Ами... аз тука вече не мога да се сдържа и да не напиша нещо...
Темата е електронна музика. В България има електронна музика от 70-сетте години още. Изпълнители като Симо Лазаров и Иван Вълков са дори световноизвестни! Иван е собственик на DS Music.
И аз ви приказвам за Електронна Музика. Това именно е стил, който е доста мелодичен и приятен за СЛУШАНЕ!!! Наподобява Ambient и Dub Electronica. Това всъщност е резултата от житието и битието на един човек - Jean-Michelle Jarre. Или както там се пише правилно... На този вид музика наистина едва ли някои би куфял, скачал, танцувал или каквото и да било още...
Едва през 90-сетте в BG се появяват другите поколения електронни музиканти. И това наистина са поколения, дори ще ви ги разгранича:
1. До 96-та. Файчето, Тибетски Сърца, DRUM, Robotic_111, Енергоблок.
Тогава тези пичове правеха буквално експеримент. Бяха и танцувални и слушаеми, но предимно подражаваха на западните имена.
2. 96-98-ма. Някои от по-горните се измориха и се скриха, докато другите продължиха деиността си. Вече станаха по-малко експериментални и повече танцувални.
3. 98-00-та. Пръкнаха се "софтуерните музиканти". Това ще рече - "имам компютър, имам програми, правя музика". Имената тук вече са предимно от Горна Оряховица и Варна. И са все още малцина. Мога смело да се похваля, че и аз сам от тези хора. Някои имена: Shamanez, Z-D Organization, Rester, Nisho, Jisatsuken, R_O_111 (преди Robotic_111), DeepImpulser (аз), както и доста комерсиални (MM TV) проекти, като Бисквитките например... Стиловете вече се извисяват до IDM, Ambient, Techno, Minimal, Experimental, Trip-Hop, Bleep-Hop...
4. 00-та - досега. Много "младежи" започнаха да цъкат на компютрите си и да правят House, Trance, Hard-Techno и Minimal. Но малко от тях са на наистина професионално ниво.
И последно да поясня нещо - танцувалните подстилове на Електронната Музика са:
1. Techno (във всичките си разновидности)
2. Trance
3. Breakz (отново са доста разновидностите тук)
4. Electro (макар, че има и доста нетанцувално електро)
5. Minimal (по принцип спада към техното, но напоследък се отдели като стил...)
6. Абе... май това е...
И ако продължавате да спорите, то знайте, че нито Hard-Techno-то, нито пък Ambient-а стават за танцуване. Едното е за скачане и блъскане "ходене по стените", електронния аналог на Траш-Метъла. Докато другото е за РЕЛАКС...