|
брой 449 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/03/2007
Първа страница
Тодор Касабов, адвокат: Зверството на Несрин е неприемливо за човешкия ум. Взривяването на пиратка в ануса е отвратително деяние, което може да роди само болен мозък Аделина Делийска
Тодор Касабов е роден на 8 октомври 1970 г. в Айтос. Завършил е Висшия институт на МВР със специалности право и борба с престъпността. Бил е следовател във Варна, а след това става адвокат в местната адвокатска колегия. Автор е на нашумялата, скандална книга "Кръгът на Анархазис", за съда, съдиите и наказателно-правната ни система. Касабов е адвокат от Варненската адвокатска колегия. Защитник е на Желязко Янев, който пострада от издевателствата на турчина Несрин Ахмед във вапненското село Генерал Киселово. - Г-н Касабов, кой ви предложи да защитавате пострадалия Желязко и защо вие приехте?
- Предложението дойде от общинската координаторка на АТАКА във Варна Цвета Георгиева. Не познавах до този момент случая в детайли, но бързо се запознах и прецених, че момчето има нужда от юридическа помощ. Занимавам се предимно с наказателно право и това е точно по моята специалност. Самият казус не е кой знае какво професионално предизвикателство за мен, той е пределно изчистен и ясен, според информацията, с която разполагам. Трагедията, която е преживяло това момче ме мотивира да се заема със случая.
- Знаете ли, че други адвокати са искали да влязат в това дело, но родителите не са ги допуснали? Как ще коментирате?
- Когато говорих с бащата и с момчето, разбрах, че им е била предлагана помощ и други адвокати вече са предлагали услугите си. Те обаче са отказали. Те са естествени, обикновени хора, които подхождат с недоверие и резерви към всичко непознато. Случилото се с Желязко е шок за цялото семейство и стресът, който изживяват в момента, както и страхът, ги карат да посрещат и да се отнасят с недоверие към непознати. В тяхната къща сега буквално е много шумно - десетки хора им звънят, обаждат им се не само адвокати, а и журналистки и хората са изпаднали в стрес. Г-жа Георгиева ме представи чрез техен близък, човек от АТАКА и затова хората ме приеха безрезервно. Момчето веднага каза, че иска аз да го представлявам и така започнахме работа.
- Вие присъствахте ли на разпит на арестувания Несрин?
- Не. Той е бил разпитван повече от веднъж, като тези разпити са били извършени преди аз да бъда упълномощен като адвокат. Ако се планират други разпити бих могъл да поискам да бъда допуснат.
- Знаете ли какви са били мотивите на прокурорите да го освободят, а после пак да го приберат в ареста?
- Доколкото съм запознат, при първоначалното определяне на мярката за Несрин "парична гаранция", информацията, която е била събрана, е била недостатъчна и обвиненията, които са му били предявени към онзи момент са обусловили именно такава мярка. Впоследствие от новосъбраната информация от разследващите и прокуратурата му правят нови обвинения и нова мярка за неотклонение, която вече е "Задържане под стража".
- Как се чувства сега вашият подзащитен?
- Желязко е видимо подтиснат, стресиран и объркан. Как това ще се отрази на психиката му и върху развитието на едно непълнолетно момче може да каже само психолог. Но семейството е много бедно и едва ли може да си позволи да плати за такава консултация.
- Кое ви шокира в този конкретен случай, тъй като вие сте адвокат с практика и опит в наказателните дела?
- Като наказателен адвокат и като бивш следовател съм работил по много тежки престъпления, свързани с посегателства върху личността на човека. Но за пръв път срещам подобен род гавра и унижение на човешкото достойнство. Взривяването на пиратка в ануса на непълнолетен само по себе си е меко казано отвратително деяние, което може да се роди само в болен мозък. Както и това, че Несрин е принудил двете момчета да си пъхат цигари в дупетата, за да пушели по този начин и т.н. Неприемливо за човешкия ум е, че за подобен вид издевателства в НК няма отделен текст. По последици то е приравнено с лека телесна повреда, каквато е например един зашлевен шамар. Ако в случая не ставаше въпрос и за други престъпления, то на обвиняемия Несрин щяха да му повдигнат обвинения само за лека телесна повреда и най-много за хулиганство.
- Оптимист ли сте за изхода на това дело и как ще коментирате изявлението на адвокат Пенчо Иванов, защитник на Несрин, че нямало български съд, който да осъди неговия подзащитен за блудство?
- Аз не желая да влизам в задочни полемики със защитника на обвиняемия Несрин. Има си място и време за това. Мога само да кажа, че всеки има право да заяви мнението си даже, когато то е погрешно. А дали това е така или не ще се разбере тепърва. Редно е да се отбележи, че на този етап предявените обвинения на Несрин са само работни. Тепърва предстои те да бъдат прецизирани, изгладени и изчистени, и съм сигурен, че обвинението в лицето на наблюдаващия прокурор Невена Илиева и на органите на предварителното производство ще свършат перфектно своята работа.
- Смятате ли, че процесът ще бъде справедлив?
- Казусът е кристално ясен, показанията на лицата се потвърждават от съдебно-медицинските експертизи и от останалите данни по делото. Не виждам причина съдът да не бъде справедлив и да се твърди, че хорското недоволство ще повлияе на изхода на процеса. Както и че бъдещата присъда, която не се знае каква ще бъде, ще е издадена под влияние на обществен натиск. Изявления от този род са спекулативни.
|