Дата и час: 19 Яну 2026, 06:56

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: За перспективността на биологическите специалности
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2007, 13:44 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Как мислите - дали специалности като Биотехнологии, Молекулярна биология и Екология имат бъдеще?Каква професионална реализация предлагат?Интресно ми е някой завършил вече с какво се занимава?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2007, 17:28 
Пишете, о, братя
Аватар

Що не пишеш в "биология - кск- 2007/2008"

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2007, 22:39 
В началото бе словото
Аватар

ми щото да не смесваме темите

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2007, 23:16 
Писаружяк
Аватар

това е от въпросите, к. не-бива-да-бъдат-задавани :lol: :!: :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2007, 02:28 
Живее, за да пише
Аватар

крис написа:
А къде ще да бъде търсен отговорът им? ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2007, 03:49 
Писаружяк
Аватар

крис написа:

Защо пък не? Мисля, че въпросът си е много основателен, но да не променяме посоката на темата...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2007, 14:11 
В началото бе словото
Аватар

Значи,аз съм първи курс и кой знае какво не мога да ти кажа,но ще споделя впечатленията си до момента...
Знай обаче,че биологията е тежичка наука,която изисква много четене и следването не е лесно... Още повече,че в БФ са набутали и някои безсмислени предмети(като математика с невероятно заядливите си преподаватели-и по-скоро един адски ексцентричен и заядлив доцент ,който ти прави големи проблеми,къса много и ти опъва нервите до краен предел...Те всъщност много хора могат да ти опънат нервите... :shock: ). Още съм в началото,а вече имам чувството,че понякога се отдалечаваме от същината и учим всичко друго,но не и биология :shock: .
Ако сериозно обаче ти се занимава с биология,давай смело напред - за бъдещето не се притеснявай. Ако си учиш сериозно,работа и реализация със сигурност ще имаш... Казват,че в чужбина работа за молекулярни биолози имало... В България е малко по-трудно,но повтарям с желание всичо се постига - ето в Майчин дом откриха център по Молекулна медицина(точно като за нас ,молекулярните биолози... ),казват,че с Биохимия и Вирусология също имало работа(доста се бутат в тези катедри...),в Медицинска академия имаш възможност за работа,в лаборатории към болници и частни клиники(например ин-витро оплождането се извършва от биолози). Знам за биохимията към Военна болница,че имаш някаква възможност за работа ,и не само за биохимията... Хубаво е от сега да знаеш с какво точно искаш да се занимаваш.
В чужбина доста се търси нашата специалност,ако имаш желание и възможност там е хубаво да си вземеш магустратурата или да заминеш по някаква програма.

Като материална база НЕ очаквай нищо особено - ето това е болното място... Казват,че има катедри с що годе нормална база,засега не съм ги видял - по зоология е що годе свястно,по ботаника е добре... Но и още в първи курс предполагам,че е рано... Очаквах цитологията,която според мен за сега е най-смисленият и най-важен засега за нас предмет да има хубава база,уви трагедията там е пълна(не искам да те плаша де ...)
Но за сметка на това преподаването е на ниво - лекциите по цитология са уникални(компенсират упражненията ). Проф. Румен Панков е изключителен... Асистентите също са свестни...
Е,има и изключения ,като целия курс по обща и неорганична химия и математиката - там всичко е адски тъпо и е наистина мноооого зле...

p.s. За еколозите казват,че има по-голяма възможност за работа,не знам...
Но знам,че там определено се учи по-малко и натоварването им не е голямо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2007, 15:01 
От дъжд на вятър
Аватар

Понеже ти учиш молякулярна биология интересно ми е каква е възможността за работа с тази специалност?
Какво се работи, къде?Ако можеш да пообясниш малко ....
Аз също съм се ориентирала към биологията и ми е интересно да разбера :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2007, 21:38 
В началото бе словото
Аватар

Ами какво да ти кажа - първо трябва да се ориентираш към нещо конкретно и съответно към някаква магистратура... Изясни си с какво точно искаш да се занимаваш :!:
Иначе възможностите,за които съм чувал са много - да кажем микробиология и вирусология или към някакъв научен институт с научна работа(например БАН с мизерното заплащане :? ) или с работа към здравно заведение(да кажем лаборатория в болница). С биохимия - в биохимична лаборатория. С репродуктивна медицина да кажем - ин витро оплождане в болница или частна клиника. С генетика/медицинска генетика - предродова,пренатална диагностика и генетични изследвания пак към генетична лаборатория. С имунология - някаква научна работа или да кажем към онкология. С ендокринология - някаква научна или здравна работа.Със зоология - паразитология в Центъра по заразни и паразитни болести. С рекомбинантни-днк-и и ботаника - в агроинститути,хибридизация и модифицирани организми. С клетъчни и тъканни култури - в банки за отглеждане на такива култури и работа с тях(там присаждане на клетки,стволови клетки...). В лаборатория към днк-анализ към Съдебна медицина.Можеш да кажем да участваш в разработване и тестване на фармакологичи препарати и лекарства...Такива неща общо взето съм чувал...Всяка катедра ти предоставя различни възможности...Всичко зависи с какво точно ти се занимава... Но всичко това повтарям след магистратура !
В чужбина имало доста по-голяма възможност за работа и реализация...Даже магистратурата да си вземеш там е по-добре... :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2007, 20:29 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодаря за изчерпателния отговор. :D
А може ли да работиш в аптека?Чух че може да бъдеш нещо като фармацевт.Да си продаваш лекарства ...има ли нещо вярно в тая работа? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2007, 21:32 
В началото бе словото
Аватар

fosilka написа:
А може ли да работиш в аптека?Чух че може да бъдеш нещо като фармацевт.Да си продаваш лекарства ...има ли нещо вярно в тая работа? :?

За такова нещо не знам...ама май не можеш(за какво са иначе фармацевтите)... Освен това ние не получаваме квалификация "фармацевт"/"помощник фармацевт"/,какъвто именно има правото да практикува в аптека...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2007, 08:06 
От дъжд на вятър
Аватар

А това какво означава :
Можеш да кажем да участваш в разработване и тестване на фармакологичи препарати и лекарства..
че може да правиш лекарства в някой аптечен склад или просто да ги тестваш,разнасяш и т. н ? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2007, 10:42 
В началото бе словото
Аватар

fosilka написа:
А това какво означава :
Можеш да кажем да участваш в разработване и тестване на фармакологичи препарати и лекарства..
че може да правиш лекарства в някой аптечен склад или просто да ги тестваш,разнасяш и т. н ? :roll:

Значи,че например можеш да участваш в разработването на дадено лекарство в научен институт и да го тестваш в лабораторията...Можеш да бъдеш и представител на някоя фирма,да им представяш лекарствата и продуктите...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2007, 17:18 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодаря ти за изчерпателните отговори. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2007, 20:03 
Стенограф
Аватар

аз съм 3ти курс МБ. естествено, че има перспектива, тези науки тепърва се развиват. особено в чужбина. в българия в научния сектор заплащането е ниско. в аптека не можеш да работиш, не си фармацевт. обаче можеш да работиш където се разработват лекарства. а да си търговски представител според мен е адски тъпо

биолоджи хубаво е изброил хиляда неща. имай предвид,че в българия се работят предимно растения.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща