Riza - pijama написа:
x86 Говориш глупости!
Щом казваш...
Riza - pijama написа:
БДС няма бъдеще. Тя е останала от пишещите машини.
По тази логика и кирилицата няма бъдеще. Тя е останала от времето на Кирил и Методи....
Riza - pijama написа:
А това за честотата на буквите - никой не го бърка за нея.
Тогава аз съм никой...
Riza - pijama написа:
Няма смисъл да учиш две системи като може да научиш само едната.
...
А е излишно да се учат и двете системи като може само едната.
Да, ама не

!
Защото "съответствието" между фонетична и английски меко казано куца - къде е например връзката 'Q' - 'Я'

Или пък 'c'...на английски е [si], но се чете като "к" в голяма част от думите, но на фонетична е 'ц'...
'w' - [double u] e...'в'
'v' - [vi] e 'ж'...
[ - 'ш'
] - 'щ'
'x' - [eks] - 'ь'
` - 'ч'
На практика човек трябва да научи още една клавиатурна подредба...
Пък и за начинаещите е по-лесно - клавиатурите традиционно са надписани според БДС.
Riza - pijama написа:
Не може един програмист да научи БДС и после да пише програмите си на кирилица.
Както не може и един програмист да научи фонетична и после да пише програмите си на кирилица.
А и аз не говоря само за програмистите. Ние(:oops:) сме капка в морето. Нека не забравяме, че все повече не-програмисти ползват компютър в България, пишейки на български. И това ме радва.
//Tripio - надявам се ни си тъп като робота от Star Wars и разбираш за какво става въпрос. Не се правя на патриот, просто смятам, че е по-лесно/приятно/удобно когато чета текст написан на български език, той да е на кирилица. И макар зависимостта между фонетичната и шльокавицата да не е математически вярна в 100% от случаите, тя съществува. И ако искаме да се противопоставяме на шльокавицата, трябва да се противопоставяме и на фонетичната. Линчувайте ме, ако това ще ви накара да се почувствате по-добре, но това е мнението ми, и смятам, че успях да се обоснова в една или друга степен.
Вместо финал:
Jolinar написа:
БДС ми се струва доста удобен
И изобщо не ми се е объркало писането на QWERTY - превключвам между двете без никакъв проблем
Естествено всеки може да пише както си иска... И както може