Дата и час: 21 Яну 2026, 13:57

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2007, 21:39 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Еми да те тия 5 дневните не са за да научиш нещо те първа, а по скоро за да си видиш нивото и да изтренираш няколко пъти формата на изпита - или за надъхване (ако резултатите са добри разбира се)! :nike:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2007, 21:48 
В началото бе словото
Аватар

[quote="darksorrow"] прочетох по два пъти синята граматика на Мърфи

Тва е много идейно помежду другото :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2007, 22:53 
Да живей словото
Аватар

Цитат:
научих какви са изискванията за есето

а как по-точно става това? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2007, 19:37 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Аз миналата година бях на два курса към ФКНФ, един десетседмичен (десет съботи, по точно) и един петдневен, където се правеха тестове от минали години. Отделно бях и на друг курс (веднъж седмично в продължение на няколко месеца) за смесена подготовка - за СУ и УНСС. И пак не влязох, защото ме орязаха на есето и ми писаха 4-ка. И все пак смятам, че курсовете са доста полезни, имам приятели със солидни знания по английски, които имат добри резултати на TOEFL, но не бяха подготвени за формата на изпита в СУ и изкараха 2-ки и 3-ки.

Тази година смятам да се запиша само на курс за есе. Днес се обадих на посочения телефон (9895307) и ми казаха, че двата курса, един съботен и един неделен, ще започнат по някое време след пролетната ваканция (струват 180лв.). На останалите курсове като че ли не се обръщаше достатъчно внимание на есетата, а именно на тях режат най-много. Въпреки че съм запознат с изискванията на СУ (на който и курс да се запишеш ти ги казват, а отделно се упражнявах и по една книжка за писане на есе на PONS) и не бях изкарвал по-нисък резултат от 17 точки по време на курсовете (обикновено имам около 20), на изпита имах 12 точки. А си мислех, че именно на есето съм се представил най-добре. После като отидох да си видя теста пак не ми стана ясно защо имам толкова малко точки. Нямаше рецензия, бяха отбелязани само граматическите грешки (все 'G'-та (-1 точка), нито едно 'g' (3xg=G), което беше доста странно) ), както и една-две лексикални.
Така че смятам сега да се подготвя по-солидно за есето, за да няма пак изненади.

За останалата подготовка - от началото на годината се упражнявам с граматиката на Летера, имам и някакви упражнения останали от курсовете. С един приятел сме се разбрали две-три седмици да се виждаме и да учим заедно (да си правим диктовки и т.н.). Също така ще гледам отнякъде да си намеря четвъртата и петата от книжките с примерните упражнения, че още в училище ни даваха контролни от тях, после на всеки от курсовете ги минахме и съм ги правил сигурно двайсет пъти. Освен това чета всеки ден книги на английски (в Хеликон и другите големи книжарници има книжки от Penguin Popular Classics, които са по 5лв., за разлика от останалите книги на английски, които са по 20-30лв.) и преписвам текстове.
Като свърша ученето с онзи приятел (че той има и за други изпити да учи) ще почна с писането на есета. Имам Cobuild English Usage, но ще трябва да си взема и речника с колокациите.
Това е общо взето.

ПП Граматиката на Летера я препоръча една от преподавателките на курсовете, тази на Мърфи не съм я виждал какво представлява. Някакви идеи дали се различават с нещо?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2007, 21:28 
В началото бе словото
Аватар

Аз кандидатствах миналата година, ходих на уроци веднъж седмично цяла година. Но мои съученици се бяха записали на 10 дневен курс към СУ и не бяха никак доволни. Твърдяха, че не е имало никаква полза, но това все пак не е мое мнение, а това, което съм чула.

А по въпроса за граматиките, граматиката на Мърфи е полезна, но тя е сравнително лесна. Вече на по-високо ниво е граматиката на Майкъл Винс, която всички преподаватели ми бяха препоръчали, и мисля, че определено ми беше от полза. Намерих си доста пропуски там, а и има секция с лексика, точно от този тип, каквато дават на изпита. Със сигурност няма да ви е излишно да я попрегледате :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 16:19 
Sick Satisfaction
Аватар

Благодарил (а): 357 пъти.
Аз пък не ходих на никакви курсове и пак изкарах оценка над 5.00 :lol: И през ден да ходиш на уроци, не си ли седнеш на четирибуквието да учиш сериозно, нищо няма да излезе! :P

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 20:44 
Да живей словото
Аватар

black lady, или някой "с опит" да каже на коя част от изпита да обърна най-голямо внимание( като подготовка де) :roll:
аз си мисля, че error identification но нз, вие кажете...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2007, 20:48 
Да живей словото
Аватар

vaskes, комплексираш ни човече! с такава яка подготовка сме за никъде :roll: ;
аз ще разчитам на обща култура...пък каквото сабя покаже!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2007, 05:26 
Sick Satisfaction
Аватар

damien написа:
black lady, или някой "с опит" да каже на коя част от изпита да обърна най-голямо внимание( като подготовка де) :roll:
аз си мисля, че error identification но нз, вие кажете...

