Дата и час: 18 Яну 2026, 12:36

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Защо младежите са политически пасивни
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 11:12 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Защо младежите са политически пасивни

http://nabludatel.info
/Симион Патеев/

Г-жа Юлияна Николова, кандидат за вицепрезидент на г-н Неделчо Беронов, разказа преди няколко дни за срещата си със студенти от Висшето училище “Земеделски колеж". Тя е забелязала, че "децата ни не вярват в себе си". Също така е забелязала, че младежите са "толкова свободни и необременени с нещата, които на нас ни тежат".

И понеже и аз съм част от младежите, ще си позволя коментар.

Именно защото на тях не им тежат нещата, които тежат на вас*, поколенията, които растат пред очите ви, са поколения готованци. На тях не им пука кой дърпа конците, но искат да живеят хубаво. Малка част от младежите си мърдат пръста за обществени дейности, но искат да живеят в развито гражданско общество.

Децата, както ги наричате, са неактивни в обществото, но искат обществото да е активно и да действа в тяхна полза.

Време е децата да пораснат! За да ти е добре, обикновено трябва да положиш някакви усилия. Ние, младите, не го правим. Или по-точно, не всички го правим. Тези, които го правим, изглежда не го правим достатъчно.

Показателен е фактът, че в момента няма нито една студентска/младежка организация**, лидерите на която да обединяват около себе си този потенциал и да го активизират в полза на обществото и на тях самите.

Може да звучи пресилено, но младите остават длъжници на обществото. Получава се така, че обществото в момента работи за тях, без те да си мърдат пръста за него.

В момента студентските организации са в негласна борба за надмощие помеду си, вместо да работят заедно за различни каузи. Получава се така, че група младежи (по-малко от 5%) си присвояват титлата СТУДЕНТСКИ ЛИДЕРИ, т.е. избрани от младежите, а в действителност за тяхното съществуване знаят много малка част от студентите.

Има една част от младежите, които се включват активно в обществено-политическия живот. Те обаче, след кратко време биват потиснати и обезоръжени от онези пет процента, за които стана дума по-горе. Това го споделям от личния си опит.

Равносметката е следната - отвратени от политическия живот в страната през последните дузина години, част от младежите се дистанцират напълно от него, а друга част, много по-малка, се приспособяват към него.

Онази малката част, така наречените лидери, започва да си приписва права, качества и заслуги, които са нетипични за дейността която върши и за числеността на състава й. Другата част пък е неутрализирана от първите.

Оказва се обаче, че именно сред неутрализираните попадат така наречените идеалисти и онези, които в дейстителност могат да са полезни на обществото. Първите пет процента пък работят, единствено и само, в своя полза. Т.е. въпреки участието им в обществено-политическия живот, по-скоро би следвало да не ги броим.

За всичко това на пръв поглед ще обвиним родителите, самите младежи и образователната ни система. На всички ни обаче е ясно, че косвено (а защо не и пряко) вина за това носят няколко стотин души, добре познати от последните две десетилетия.

Вина носят и всички онези, които с участието си в политическия живот на страната направиха така, че младото поколение да стане аполитично или казано на обикновен език - да се отврати от обществено-политическия живот.

А какво по-хубаво за самите политици от това, да имат насреща си едно пасивно младо поколение, което да не им създава никакви пречки, в и без това безгрижното им ежедневие,

но при нужда винаги да разполагат с казионни организации, които да употребяват за собствени цели, като например предизборна кампания - за разнасяне на шалчета и знаменца или поръчково протестче тук-таме из страната или демонстрация в някой университет?***

-----------------------------------------------------------------------------------
*вас = да се разбира политиците ни, а не г-жа Николова
** става дума за официалните студентски организации в университетите
***процесът е разгледан повърхностно, но в разсъжденията си съм се постарал да отбележа най-важното. Делението, разбира се, е условно. Има и други групи, които съм пропуснал, за което моля да ме прощават

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 11:56 
доказано жива
Аватар

много вярно :?

Цитат:
За да ти е добре, обикновено трябва да положиш някакви усилия. Ние, младите, не го правим. Или по-точно, не всички го правим. Тези, които го правим, изглежда не го правим достатъчно.

Показателен е фактът, че в момента няма нито една студентска/младежка организация**, лидерите на която да обединяват около себе си този потенциал и да го активизират в полза на обществото и на тях самите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 16:26 
В началото бе словото

Защо младежите са политически пасивни ли?

Защото тук в нашето общество всеки от векове знае: политиката си се прави там горе някаде, където обикновеният човек няма място! Обикновеният човек не мисли и по - страшното не вярва, че неговата активност може да промени или да предопредели нещо! Той знае: "абе квото и да прайш, все едно, ами гледай там да се опрайш някакси". И това се предадва по наследство на поколенията!

