fidodido написа:
Здравейте.Знам,че тук се дискутират въпроси свързани със следването в СУ,но все пак се надявам да ми бъде отговорено на въпроса поради простата причина,че тук има балканисти и румънисти,пък и още хора с добра осведоменост.
Бих искал просто да попитам - как мога да следвам в Румъния/Букурещ/ и струва ли си въобще?Качеството достига ли поне българското равнище или пък го разминава?Каква е процедурата за следване там - как се учи езика,как се влиза в университета,колко струва?
Благодаря!
Много гордо и патриотично звучат призивите за лошата бира на братята-власи, плод вероятно и на леко истеризираното пред-ЕС членство масово съзнание, но истината е, че още известно време нашия най-изявен жалон за сравнение ще бъдат те, колкото и да не ни се харесва.

И още дълго редица сравнения няма да са в наша полза...Вероятно също и в сферата на висшето образование
Така,че колега, не пренебрегвайте собствените си аргументи и добре обмислете въпросната идея - тя си стрева поне едно по-сериозно и детайлно проуване, вероятно и извън този форум. Гледайте "Холмарк" и "АХН" - да Ви е направило впечатление на какъв език са рекламите? Този език е романски и ако знаете един такъв език, само ще ви е от полза вбъдеще, ако не - ще си отворите още една врата.
Бил съм само в Букурещ, която според мен е една идея по-чиста, по-подредена и особено с много по-вежливи сервитьори от софийските. Булевардите са малко по-широки и с по-голяма доза ред по тях, а иначе ЕС в източно- пардон, балкано-европейския му екс-соц вариант Ви е познат...
Що се отнася до университетите - не са по-лоши от нашите, даже смея да твърдя, че са малко по-либерални,реформирани и отворени към света от нашите. Румънците знаят как да се държат, за да се харесат на другите и са усвоили онзи "модерен" или "постмодерен" академичен дискурс с елементи на деконструктивизъм в хуманитаристиката. Освен това работят по повече международни проекти от нас, имат повече и по-здрави връзки с академични центрове в Европа и за съжаление - умеят повече от нас да работят в мрежа и екип.
Така, че съветвам всеки интересуващ се да използва програмата Еразъм, за да изкарате поне семестър там, пък ако Ви се понрави - и повече. Особено в магистърска или дскторантска програма.