mmmmmm, като един бакалавър по политология, мога да кажа че лично на мен не ми се връзва да правя магистратура по същата специалност в същия университет. Обяснението е съвсем просто - смисълът да има разделение на двете степени е в това студентът да има шанса да се профелира/специализира по-тясно посредством магистратурата, да бъде мобилен, да натрупа познание и от други форми и начини на преподаване. Ако един политолог иска да прави същата магистратура в БГ, не съм съвсем убедена че това ще задълбочи много познанията му - по-скоро ще слуша още година и половина нещата, които са му предавани вече и то от същите хора. Затова един от вариантите да продължиш е навън - все пак да си признаем в много от европейските страни са леко по-напред в тази наука, а и в практиката да кажем...
А другият вариант според мен е, магистратурата да бъде продължение на някоя от дисциплините, които сме изучавали до сега. Политологията в момента е доста синкретична специалност - сбор от философия, право, социология, европеистика и ред други. И тъй като в БГ "специалисти по всичко" с лопата да ги ринеш, най-добре е човек да се специализира в някое от тези неща, в зависимост от интересите си, в зависимост от това каква реализация гони. А ако до този момент си и работил, много е вероятно вече да си наясно какъв искаш да ти е профила. А общата култура, за която спомена, се постига и с индивидуална работа... не е нужно цяла магистратура да е посветена на това.
Това засега от мен!