Дата и час: 16 Яну 2026, 15:40

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 05:51 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Tripio написа:
Гост написа:
Залагам бира без да съм проверявал, че Е с две точки, онова
дето го има в думите Елка, Ерш и още една само отпред, е ням клавиш,
най-вероятно "алт" и се натиска преди да се сложи самата буква...

възможно.. ама в някои книги, учебници и други писания, не се среща изобщо :roll: което ме навежда на тая мисъл, че са го махнали.. ама не съм сигурен

христо: ми за WinXP има едно файлч дето ти инсталира фонетика за броени секунди, и е 15К (може да си го сложиш в чекмеджето на пощата или на дискетка)

Как така ще премахнат едно от двете неща, които си спомням от
руския? :shock: Егати, в тоя език са бързи с реформите, а в гръцкия,
дето плаче за премахване на няколко излишни букви, няма да ги махат... Или ще ги махнат, като ги науча... :?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 05:54 
Легендарен флуудър
Аватар

не, не са махнали буквата от езика, ами от клавиатурите, и аз не мога да си обясня защо! ако я намериш, обади се в отдел "изгубени вещи" ;)

http://avatek.bg

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 06:44 
Да живей словото
Аватар

Tripio написа:
христо: ми за WinXP има едно файлч дето ти инсталира фонетика за броени секунди, и е 15К (може да си го сложиш в чекмеджето на пощата или на дискетка)

Споменах ли, че по някаква причина не пожелаха да ми дадат администраторската парола на Windows-а, както и не пожелаха да добавят два файла за българското сричкопренасяне на teTeX-а, който с много зор бяха инсталирали на един Sun SunFire 15K там? Но тогава не знаех, че споренето с администратори-индийци е предварително загубена кауза :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 07:59 
От дъжд на вятър
Аватар

xpucmo, айде стига глупости. Вероятността човек да попадне в твойто положение е 1 на милион. Не мисля, че за това си заслужава да учиш 2 коренно различни системи за писане, като може само 1.

xpucmo написа:
Лошото на "фонетичната" подребда е, че разни хора започват да пишат на латиница po ej tozi na`in, koeto e powe`e ot drazne]o, или на кирилица по този нацхин.

По-лесно е да внимаваш за 5-6 символа, отколкото за всички. Защото на БДС нито един символ не съвпада с английските. Освен "е".

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 08:19 
Да живей словото
Аватар

Не съвпадат, може би, защото БДС наредбата (побългарената Гост наредба) е съобразена с честотата на срещане на буквите в руския и българския език, докато QWERTY и Dvorak са адаптирани към съответните честоти в английския език. Със сигурност не би могъл да оцениш разликата, докато не ти се наложи да въвеждаш 40 страници дипломна теза на български език за по-малко от ден и не усетиш накрая неравномерната болка в пръстите си.

Между другото, чисто статистически, не си прав за вероятността. Освен ако през времето, през което съществува Windows, 2 милиона българи не са си инсталирали фонетична наредба ;)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 22:33 
В началото бе словото
Аватар

Хора ами какво стана с ер малък? На моята клавиатура просто липсва. В смисъл на фонетик липсва. Защо? Искам си го! :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2005, 22:40 
Да живей словото
Аватар

Ер малък би трябвало да се намира на клавиша "X" (латинко екс) при фонетичната наредба. Ако ползваш немска, френска или някаква друга, не QWERTY клавиатура, то може и да не е там :)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6