Catherine написа:
Бих предпочела 4-5 години да се потормозя, да си налегна парцалите и после като ми дадат диплома да съм уверена за какво ми я дават. Да знам, че наистина съм добра в съответната специалност и ще мога да работя каквото си искам, защото съм добра и конкурентноспособна...
1. Кой ти казва, че трябва да се тормозиш, за да получиш добри знания. Все пак една не малка част от хората влизат да учат специалност, която са си мечтали... Ако тя се преподава в един добър вариант, определено в съчетание с твоето желание за знания в сферата би трябвало да превърнат следването в песен... Именно там е проблемът, че форматът на преподаване е доста незадоволителен.
2. Никой не ти гарантира, че като изпълниш критериите на СУ си добър в конкретната специалност! Необходимо е тези критерии да отговарят на текущатата и бъдеща действителност в България. СУ ти дава теоретична подготовка извън необходимите гранци... не малка част от материала откровено е излишна! Това сигурно не е било така, когато преди 100 години е било необходимо да се обучават повече теоретици, за да развиват самата наука. В наши дни обаче броят на завършващите е нарастнал в десетки пъти и на обществото е необходимо от системата на образованието да излизат най-вече хора, които разполагат с колкото се може по-голям практически арсенал. СУ не подготвя студентите достатъчно в тази насока! Не ми вярвате... ами ето един пример: в СУ не се изучава правната терминология на чужди езици - определено познание, твърде необходимо за приложението на правото в наши дни! И още нещо... никой не се сеща за един друг факт. Представете си, че влезете определена специалност в друг, частен ВУЗ. Там преподавателите до голяма степен са същите, а и някой от тях преподават с по-голямо желание. Кой ви казва, че аз няма да се възползвам от знанията, които се преподават там... Освен това там ще се възползвам и от друго. В частните университети се обучават не малко студенти, деца на успели хора. Не съзнавате ли, че контактите ви с такива студенти могат да ви дадат летящ старт и добра реализация? Шансовете ви в СУ за това са далеч по-ограничени!