Цитат:
Реално погледнато... не може всички от даден набор да влязат и да бъдат студенти! Неприложима е тази идея!
Не само ,че е възможна , но и от тази година е реалност, справка МОН- местата са с няколко хиляди повече , отколкото кандидатстващите.
Цитат:
Ние в демократична държава ли живеем? Пазарна икономика? Принципи на търсене и предлагане? А не предимно на НАлагане?! Големите проблеми у нас съвсем не се коренят само в образованието.....
България само привидино е демократична държава и също само условно съществува пазарна икономика. Примерно съотношението между работещите в държавния и работещите в частния сектор е 30.4% към 69.6% - за частния, което с оглед на ниската производителност, бавните процедури, ниското БВП и.т.н е социалистически тип икономика. За да съществува пазарна икономика не е важно единствено по-голямата част от икономиката да е в "частни ръце", а най-вече тя да не е от монополистки тип- а в България е именно от монополистки тип(бел. може би в някои сектори на леката промишленост има наличие на някаква форма пазарни отношения).
Голяма част от проблемите се ккоренят именно в образованието - развитие на икономика на знанието, невъзможност голяма част от завършващите да реализират труда си в България- значи демографския; проблемите в здравната сфера, свързана с ниското възнаграждение на лекарите - голяма част от лекарите имат нужното ниво да преподават в частни медицински университети, като с това биха имали възможност да печелят допълнително. Изследователските лаборатории и университети, съвместно с бизнеса биха имали възможност да отделят средства , да финансират изследвания, които също да ангажират пълно или частично специалистите с ниско възнаграждение.
Вместо това , българите желаещи да учат медицина инвестират в страни с либерална образователна система- примерно Румъния (дори първата година е само за изучаване на езика).
Да изброявам ли останалите приимущества?
За демокрацията или разделението на властите има достатъчно информация в различните доклади, примерно на Европейската комисия, Херитидж
http://www.heritage.org/research/featur ... ntries.cfm и във факта, че от 5 години няма дело, заведено в Европейския съд по правата на човека в полза на България, говорят красноречиво за демокрацията в България.
Цитат:
Добре, какво предлагаш? Отворена съм за предложенията ти. Просто защото ми стана интересно.
Но съм съвсем НЕспособна да си представя следната картинка: кандидатстудент ПРОагитатор, който да поведе замаяното стадо след себе си в устрем да строшат "железните" окови на правилата, които поставят граници пред възможностите и желанията им. Колкото и да тръбиш лозунги за равенство и свобода в изказванията и мислите, те са утопични. Няма как да станат реалност! Просто защото никой не би се наел с непосилната задача да обърне общоугодното мислене.
Всеки иска да се добере до някакъв успех, макар и временен. И точно затова навеждаме глави и се "молим" тихо просто да минем между капките... с надеждата, щом влезем в съответния мечтан ВУЗ, да започнем играта си наново - но този път с нашите правила!
Преди четри години прекъснах СУ. За това време съм идвал в България за твърде кратко, но смятах, че българското образование се е реформирало. Затова реакцията ми е може би малко по-емоционална