Младежите не вярват, че ако например отидат на факултетен съвет, може да си подобрят учебните палнове. Те обаче вярват, че да се набиваш на очи на някого,от когото ти зависи нещо не е добре! С тази логика аз си обяснявам и политическата пасивност!
При една подобна обстановка няма и хора,които да искат да обединят потенциала на останалите!
Това е само моето мнение!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 18:52 
(U+2205,∅)
Аватар

Всъщност въпросът е организацията-нето на младежкия потенциал, защото някои са доста активни, но не са насочени в добрата форма...

Вмисъл има го креативният потенциал, но няма необходимото действие... Защо е така - е въпрос доста комплексен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 21:50 
Легендарен флуудър

:lol: Мен лично таа гус`жа некак не може да ма активира! :? Все си мисля, че е по-добре да сме полови по-активни, а политически... :? Нека тя да е активна, заедно с гусин Беронов, а да не е обратното... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 22:33 
Легендарен флуудър
Аватар

Щото никой не ни пуска в политиката и ние да напраим малко бизнес,разираш ли...Каква активност търсиш.Ако бях активен нямаше да си губя времето във форума ,а щях да гледам замислено през тъмните стъкла на новичката си S -класа :roll:
А такива статии като горепосочената са ми просто смешни :idea:

Последна промяна Richard B. Riddick на 10 Окт 2006, 23:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2006, 22:44 
Летящите Пръсти
Аватар

Цитат:
А такива статии като горепосочената са ми просто смешни

Баш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2006, 15:31 
доказано жива
Аватар

мен пък си ме кефи 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2006, 17:30 
Легендарен флуудър
Аватар

Da BuzZ написа:
По-късичка да беше и щях да я прочета.

ахъм ;)

http://avatek.bg

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2006, 17:38 
(U+2205,∅)
Аватар

всъщност, ако човек няма желание да прочете нещо, би следвало да не прави излишни коментари... не знам, поне така си мисля, пък може да се бъркам :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2006, 11:37 
Летописец Виртуоз
Аватар

Не съм съгласен, че младежите са толкова пасивни! Като цяло в България гласуват пенсионери, повечето от които искат възможно най-социалната политика, без да се замислят, че така може да прецакват амбицираните си деца. И все пак един пенсионер просто разполага с повече свободно време да гласува. Следват представителите на малцинствата, които са доста дисциплинирани гласоподаватели (явно изпитват страх (особено от атака) тъй като като малцинства може да бъдат дискриминирани.
Остават хората от средната възраст и младежите. Не малка част от първите отделят времето си в неделя на въпроси, доста по-"важни" за тях. Не мисля, че младежите, които проявяват желание да гласуват, са по-малко. Но все пак... замислете се. Голяма част от студентите биха желали да упражнят своето право, но са възпрепятствани от редица бюрократични спънки. До сега някой да ви е казал какво и къде трябва да подадете, за да гласувате в университета? Нали уж тази година беше въведено. Самото ръководство не полага никакви усилия да информира учащите за процедурата... И още нещо - младежите не са толкова значителна част от населението на страната и затова не би трябвало срещу нас да са насочени главните обвинения за ниската избирателна активност!

П.П. А това, че обществото работело за нас беше най-голямата простотия, която съм чувал. Обществото работи за политиците и големците, които точат пари като невидели, за пенсионерите, социално слабите и малцинствата, а срещу хората, които легално могат да подобрят положението в страната! За младежите въобще нищо не се чува(освен упреци)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 19:32 
Proud and Noble Man
Аватар

явор написа:
Следват представителите на малцинствата, които са доста дисциплинирани гласоподаватели (явно изпитват страх (особено от атака) тъй като като малцинства може да бъдат дискриминирани.

Толкоз ми стана смешно, че не мога да не напиша нещо...
"дисциплинирани гласоподаватели", "изпитват страх бла бла", "малцинствата може да бъдат дискриминирани" - забележителна серия от недомислици и (смея да твърдя) откровено непознаване на положението. Единственото вярно е, че циганята, помаците и турците на тумби гласуват за Доган (справка - клипа на DJ Дамян и Динамит :lol: ), но не заради дисциплинираност или елементарен ум (защото те нямат ум - та кое едноклетъчно има?!). Гласуват щото им обещават бира и кебапчета, по 20 лева и не знам си още кво, и сред кючеци и зурли таборът тръгва към секцията. За страха не го и коментирам - не знам за циганската махала там У Варна, ама аз не бих замръкнал във Филиповци - мръсните хлебарки не се плашат хич от "Атака" или от нас, гяурите като цяло... Както всъщност и пиявицата не се плаши от джапащите около нея животинки. А за дискриминацията... в България няма дискриминация на етническа основа, поне не още :twisted:

И сега остава въпросът:
ТИ ще бъдеш ли активен на изборите?

...или ще бъдеш пасивен, хъхъхъ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 19:37 
Летящите Пръсти
Аватар

Нека всички станем отличници на изборите - маркирайте №6!!! :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща