macrobiotic написа:
Добре де можете ли да ми кажете какви са по конкретно изискванията за едно добро есе в СУ.... И с какво те се различават от тези на TOEFL.
Ами на пръв поглед по нищо- и за двете се изисква да имаш увод, теза, изложение, заключение, и за двете е хубаво да имаш стабилен набор от по- сложни думички, за да се види, че можеш да се изразяваш по- комплексно и т.н.Разликата е във вглеждането във детайлите и оценяването на грешките.Например, ако на TOEFL напишеш My math teacher is always in a bad mood в увода, най-вероятно няма да им направи впечатление за грешка,обаче виж какво казват по въпроса в Essay Writing A practical guide- книжка, издадена от СУ.Според тях това е Rush generalisation.This means drawing conclusions on the basis of isolated examples.Rash generalisations are related to the typical error of the some-all confusion...и т.н и т.н.Примерите са страшно много.
И пак казвам, основната разлика е оценяването и това, че при TOEFL главното изискване е да напишеш текст,от които да се разбере какво искаш да кажеш, граматиката, лексиката, подредбата минават на второ място, а при SUATEFL оценяването е комплексно и всяка една грешка, независимо от какъв тип, има значение....
Значи първо,това,което си написал/а като пример не е rash generalisation.Rash generalisation е на основата на този пример да напишеш All math teachers are in a bad mood.
Второ-на есето няма абсолютно никаква нужда да има някакви Бог знае какви сложни думи;най-важното нещо е да е правилно построено граматически,да можеш с познати думи и конструкции да се изразяваш правилно,както и да използваш разни вмъкващи думи,за да си личи,че ти върви последователно мисълта-става дума за moreover,still,in addition etc. знаеш ги много добре.От близо 1000 думи,които извадих от къде ли не и които научих до изпита,може би съм използвал 50 в есетата си,които писах накрая.А тези думи бяха бая сложни,или поне нямаха нищо общо с елементарните глаголи и прилагателни,които се използват най-често.
И трето-бях на няколко урока при една учителка,която си проверява изпити в СУ и тя ми каза 2 много важни неща за есето.Не е нужно да пишеш гениални неща,да откриваш топлата вода,или да си служиш с думи,които дори проверяващите не знаят-както вече казах,важното е да напишеш едно леко и приятно есе на средно ниво.Другото нещо-0 точки на есе не могат да ти пишат по никакъв начин,освен,ако наистина нямаш есе,или ти е под 60 думи-това е