Дата и час: 17 Яну 2026, 09:18

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ислям, българка, забрадка?
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 01:43 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,

дискутира се - дали често, дали рядко - по темата за забраната на забрадките за мюсюлманките с българско гражданство. В такива дискусии често четем мнения от рода на - щом са в Българиа, трябва да живеят по български или да си отидат там откъдето са дошли.

Това дискриминация ли е?

Аз съм чистокръвна българка. Израстнала съм в църквата и съм възпитана чрез православно-християнските морални норми. За разлика от повечето хора, който се представят за християни знам какво трябва да се прави още - освен целуването на иконите и паленето на свещи- като се влезне в църква.

Винаги съм вярвала в Бог и продължавам да вярвам!

Един ден докато исках да убедя един мюсюлманин да стане християнин се случи нещо, което не се беше случвало досега в подобни разговори... този мюсюлманин ми противоречи... каза ми, че не съм права и че Ислямът е праведната религия, която проповядва вярата в ЕДИНИЯ БОГ! Бях бясна и ме болеше някяк си за него защото бях убедена, че трябва да го спася от ада... Незнам, но мюсюлманите в България никого не биха казали директно подобно нещо, поне аз не съм срещала мюсюлмани в България, които да ти кажат, че грешиш, тръгнеш ли да им проповядваш християнство... може би се дължеше на това, че разговора се водеше в чужбина и момчето не беше българо-мюсюлманин... незнам... в продължение на една година се срещахме всеки ден и ако щете ми вярвайте обаче на него не му влизаше нищо в главата... Така след година, която и аз не знам как не го убих за цялата наглуст, реших, че ще е по добре да прочета Корана за да мога да подсиля аргументите си :wink: като си запиша всички тези неща и му ги поднеса на тепсия, защото той явно няма да се зачете.. о хо хо... така де зачетох се.... СЛАВА БОГУ! Можах да видя, че всичко, което знаех до сега беше погрешно, ВСИЧКО - наистина всичко, което знаех за Исляма нямяше никаква стойност - то не отговаряше на истината... четох и четох... всичко, което исках да обясня на този мюсюлманин той вече го е знаел, защото го пише в Корана...
Така, не се колебах дълго и приех Исляма, реших се и сложих забрадка. Сега ме заговарят на турски пък аз нищо не разбирам... Преди години си сменях паспорта и трябваше да си сваля забрадката за снимките... Заболя ме! Живея в чужбина и имам паспорт със снимка без забрадка, а виза върху която снимката е със забрадка, тъй като страната в която живея не забранява забрадките за паспартните снимки!

Спомняте ли си стихотворението:

Аз съм българче обичам
наште планини зелени
българин да се наричам
първа радост е да мене!

Да и аз си го спомням и много го обичам, но с течение на времето ме боли това, как обществото иска да ме изолира, само защото вярвам в Бог и съм решила сама за себе си да следвам законите Му.

Постовете се на мое място. Родителите ми не говорят с мен откакто нося кърпа на главата, вече 4 години. Не мога да си намеря рабата - въпреки високо-клалифицираност - заради едно пърче плат. В България трябвало да сме българи. Ама аз какво съм? Даже и паспортна снимка не мога да имам с моята забрадка, въпреки че скритите уши не вредят на възможността за идентифициране на личността. Все пак при проверка ме виждат също със забрадка. За стрийприз на обществено място не могат да ме обедят - така че даже и при контрол не бих си показала ушите. Кърпата за мен е част от самата мен, а пък е и задължение в Исляма.

Представете си да имате дете и да не може да го показвате на обществеността, защото законите били такива. Или да ви се забрани да носите икони със себе си, ако сте на път или навън, или пък да носите кръст или някакъв амолет... няма ли това да са ви засегне? Или пък си представете да трябва да имяте снимка в паспарта от която се срамувата? Не избирате ли най-добрите снемки за паспартите си?

С този дълъг постинг искам да ви накарам да ме подкрепите и ми помогнете най-малкото чрез това да се променят мнинията на хората относно забрадките и ние мюсюлмавките, независимо каква наросност да можем да си ги носим и се снимаме за паспорт с тях. Какво ще кажете?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 02:07 
Пишете, о, братя
Аватар

От това, което си написала, разбирам, че ти си била ревностна християнка, след това си прочела Корана и, без да се замисляш, си приела исляма.
Интересен казус...
Ако си била толкова уверена поддръжничка на християнските догми и ценности, то как така, "без да се колебаеш дълго", сменяш религията си и слагаш забрадка?
Чудя се, ако прочетеш Авестата, ще приемеш ли зороастризма..?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 08:29 
gatekeeper
Аватар

Цитат:
Винаги съм вярвала в Бог и продължавам да вярвам!

Аз пък вярвам в сърцето си. И мисля, че точно това е пътят към хармонията.

Смятам, че да търсиш себе си е много по-истинско и божествено, отколкото да идолопоклоничиш на религиозни догми. Ислямът се появява около 7 в., Християнството- 700 г по-рано. Сега годината е 2007 г. Не мислите ли, че повелите на Бог са малко retro и се нуждаят от update, защото греховете и провиненията ни са станали a little bit different?

Иначе казано- за мен Корана и Библията са като Правилника за движение по пътищата- много е готино да пресичаш на бялата пътека, ама като я няма- стъпваш на пътя. Така е и с живота- не винаги можеш да спазваш догмите, защото животът вече е различен.

Не Ви подкрепям. Преди 100 г. Ататюрк е премахнал забрадките в Турция, за да може хората там да се почувстват равни, да заживеят съобразно с епохалните ценности и норми. Век по-късно в светската страна Турция все още има религиозен фанатизъм- т.е. няколко поколения не стигат, за да бъдат преодоляни щетите от ограниченията на догматично-религиозното мислене. Уважавам решението Ви да носите забрадка, но не смятам, че имате право да изисквате от другите да се направи компромис, който да ви улесни. Има си правила. Всички се съобразяваме с тях ако не можем да ги заобиколим.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 09:36 
най-голем
Аватар

Човек е свободен да вярва в каквото иска. Но специално в твоя случай мисля, че колкото и да казваш как си била ревностна християнка, всъщност не си била ...ама хич.
Защото ревностните християни не сменят вярата си дори пред кладата, дори пред окървавения дръвник, на който ги слагат.
Защото истинският християнин умира в мъки, но остава такъв - прочети "Време разделно", вместо да ни обясняваш колко мъдрост се криела в Корана.

Ако прочитането на една хартиена книга ти променя живота, хубаво - изживявай се сега като "ревностна мюсюлманка".

Между другото днес е официалната премиера на новата книга на Хари Потър. Иди в "Хеликон" и си я вземи - Виктор Крум ще е там и ще раздава автографи. Може пък след като я прочетеш да те приемат в "Ордена на феникса" :wink: Ревностно :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 10:45 
хромозоми XY
Аватар

Мислех да те питам защо си била толкова изненадана, че някой ти противоречи на тема религия, но след като прочетох до края, няма смисъл. Винаги съм вярвал в свободата на всеки да избира и да бъде такъв, какъвто иска. Няма да съдя каква християнка си била. Не съм чел Корана и не знам какво пише там. Знам, че ислямът е религия, която много иска, но и много дава. Според мен в случая паспортната снимка е най-малкият проблем. Не е ли по-важно как те приемат хората, като те видят със забрадка?

ГГФ: Господи, Готин Факултет

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 11:11 
Легендарен флуудър
Аватар

Ще се спра само на някои части от простотията, която прочетох току-що.

Цитат:
Един ден докато исках да убедя един мюсюлманин да стане християнин се случи нещо, което не се беше случвало досега в подобни разговори... този мюсюлманин ми противоречи... каза ми, че не съм права и че Ислямът е праведната религия, която проповядва вярата в ЕДИНИЯ БОГ! Бях бясна и ме болеше някяк си за него защото бях убедена, че трябва да го спася от ада...

Ало, спасителката, каква си ти, че да променяш човек!?
Ако е искла, досега човека да е прочел шибаната Библия
и да е станал християнин. Щяла да го спасява... ненормална!

Цитат:
Така, не се колебах дълго и приех Исляма, реших се и сложих забрадка

Че си рпиела исляма добре. И аз го предпочитам повече от християнството.
Ама с тая забрадка... бабичка ли си? Или не, не!
Просто се изживяваш като голяма мюсюлманка!
Стана по-мюсюлманка от мюсюлманите.
Доста е смешно, имам една учителка българка, дето мисли,
че знае румънския перфектно и се мисли за по-голяма румънка
от румънската ни преподавателка!

Цитат:
С този дълъг постинг искам да ви накарам да ме подкрепите и ми помогнете

Подкрепа от мен ще видиш точно на Путкин ден!
Ти си една бедна душа, душко. Толкова глупава и повърхностна!
Толкова ограничена. Мнението, което си изградих се основава на
трябва да го спася . Ти имаш нужда от спасение,
само дето не знам кой луд би се захванал с тебе :?

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 11:16 
Пишете, о, братя

От мен подкрепа няма да получиш!!!
Религия = Лъжа
Фанатично вярващ = заблуден, ограничен, глупав човек
Да оставя религиозни хора да определят живота ми = да се оставя на глупаците
Или накратко - ти си глупак/глупачка, но не ме карай да съм като теб и не искай да те уважавам заради това.
Религията няма място в обществения живот на хората.
Паспортните снимки са част от обществения живот. Изискванията за паспортни снимки нямат нищо общо с която и да е религия и са еднакви за всички религии. Ако не те устройва, сменяш обществото или биваш изхвърлена от него!
И един личен съвет -щом те тормози толкова този проблем, смени си религията - вече имаш опит с това!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 11:32 
Badass-motherfuka
Аватар

radja написа:
Не мислите ли, че повелите на Бог са малко retro и се нуждаят от update, защото греховете и провиненията ни са станали a little bit different?

правилно!
то Христос и Мохамед това са правили - ъпдейти!
ако сега се фанат някакви хора да измислят актуална религия на базата на старите спокойно могат да създадат Християнство 2.01
и ако могат да го втълпят на хората достатъчно силно... ми можем да видим сценарии от преди 500, 1000, 1500 години...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 11:43 
хромозоми XY
Аватар

Еее смачкахте момичето бе. Че се е изживяла като Спасител, пък после си е сменила религията, да ама... Очевидно е била вярваща християнка, щом е взела толкова навътре спора с онзи мюсюлманин и неговото "спасение от ада". Очевидно вярва силно и няма нищо странно в това, след като си е сменила религията, отново да вярва силно в Бог/Аллах/Йехова - не е ли един и същ?? (не съм никак религиозен и не разбирам може би) :)

Но съм съгласен, че религията трябва да е отделна от държавата и нейните институции.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 12:27 
Дивото зове
Аватар

Българи са умирали, но не са си сменяли религията, а ти прочиташ Корана и хоп - мюсюлманка. Аз съм чела части от Корана, дори съм ги коментирала...но не ми е идвало изобщо на акъла да си сменям религията. :roll:
А освен това...имам познато турско семейство - с момичето се познаваме от 12-13 години - то забрадка не слага, ходи с потничета и т.н., но това не я прави по-малко мюсюлманка.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 12:34 
В началото бе словото

много интересно...

да разберам ли от казаното до сега, че студентите тук са чели "време разделно" като подготовка за кандидат студентски или са гледали по точно филма?

"Има си правила и те трябва да се спазват" - казват някои. Итересно. Какво ще кажете по въпроса, ако се забрани "предпазването от бременност" със закон, не се продават никаде презервативи и противозачатъчни и жените, които не са забременяли до определен момент да бъдат накарвани на сила да се прегледат и ако се останови, че не се болни те или съпрузите им, да бъдат сънкционирани? Няма ли да приемете това, кото провило, което е за хора, които искат да имат деца, ама тези които по една или друга причина все още не искат трабва да се оставят сами да си решават?
Няма ли да го приемете като нараняване на човешките правила за собствен избор?

Защо само в примери, кадето става въпрос да правата на мюсюлманите, не може те да бъдат допуснати? Ама сега не отговаряйте, моля ви, само на този въпрос, а и на по горния ... защото то в България си е практика да се избягва от ситуация и да се чува или чете само това, което ни оттърва...

А и още има ли хора от изказалите се до сега, които да са чели Библията - имам напредвид цялата, а не някое си детско издание - и Корана? И такива, които четат чуждестранни весници и списания или въобще научна литература по история на английски, немски или някой друг език?

между другото, вече сме в ЕС...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 12:36 
В началото бе словото

"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..." това добре си го написала, ама противоречи на постинга ти...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 12:49 
хромозоми XY
Аватар

feichka написа:
Българи са умирали, но не са си сменяли религията, а ти прочиташ Корана и хоп - мюсюлманка.

Е да, но други са си я сменили, а по-късно трети се са гърчеели, но това е друга тема.

Аз бих искал да питам hina все пак какво я е накарало да си смени религията, защото са ми интересни мотивите на един и преди, и след това вярващ човек.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 13:02 
най-голем
Аватар

А аз искам да я попитам защо реши да сподели "личната си драма" точно във форума на СУ и какво очаква да намери тук?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2007, 13:02 
Живее, за да пише
Аватар

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща