Дата и час: 20 Яну 2026, 13:13

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:29 
Ice in the Rain
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
"само че" е конструкция,както "въпреки че"-не се пише запетая между двете части.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:32 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Двете конструкции нямат нищо общо, искам да подкрепип твърденията си с някакви доказателства, просто иначе не си за никъде...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:34 
Летящите Пръсти
Аватар

Let's say that there's a slight opportunity I might be wrong this time...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:37 
Летописец Виртуоз
Аватар

Май-май не е slight... или искаш да кажеш, че хората в литернет, които са литературоведи и литератори са неграмотни :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:38 
Ice in the Rain
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
ами аз нямам нужда от доказателства за нещо,което знам,пък и с него съм кандидаствала...но ето един сайт Инфо

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 18:52 
Летящите Пръсти
Аватар

явор написа:
Май-май не е slight... или искаш да кажеш, че хората в литернет, които са литературоведи и литератори са неграмотни :wink:

Сельо, не спорех с теб, не ме дразни...

pora_e_priqtel: При следващото такова изказване почвам да те трия. Казах.

Хубаво, Ice_Spirit е права, аз не съм. Поздравления за това. Явно съм живял в заблуда или не съм си учил урока за запетаята в българския език. Факт.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:00 
Летописец Виртуоз
Аватар

FeverNew написа:
явор написа:

Сельо, не спорех с теб, не ме дразни...
Хубаво, Ice_Spirit е права, аз не съм. Поздравления за това. Явно съм живял в заблуда или не съм си учил урока за запетаята в българския език. Факт.
Извинявай, но целта беше да разберем/да се уверим кое е правилно, а не да покажем, че ти си сгрешил... А това за slight го изкоментирах, защото мисля, че моя аргумент беше достатъчно силен, за да се съгласиш направо, а не да увърташ.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:05 
Летящите Пръсти
Аватар

Твоето мнение го прочетох много късно, защото не му бях обърнал внимание. Както споменах, бях те игнорирал, защото спорех с Ice. Но както и да е, никой нищо не е казал срещу твоя аргумент, нито пък съм уврътал.
So, STFU, please!

Махам се, ще гледам Айдъла.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:06 
Летописец Виртуоз
Аватар

Ами тогава защо не се позаинтересува малко преди да ме обиждаш и да се заяждаш с мен! После пак мен какъв ме изкарвате - вижте се само как говорите.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:09 
Легендарен флуудър

Чета ви тук мненията и недоумявам. :? Добре си пишете за провинцията, за София, Варна, Търново, но защо споменавате Пловдив? :shock: То е друга свръхвисока категория.... :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:25 
Драскач
Аватар

Цитат:
Ice_Spirit написа:
la_cazadora написа:
Ако ти заговори "мЕко", ще разбереш, че не е от София
сигурна ли си?!Защото вече 9 месеца съм тук и се уверих,че колегите ми от "провинцията" говорят сто пъти по-чист български,отколкото софиянците.

И твърдото, и мекото говорене са отклонения от книжовната норма. Освен това в България минава едно нещо, наречено от специалистите "я-това граница". Тя минава през страната меридионално - от север на юг, и образно разделя България на две части - Западни и Източни говори, тоест на "меки" и "твърди". Че тази граница не е абослютно права линия, то е ясно, но условно онагледява разпределението на говорите. И да. Абсолютно съм сигурна, че хората израснали в София, няма да говорят "мЕко", защото просто София е на запад от "я-товата граница". :roll: Не казвам, че задължително ще говорят книжовен български, а просто че няма да говорят "мЕко". Важно е да се чете внимателно какво точно пише другия. :wink:

За книжовния език: Защо смятам, че най-много книжовната норма се говори в София? Селище, което претендира да говори чистата книжовна норма няма, защото просто тази книжовна норма е селектирана смес от двата говора. НО В София като столица се полагат най-големи грижи за прилагането на тази книжовна норма. Това е така, защото тя е най-неутрална и дава сигурност, че от който и край да идваш да можеш да се разбереш. София е седалището на основните държавни институции, така че според мен е логично в София да се следи най-зорко за прилагането на книжовната норма особено в училищата.

Дали е добре човек да си променя говора на културната си среда, вече е друг въпрос и ако тази дискусия тръгне в интелигентна посока, може и това да разчувъркаме. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:31 
Летописец Виртуоз
Аватар

Аз не съм съгласен с последната част, защото, когато е бил определян книжовният български език, е бил избран източният диалект и на него се основават по-голяма част от нормите. Поради това разликата между източния диалект и книжовния е далеч по-малка от тази, между западния и официалния. Затова и в София става по-трудно той да се усвои.
Иначе мога да кажа, че познавам 1 единствен кореняк софиянец, който да говори правилно книжовен български колкото мен (имам в предвид, че и двамата имаме някакви минимални проявления на моменти) Дори колегите ми от София, също кореняци (в нашата група около 5ма), учили в елитни столични гимназии, системно нарушават правилата за правоговор.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:38 
Легендарен флуудър

... а да видиш правилата на правописа.... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:39 
Драскач
Аватар

Цитат:
когато е бил определян книжовният български език, е бил избран източният диалект и на него се основават по-голяма част от нормите

Това е така, но забележи - на повечето правила, но НЕ НА ВСИЧКИ! :roll: Това преминаване през "и", което е толкова характерно за източните говори (вместо "не" казват "ние") книжовната норма го е изчистила и го е заменила с твърдото произнасяне на "е" след съгласните, което е характерно за западните говори. :roll: Именно затова книжовната норма е толкова различна от източните говори. Като най-характерното нещо за източните говори е толкова изменено как да кажеш, че източните са най-близки на книжовната норма?! Не казвам, че е по-близка до западните, а пак подчертавам: Книжовната норма е изкуствено създадена смесица от двата говора и еднакво различна и от източния, и от западния.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Май 2007, 19:49 
Легендарен флуудър
Аватар

Абе не знам, ама като слушам хора от източна БГ да си говорят се заливам от смях... Визирам Варна, Бургас, Търговище... Акцента просто рулира :lol:
В Търговище не е толкова мйеко, но също е доста забавно.
Не че тук в резерват "Северозапад" не говорим смешно де...
Абе в цяла България се говори диалектно и смешно, спорът е безсмислен.

Последна промяна uktc на 07 Май 2007, 19:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща