Дата и час: 19 Яну 2026, 22:29

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2007, 09:21 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте.Знам,че тук се дискутират въпроси свързани със следването в СУ,но все пак се надявам да ми бъде отговорено на въпроса поради простата причина,че тук има балканисти и румънисти,пък и още хора с добра осведоменост.

Бих искал просто да попитам - как мога да следвам в Румъния/Букурещ/ и струва ли си въобще?Качеството достига ли поне българското равнище или пък го разминава?Каква е процедурата за следване там - как се учи езика,как се влиза в университета,колко струва?

Благодаря!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2007, 12:51 
Proud and Noble Man
Аватар

Чувал съм, че у Влашко качеството на обучение в никой случай не отстъпва на нашето, да не кажа нещо по-силно. Освен това хората с румънски се ценят (явно не са много). Допълнителен плюс е, че Румъния е близо и е съвсем малко по-скъпа от Бг, така че предвид всичко това идеята ми се струва добра. Бирата им обаче е гадна :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2007, 20:04 
В началото бе словото
Аватар

Хехе!Бирата им наистина е гадна!Аз съм от Русе,така че близостта на Букурещ наистина е от значение!!!Но има проблем - информацията е много оскъдна за съседката ни.Виж за Китай и ЮАР се намира,но за Румъния - нищо.Е,писах на посолството ни в Букурещ и получих уверение за тяхния бърз отговор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2007, 22:10 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Букурещ прилича на София. Само дето шофьорите са още по-отвратителни и задръстванията по-големи. Румънците имат по-кофти манталитет от нашенците, не знам дали това ще ти се понрави. За самото образование нищичко не мога да ти кажа, не съм чувала нищо. Разстоянието Русе - Букурещ е час и половина, със сигурност ще ти е по-близо от София и ако можеш да си позволиш - можеш да се прибираш примерно 2 пъти в месеца :wink: Стандартът им е малко по-висок - цените са малко по-надути от Бг. Едно сядане в кафене с 1 сок и две кафета излезе около 6 лв, в БГ излиза около 3, максимум 4...:) Евро -лея е 1 - 3,5 . Миии, май това се сещам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 00:37 
В началото бе словото

fidodido написа:
Здравейте.Знам,че тук се дискутират въпроси свързани със следването в СУ,но все пак се надявам да ми бъде отговорено на въпроса поради простата причина,че тук има балканисти и румънисти,пък и още хора с добра осведоменост.

Бих искал просто да попитам - как мога да следвам в Румъния/Букурещ/ и струва ли си въобще?Качеството достига ли поне българското равнище или пък го разминава?Каква е процедурата за следване там - как се учи езика,как се влиза в университета,колко струва?

Благодаря!

Много гордо и патриотично звучат призивите за лошата бира на братята-власи, плод вероятно и на леко истеризираното пред-ЕС членство масово съзнание, но истината е, че още известно време нашия най-изявен жалон за сравнение ще бъдат те, колкото и да не ни се харесва. :P И още дълго редица сравнения няма да са в наша полза...Вероятно също и в сферата на висшето образование :!:

Така,че колега, не пренебрегвайте собствените си аргументи и добре обмислете въпросната идея - тя си стрева поне едно по-сериозно и детайлно проуване, вероятно и извън този форум. Гледайте "Холмарк" и "АХН" - да Ви е направило впечатление на какъв език са рекламите? Този език е романски и ако знаете един такъв език, само ще ви е от полза вбъдеще, ако не - ще си отворите още една врата.

Бил съм само в Букурещ, която според мен е една идея по-чиста, по-подредена и особено с много по-вежливи сервитьори от софийските. Булевардите са малко по-широки и с по-голяма доза ред по тях, а иначе ЕС в източно- пардон, балкано-европейския му екс-соц вариант Ви е познат...

Що се отнася до университетите - не са по-лоши от нашите, даже смея да твърдя, че са малко по-либерални,реформирани и отворени към света от нашите. Румънците знаят как да се държат, за да се харесат на другите и са усвоили онзи "модерен" или "постмодерен" академичен дискурс с елементи на деконструктивизъм в хуманитаристиката. Освен това работят по повече международни проекти от нас, имат повече и по-здрави връзки с академични центрове в Европа и за съжаление - умеят повече от нас да работят в мрежа и екип.

Така, че съветвам всеки интересуващ се да използва програмата Еразъм, за да изкарате поне семестър там, пък ако Ви се понрави - и повече. Особено в магистърска или дскторантска програма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 01:55 
Пишете, о, братя

В Румъния много добре била развита Циганологията... :lol: Според мен това е една доста перспективна специалност. А и като прибавим романския им език, малииии... :D Направо министър ша та прайм...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 02:38 
Легендарен флуудър

Аз също смятам,че Румъния е доста по-напред от нас почти във всяко едно отношение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 14:18 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Reflection написа:

Бил съм само в Букурещ, която според мен е една идея по-чиста, по-подредена и особено с много по-вежливи сервитьори от софийските. Булевардите са малко по-широки и с по-голяма доза ред по тях, а иначе ЕС в източно- пардон, балкано-европейския му екс-соц вариант Ви е познат...

:shock:
Мале, явно не сме били в един и същ Букурещ :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2007, 08:21 
Легендарен флуудър

Доста е по-полицейско, не е по-чисто, келнерите са по-скоро досадни, отколкото вежливи, "Малкият Париж" Букурещ ми се видя "с една идея" по-добър от Кючук Париж в Пловдив, организация на търговия, транспорт е по-слаба, а за зимните курорти - да не говорим! Прочутата Синая е много под Боровец, Пампорово или Банско. Иначе - библиотеките им са по-добре заредени със западна литература, но са мноого по-националисти от нас. На какво отгоре! :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2007, 16:15 
Бакалавър по Румънска филология
Аватар

Благодарил (а): 38 пъти.
Колега, и на мен ми се въртят подобни идеи, но ще видим. Иначе следвам румънска филология и си мисля сериозно да се пробвам да продължа във Влашко, но още не съм проучила добре как стои въпросът - и аз не знам откъде да започна да събирам информация. :? Точно вчера се върнах от Румъния (отново), прекарах си супер и честно казано, много я обичам тая страна. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2007, 12:08 
В началото бе словото

blqk.... :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2007, 16:04 
В началото бе словото
Аватар

За съжаление Румъния е колкото близка географски, толкова и далечна като информация за нас като народна маса :)
Определено мисля че образованието им е на високо ниво. Дали е по-високо от нашето незнам, но университетите им (легалните) са добре уредени, с по-добри икономически възможности. Това, че румънците знаят как да се харесат на иностранците е правилно твърдение, но не означава, че са по-стойностни като хора от нас. Съвсем соро имах доста продължителен и сериозен контакт с румънци и този мой контакт потвърждава казаното по-горе. Беше ми казвано това, което бих искал да чуя, представено като единствената и правилна истина! Аз вярвах -> съмнявах се -> разговарях -> пак вярвах -> накрая останах излъган с дно учтиво и сърцераздирателно изинение!!!
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2007, 11:52 
Пишете, о, братя

Мое лично мнение - отговорът е НЕ!!! НЕ си заслужава! Както за Румъния, така и за Сърбия, Македония, Украйна, Беларус, Турция...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2007, 11:59 
Владимир Владимирович Путин
Аватар

Ако се фен/ка на O-Zone и Akcent - прав ти път! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2007, 12:35 
Дивото зове
Аватар

Я извън темата да се намеся - аз пък съм влюбена в Гърция. :love7:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща