hypnosssa написа:
Значи:
По принцип модернизма се дели на нколко школи:
1.индивидуализъм(няма аналог в световната литература!Да,Славейков се влияе от Киркегор, Ницше, Ибсен.,но не ги повтаря,а си доразвива теориите им и ги интерпретира в своя собствена философия)
2.символизъм
3.Експресионизъм
4.Имаженизъм
5.футуризъм
6.екзистенциализъм
7.сюрреализъм
8.абсурдизъм
9.диаболизъм
10.мистицизъм
11.декадентство
Не съм следвала точната им хронология във времето!
Още ли държиш на това,че са само 3?Да,за България може тези да са най-ясно изразени и обособени,но това не значи,че останалите течения ги няма.
Мистицизъм и декадентство са най-малко характерните за българската литература.
И по-спокойно само
Аз съм много спокойна.
Извинявай, но ми се струва, че бъркаш периодизация на модернизма с характерните черти на произведенията. Прав/а си като казваш, че това са течения, но те се побират в рамките на отделен период от модернизма. Освен това не мислиш ли, че толкова много "периоди" не могат да се съберат в толкова краткото време, през което се развива българският модернизъм като цяло.
Според мен екзистенциализмът и диаболизмът са характерни за символистите, а футуризмът и сюреализмът, по-скоро за експресионистите.
Може и да греша. Все пак човек се учи докато е жив и може и нещо да не съм разбрала. Но понеже съм се запътила към дипломиране в тази облас, ще ти бъда благодарна, ако ми посочиш местата, от които четеш, за да разбера дали наистина не съм права и, за да спрем да се отклоняваме от темата.