На мен ми беше най-кофти есето :roll: Ама то е доста относително. Принципно като се упражнявах ми беше най-лесен рийдинга, но на изпита такова чудо дадоха, където трябваше да си смучим отговорите от пръстите.. :evil:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2007, 10:34 
Паисий
Аватар

damien написа:
Цитат:
научих какви са изискванията за есето

а как по-точно става това? :roll:

има някакви книжки с указания, ама нищо повече не мога да ти кажа в момента, защото не помня нищичко, пък не ми е в София.

питате в книжарницата на СУ, в самото УНИ вътре. или на Славейков. ма наоколо все ще се намери кой да ви каже какви точно бяха книжките.

Fcuk you, I won't do what you tell me

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2007, 11:35 
Sick Satisfaction
Аватар

Цитат:
Съчинение. Оценката се поставя въз основа на следните критерии: строго придържане към темата и поставената задача, смислова свързаност и завършеност, подходяща организация на текста, правилна и уместна употреба на езиковите средства, езиково богатство, правопис и пунктоация. От значение е и прегледният вид на съчинението. Максимален брой точки - 25.

Те критериите за есето са повече от ясно формирани ;) Въпросът е, че времето да обърнеш внимание на всички тях е твърде малко. :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2007, 18:07 
В началото бе словото
Аватар

Просто тренирайте и пишете есета, ще ви стане автоматично едва ли не и няма да се замисляте за критериите, иначе те наистина са си повече от ясни. А колкото повече есета пишете, толкова повече конструкции и фразеологични изрази ще ви останат в главата.

На мен лично error identification-a ми беше най-лесен, въпросите са доста еднотипни. За мен най-трудната част беше лексиката, не я пренебрегвайте.

Успех с подготвката :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2007, 19:26 
Batcaver
Аватар

damien написа:
vaskes, комплексираш ни човече! с такава яка подготовка сме за никъде :roll: ;
аз ще разчитам на обща култура...пък каквото сабя покаже!

Мани недей, че ако и с тая подготовка пак взема да се издъня ще стане егати резила :Р

Ама аз тази година се готвя по-сериозно просто защото ми е за втори път, пък и сега като не ходя на училище имам доста повече свободно време. Пък и това ми е единственият изпит (освен може би философията, ама и да реша да се явя, не смятам да се готвя особено).

А за това за кой компонент трябва да се готвите най-много - за този, който ви е най-труден. Аз на тестовата част се справям добре, докато диктовките например винаги са ми били проблемни (да се разбира - правя по шест-седем-осем грешки, като почти всички са технически). Както се оказа на изпита минала година - явно и есетата са ми слабо място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2007, 22:17 
В началото бе словото
Аватар

mystery написа:
Добре,но няма ли да е малко скъпичко това "надъхване"?

да,аз мисля,че съвсем спокойно изпитът по английски може да бъде взет с прилична оценка при здраво учене и без въпросните курсове-те просто осигуряват едно спокойствие и навлизане в академичната атмосфера,така да се каже :lol: (туй обаче бърка доста дълбоко в джоба на родителското тяло :!: )

How I wish I'd chosen darkness from cold.
How I wish I had screamed out loud,
Instead I've found no meaning.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2007, 10:57 
Batcaver
Аватар

Най-полезното според мен при изпитите е възможността да говориш на живо с учител от ФКНФ, който може да ти изясни много неща. Също така ти става много по-ясно какъв тип грешки трябва да търсиш, какви са критериите за есе и т.н.
Изпитът по английски е до някаква степен като тези по немски, с които се кандидатства за университетите в Германия. В немските гимназии през цялото време подготвят учениците за изпитите, които ще държат накрая, а не ги учат на немски. А това са две различни неща. Тъпото е, че не е достатъчно да имаш знания, а трябва да си подготвен за формата на конкретния изпит.

Btw, каква е тази граматика на Майкъл Винс, която slavena спомена? Че не съм я чувал, не мога и да издиря инфо за нея. На кое е издателство е?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Кандидатстудентски изпит по руски език

в ФСлФ

Gong

4

1195

14 Апр 2011, 21:44

svetlio.varna Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Съвет при подготовката ?/ Кандидатстудентски курсове?

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2007-08

kornomana

16

3069

22 Авг 2007, 21:58

korpusito Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Помощ? (относно кандидатстудентски курсове)

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2008-2009

ShadowsInBlue

22

3231

28 Авг 2008, 18:04

^PrincessA^ Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Кандидатстудентски курсове по философия

в КСК 2011-2012

tobi

2

290