Ей, хора, ама вие много сте се шашнали! И то отрано.
За тия дето искат "образцово" есе -е нЕма! Няма и как да излезне от архивите от КСК, освен ако някой, който е изкарал отлична оценка, не ходил после специално да си го препише. А и то си е образцово за него, защото съдържа неговата различна и оригинална, единствена и т.н. гледна точка по една тема, която е различна всяка година.
Освен това, не е вярно, че никой не ви казва как се е подготвил - малко по-нагоре съм ви обяснил. Ама сега пак, и по-подробно. Две седмици преди началото на КСК четох малко критика, от която не запомних почти нищо

. Иначе в училище, въпреки че съм от природо-математическа паралелка, бяхме взели всички задължителни произведения, че и някои допълнителни. А това означава, че съм ги чел и съм писал някакви темички върху тях. Освен това в двете седмици си направих и конспекти за творчеството на (и тук се пише името на автора - с тиренца произведенията, основните проблеми, в кои произведения се срещат, биография и т.н.) И така - изпит, проста за проба. Шест странички (доста скромно звучи) лично мнениее, без нито едно цитатче от романа "Тютюн", обаче бях запомнил каква роля играе тютюнопроизводството за България по това време.

Общо взето нищо супер възвишено и без цитати от критиката на проф. В. Стефанов. Обаче се оказа, че пробата е успешна. И после какво да правя? Гледам темите от минали години и си пиша план с тиренца за тях. И после - пак изпит. Пак толкова дълго есенце, написано по предварително подготвен план с тиренца. Пак успешен опит. Какво правя след това? Продължавам да гледам ТВ, чета вестници и онлайн издания. И после - пак изпит. Пак успешен. Класиран съм по трето желание - Журналистика. Първите две за ваше сведение бяха Скандинавистика и Немска филология.
Това е моята подготовка. Лиших курсовете на ФЖМК от присъствието си, защото ми се струваха доста скъпички. Освен това познавам доста хора, които и без тях успяват. Иначе тези, които са ходили, ги намират в голямата им степен безполезни ли по-скоро безмислени. Но както си решите.
Освен това линкът по-горе си е точно за Журналистика (т.е БЕЛ + Жп*2 + Жу).
Ако имате още въпроси пак питайте.