|
Не знам как е в другите факултети, обаче аз съм си останал с впечатление, че младите са далеч по-некомпетентни от дъртите, като тук разбирам под млади и преподавателите, опитващи се да използват модерни учебни тактики или преподаващи модерни теории. Може би това се дължи на либералният метод за обучение, целящ да вкара всички под уравниловката, за разлика от старият съветски, който аз лично предпочитам. Когато те карат на семинара, да изваждаш на дъската глаголите от есето си, вместо да го коментирате критично, почваш да се изумяваш от основни битиини категории, като реалност и пр. (което може би е целта, в крайна сметка).
Трябва да отбележа, че при практическите дисциплини, може и да не е така - дъртите наистина трудно свикват с новостите, но когато тези новости са не технически, а ментални, това е по-скоро добре. А младите затъпяват прогресивно (а за студентите това важи с още по-голяма сила, както ще се види след малко), просто поради environment-а - когато като цели се поставят неживи системи, неразбираеми и не-оценностениуеми от страна субекта, то неговата адекватна дейност остава практиката, в противоположност на разбирането (ето правото например, математиката, etc. като стари дисциплини, които са си такива по принцип - и именно в тях са най-високи баловете /а пък най-високи дипломи от училище, е всеизвестно, че имат тъпанарите par excellentе (ще прощавате ужасният латински)/).
Сърбят ме пръстчетата да завърша с пример за коректността, политическата коректност, който се налага и тука - забележете на какви теми се водят публ. семинари, ако все още така им викат защото е политически некоректно (в Berkeley, например, няма вече такива обидни неща, слава Богу), ама таз тема ще я завърша в fun.bg, че е некоректно тука.
|