епоха? Както гледам клони към Романтизъм. На мен определено ми е Романтизмът, особено ранния (или късния класицизъм, въобще 1800-1830). Рахманинов, Брамс, Шуман, Дворжак късните Френски романтици, Лист, а и Бах и Моцарт са ми също любимци. Напоследък преоткривам по-малко известни композитори: Шарвенка, Медтнер, Донанйи, Бервалд и т.н.
И още едно въпросче; можеш ли да ми препоръчаш някакви композитори на камерна музика (особ. с пиано) или композитори от (грубо) периода 1800-1830 (напр. Хумел).
Определено се надявам да тръгне лафа, защото мен това ми е смисъла на живота горе-долу!