Sunbaby написа:
Ще ме извинявате , но за спора по-горе искам да кажа нещо .... като че ли сякаш кандидат-студентите от миналите години са се тръшкали да ходят по частни уроци, както в момента повечето правят и накрая резултат никакъв . Просто в училище не са били толкова разпуснати. И ученика не е казвал, пишете ми 3 ... за да не се занимавате с мен и после този човечец отива изкарва на промяна на оценката 5-6 защотото примерно преписал или Свети Петър му се явил, отива на изпит и влиза с 3,50 в СУ

Та мисълта ми е, че нещата се започват още от учлище, не виждам защо университетите трябва да се съобразяват и да снижават нивото

Всичко се манипулира и се отива към "по-доброто"

Прав си, че всичко тръгва от училище...даже си мисля, че започна да се влошава още от основното, но това е лично мое мнение.Относно университетите-те са безсилни както казах.И пускат лесни изпити(предварителния в СУ по мат та и редовния мат1, а да не споменавам и УНСС, тенденцията я наблюдавам и по друфите вузове) и причината за това е именно да се прикрие следния факт:Я си представи, че пускат трудни изпити(под трудни имам впредвид теми от минали години преди 2004 примерно) и в специалности дет се влиза по принцип с оценка над 5.50 почне да се влиза с оценки от рода на 4.80-5 .Тогава ще е очеизбойно че образованието е много западнало.Да не говорим, че е лошо за самия университет.Бъдещите кандидат-студенти ще си кажат-глей бе във ВУЗ 1 се влиза с 4, а във ВУЗ 2 се влиза с 5.50 .Значи ВУЗ 2 е по-добър от ВУЗ 1 щото там влизат по-умни деца.Та според мен изпитите ще стават все по-лесни и по-лесни...а резултатите ще са същите(като балове и прочие).Обаче изпитите не трябва и да са прекалено трудни...Все пак има много субективни фактори, които могат да попречат на кандидат-студента да се представи на 100%.Както някой каза...задачите трябва да са с постепенно нарастваща трудност т.е. ако дам за пример СУ с 10 задачи първата да е много лесна(не казвам че не беше) и трудността да нараства постепенно и сичките тея неща до около 7-8 задача да са съобразени напълно с това какво може да се научи в училище т.е. да са съставени най-вече от основни задачи, комбинирани с формули и малко съобразяване на места...за 8, 9 и 10 вече да се изисква по-логическо мислене и повече разсъждения, които трудно можеш да придобиеш от училище, а можеш като решаваш много задачи и се научаваш да мислиш по "математически" начин.Така ще се отсеят хората, които имат това мислене, от хората, които са учили в училище но не са се занимавали кой знае колко извън училище.(Не можеш да ме убедиш, че без никаква помощ само седейки сам и решавайки ще можеш да се справиш със задачите от мат2).
За мен това не беше постигнато на тези кандидат-студентски изпити...и си мисля, че няма да се направи и за в бъдеще, но такъв е живота:)Не искам и да си помислям какво ще е образованието след 10 години.По принцип не съм песимист, ама в случая нямам капка оптимизъм.