Crematory написа:
Мисля, че специално лекарите нямат право на активни стачни действия.
Учителите също.
В крайна сметка и лекарите, и учителите са работници. Не са самаряни или органи за благотворителност. Защо да нямат право на протест? Те са граждани и имат право да отстояват правата си. И да, активен протест. Онзи ден една колежка ми заяви, че и да стачкували нямло да има полза, защото ако не работят лекарите малко хора щели да усетят последиците. Но от липсата на градски транспорт щели да бъдат засегнати всички. Ето ви изказване на студентка, млад и претендиращ да е интелигентен човек. В норамлните страни лекарите и учителите са сред най-високо платените професии, там става дума за ПРЕСТИЖ. Тук е точно обратното. И по отношението на "бъдещето на България" можете сами да си напавите изводите колко светло е самото бъдеще.
И изобщо не мога да разбера какво точно предлагате вие като решение. Любима ни е на нас репликата "И като протестираме- какво, то нищо няма да се промени" Затова сме и на това положение. И това се случва ежедневно, не само когато става дума за някакви по-глобални неща. Дори моите колеги не спират да мрънкат и да се оплакват и всеки път когато кажа "Ами хайде да идем да се оплачем от еди-какво-си" всички вдигат рамене и се правят на разсеяни, понеже "нищо не зависи от нас". Щото тука винаги гледаме да се правим на умни и на над-тея-неща, щото сме страхливци, щото искаме някой друг да ни върши мръсната работа. Да не протестираш, означава, че си удовлетворен от това, което се случва с теб. Доволният човек не протестира.
Няколко човека тук говорят за интелигентност. Вярвате ли наистина в ефективността на една подписка? Лист хартия... А иначе е лесно, да, подписваш се, измиваш си ръцете- "Аз участвах", пък другите да правят каквото трябва. Не си спомням нещо някога да се е променило в резултат от подписка.
Освен всичко друго, нека не забравяме, че реално стачка на шофьорите не е имало нито един час дори. Това не ви ли се струва странно?
И какво значение има коя професия каква е. Тежка или приятна, всеки сам си избира пътя в живота. Не казвам, че не трябва всеки да получава достатъчно пари. Не са виновни шофьорите, че искат пари. Виновни са тези, които ги разпределят на някакви измислени принципи, виновни сме всички ние, които седим безучастно. Защото всички, които четат и пишат тук сме хора, полагащи труг и усилия да се развиваме, и мисля, заслужаваме и съответното възнаграждение за това.
И може би бихме го получили, ако бяхме гражданско общество, а не стадо.